Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Nuenen- Tongelre - afbeelding 3 station Nuenen- Tongelre

stationsgebouw (1907)
type: SS 5e klasse
Hoog middendeel met puntgevel, met aan weerszijden een korte evenhoge vleugel die aan de straatzijde iets, en aan de perronzijde sterk terug springt. Langs de bovenzijde van de puntgevels is bij sommige stations een bakstene sierrand aangebracht. De gootlijsten en windveren hebben een geschulpte rand. Als dakbedekking wordt in de regel zink gebruikt, maar ook pannen komen voor. De verdieping heeft onder andere twee gekoppelde rondboogvensters. De vensters en deuren hebben een kleine, maar vermeldenswaardige versiering: de plaatsen waar een horizontale en een verticale glasroede elkaar kruisen zijn versierd met een soort rozet. Tegen de zijden en in de hoeken zijn halve, resp. kwartronde rozetten aangebracht.

Deze foto is genomen vlak na de verbouwing waarbij een vleugel en een verdieping werd gebouwd. Dat is nog goed te zien aan de kleuren van de stenen en de voegen op het station.

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 7 gegeven.

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Will van Buul9 jan 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het voormalige Station Nuenen-Tongelre op Eeneind te Nuenen. Deze foto uit 1907 is afkomstig uit 125 jaar stations in beeld van Marie-Anne Asselberghs. Het station wordt tegelijk met de opening van de spoorlijn Einhoven - Venlo op 1 november 1866 in gebruik genomen. Op de voorgrond de bewoners en het personeel. De uitbreiding met één lage zijvleugel en een verhoogd middendeel had plaats in 1906. In 1938 wordt het station voor reizigers gesloten en in 1972 gesloopt.
Hans van Melis5 mei 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station heet niet voor niets Nuenen-Tongelre. Het lag op Eeneind, of zoals Opa zei: "jinnend", aan de andere kant van de Helmondweg.
sanne18 mrt 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik woon in nuenen.... maar waar is deze foto precies genomen?

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1907