Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Harderwijk - afbeelding 73 station Harderwijk

stationsgebouw II (1983)
Station Harderwijk vervangt een oud gebouw uit 1865. Het heeft devorm van een rechthoek, in het midden waarvan een cilinder is geplaatst. Deze cilinder steekt door het dak heen en vormt een rode trommel op het platte dak. Dit dak heeft een brede, zwarte strokenrand en steekt aan alle kanten royaal over. Het ontvangstgebouw is opgebouwd uit een staalskelet en bestaat voornamelijk uit glazen puien, die door zwarte, houten lijsten in vakken worden verdeeld. De meer gesloten gedeelten zijn opgetrokken uit splitblokken, waarin eveneens een raster is verwerkt van stroken zwarte tegels. Ingangen bevinden zich aan de voorkant en aan de rechter zijkant. Achter de vooringang is een kleine hal, die aan de linkerkant toegang geeft tot de restauratie -hier is de keuken ondergebracht in de rode cilinder- en aan de rechterkant tot de entreehal, waar de loketbalie is opgenomen in de cilinder. Vanuit de restauratie en de entreehal komt de reiziger bij het overpad naar het perron. De bestaande perronkap werd gehandhaafd. De entreehal is nu Wizzlwinkel met servicebalie.

Afbeelding toegevoegd op 16 jan 2021

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Kees van de Meene ©
Een liefhebber van spoorwegen en stationsgebouwen, die reeds sinds de jaren 50 de Nederlandse infrastructuur systematisch heeft gefotografeerd. Auteur van diverse boeken.
Foto's in hogere resolutie zijn aan te vragen via de NVBS (fotobureau@nvbs.com) Fotonummer vdM51515
Meer afbeeldingen van Kees van de Meene ©

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1981
1982

1983