Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Eindhoven Beukenlaan - afbeelding 15 station Eindhoven Beukenlaan

stationsgebouw (2005)
type: sextant
zeskantig gebouwtje voor voorstadshalten. Plaatskaartenkantoor enkele dienstruimten en zeer beperkte wachtgelegenheid.

De bijnaam sekstant is ontstaan onder invloed van het rond 1970 geruchtmakende en gelijknamige tijdschrift van de NVSH (Ned. Ver. voor Seksuele Hervorming) in combinatie met de verbastering van de oorspronkelijke aanduiding van de haltegebouwtjes: zeskant. Sekstant heeft feitenlijk niets met zeshoekigheid te maken (maar met een navigatie-apparaat met een hoek van zestig graden, waarmee zeelieden hun koers konden bepalen). In de bouwkunde spreekt men bij zeshoekigheid over 'hexagonaal'.

Afbeelding toegevoegd op 2 nov 2008

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 bezoeker heeft deze afbeelding het cijfer 6 gegeven.
Bron: Eindhoven in beeld
Fotonummer 69
Meer afbeeldingen van Eindhoven in beeld

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Giovanni4 feb 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
De bijnaam sekstant is overigens niet helemaal uit de lucht gegrepen. In de aangrenzende wijk 'T Groenewoud (later bekend als Edisonbuurt vanwege de Edisonstraat, de hoofdstraat van de wijk, en nu simpelweg bekend als Woensel West) zijn aan het Baekelandplein een aantal sexclubs gevestigd. Dat plein heeft in Eindhoven dan ook de bijnaam Rode Plein gekregen. En aan de andere kant van het station is een tippelzone. Vroeger was station Eindhoven Beukenlaan vooral in gebruik als forensenstation voor mensen die bij Philips werkten (in de directe nabijheid liggen 3 enorme Philipscomplexen, waarvan het grootste (Strijp S, binnen Philips zelf Strijp 1 genoemd) momenteel wordt ontmanteld en verandert in een grote binnenstadswijk). Naarmate de nieuwe wijk vordert zal ook station Beukenlaan opgewaardeerd worden: het wordt in ieder geval verlengd tot over het viaduct met ook aan de andere zijde een volwaardige ingang, en mogelijk wordt het station ook overdekt.
Antwoord webmaster:
het stationgebouw heeft natuurlijk net zo weinig met sexclubs als met het meetinstrument te maken ;-) bovendien staat de sextant niet alleen hier maar ook op wat beter gesitueerde plaatsen.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

20042005


2008


2009