Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Den Haag HS - afbeelding 65 station Den Haag HS

stationsgebouw II (1949)
internationaal neorenaissance: franse mansarde daken, duitse koepelvormige daken. Middendeel met twee torens aan weerszijden. Twee verschillende velugels. Bevat koninklijke wachtkamer.

kantoor

Afbeelding toegevoegd op 20 sep 2008

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Het Utrechts Archief
In de beeldbank veel foto's over de Nederlandse Spoorwegen. Met de link op het catalogusnummer komt u direct bij het juiste bestand en kunt u eenvoudig een afdruk of jpg bestand bestellen.
Fotonummer 163892
Meer afbeeldingen van Het Utrechts Archief

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Han lefering24 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
De administratie ruimte van het plaatskaartenkantoor HS. Links op de achtergrond staat een loketiste (lkt) af te rekenen met een conducteur (hc). De stambladen van uitgeschreven kaartjes door de hc werden daar tezamen met de daarbij behorende gelden ingeleverd. De stambladen werden door de lkt verwerkt in de administratie. De hc kon op deze plaats ook vervoerbewijzen halen. De lkt op de achtergrond heeft "een plusje" voor zich staan. Een plusje was een mechanische telmachine zonder strook, waarmee je alleen kon optellen. Een onding want als je missloeg dan was het fout en kon je opnieuw beginnen .Lkt's konden in deze qua afgifte en administratie handmatige tijd zeer goed hoofdrekenen. Op het rechter bureau een mechanische schrijfmachine. De lkt op de voorgrond is bezig met het inschrijven van stambladen op de staten. Ze doet dit met een vulpen, op het bureau staat een inktpot. Het naastliggende kantoor is van de comptabel ambtenaar (ca). deze persoon had de kassiersfunctie. Hij telde en verwerkte de ontvangen gelden in het stationskasboek. Wat de functie is van de in het raam tussen de twee kantoren hangende kast is mij niet duidelijk. Wellicht is het een duiventil, dat was een kast met per loketserie verzegelde vakjes waarin de lkt haar serie sleutels kon deponeren. De parketvloer was begin tachtiger jaren nog aanwezig. In het kantoor van de groepsleider (grl) bevond zich de brandkast. Dit was een inloopkluis. Een kamer met een kluisdeur. Boven deze kluis is de Koninklijke wachtkamer. In de kluis hing een verzegeld kastje met daarin de sleutel van de wachtkamer.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1949