of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Amsterdam RAI - afbeelding 17 station Amsterdam RAI

stationsgebouw I (1982)
Amsterdam RAI was het tweede station dat Amsterdam met Schiphol verbond. Ingevolge de wens van de RAI-directie werd hiermee het RAI-complex aangesloten op de Schiphollijn, nadat de lijn in 1981 was doorgetrokken naar Leiden. Deze ontsluiting liep vooruit op de aanleg van de definitieve tak van de in 1992 voltooide ringspoorbaan rond Amsterdam. Het station kreeg om die reden een tijdelijk karakter: het werd grotendeels in staal opgetrokken zodat het gemakkelijk te demonteren was en een grote restwaarde had. Niettemin is het een zuiver voorbeeld van een alles-onder-een-dak station geworden. De trap die zich om de liftschacht draaide vormde een duidelijke ingangspartij. De RAI schonk een opmerkelijke 'tijdaanwijzer' van de kunstenaar Kurt Ingendahl.

perron

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 4 gegeven.
Bron: Het Utrechts Archief
In de beeldbank veel foto's over de Nederlandse Spoorwegen. Met de link op het catalogusnummer komt u direct bij het juiste bestand en kunt u eenvoudig een afdruk of jpg bestand bestellen.
Meer afbeeldingen van Het Utrechts Archief

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1981

1982