Geavanceerd
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Ressen- Bemmel - foto's en omschrijving op stationsweb

station Ressen- Bemmel

Telegrafische verkorting: Rsb
lijnkmjaar
Arnhem- Nijmegen11,9091879
Geopend op 15 jun 1879

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

stationsgebouw (1881-1980)Type Hemmen Aantrekkelijk asymmetrisch gebouw. Hoog gedeelte als woning ingericht. Boven de toegangsdeuren gelegen in het midden van de gevel, net naast het woongedeelte is een versiering aangebacht van glas in loo...lees verder
architect: M.A. van Wadenoyen

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
8 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,9 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Ressen- Bemmel

22 afbeeldingen

12 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 27 mrt 2021 zijn omrand.

1880 (1)
1900 (1)
1940 (1)
1950 (2)
1960 (5)
1970 (12)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (9)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Frans van Doesum1 apr 2022
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Weet iemand tot wanneer station Ressen functioneerde als passagiersstation?
Bert van 't Ende21 sep 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking
Over het spoor dat ten zuiden van het station naar het westen afbuigt kan ik alleen maar zeggen dat het volgens mijn informatie op 06-07-2001 is opgebroken.
Arie van Niekerk16 jan 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Heb nog goede herinneringen aan dit mooie station. Heb er gewoond van 1960 tot ongeveer 1974. Daarna verhuist naar Elst. Wij woonde in het hoge gedeelte van het station. In het lage gedeelte woonde de Fam van Marwijk. Kwamen veel op de post om de dienstdoende koffie te geven. Wie heeft er mooie foto's of een copy daarvan. Gr, Arie van Niekerk
Antwoord webmaster:
uit je vraag begrijp ik dat jullie zelf geen foto's er meer van hebben? wel jammer, zo'n lange tijd zou je toch verwachten dat je een aantal mooie foto's van hje bijzondere woning neemt. misschien heeft Het Utrechts Archief op hun site iets staan? daar kun je ze ook goed nabestellen.
Gertjan Stamer1 mei 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Per 26 Juni 2002 is de overweg voorgoed verwijderd en wordt er aan oostzijde een rotonde/keerpunt gemaakt,al eerder is er aan noordzijde viaduct gebouwd voor het verkeer-kijkend naar het zuiden kan men goed zien waar stationsgebouw heeft gestaan.In voorjaar 2003 bouw van hoog groen geluidsscherm wat zicht op oude locatie station totaal ontneemt!
Marco6 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
*verklaart Sjoerd ter plekke heilig*
Antwoord webmaster:
LOL!
Sjoerd Eeftens5 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 1928 werd de overstapfunctie die station De Vork had, overgeplaatst naar Ressen-Bemmel. Je zou bijvoorbeeld willen overstappen als je per SS uit Geldermalsen kwam of per HSM uit Amersfoort, beide via Kesteren. De SS reed van De Vork af immers meestal door naar Arnhem en de HSM naar Nijmegen. En vice versa natuurlijk. Ressen-Bemmel (km 11.909) had voor 1928 vijf sporen; de splitsing lag ver voorbij het station, bij km 12.3, ongeveer waar nu het middenspoor naar de Betuweroute begint. Maar er was ook toen al een extra wachtspoor met perron aan de westzijde, waarvan een losspoor afsplitste dat ten zuidwesten van de toenmalige overweg (km 11.945) lag. Ook was er al een smal eilandperron tussen het spoor naar De Vork en het spoor van Arnhem en een zijperron aan de oostzijde naast het spoor naar Arnhem. Voor het nieuwe brede eilandperron van 1928 bleef aan de oostzijde het spoor naar Arnhem met het zijperron op zijn plek. Voorts werd het oude hoofdspoor naar De Vork opgebroken en op die plaats het eiland perron verbreed en van een overkapping voorzien. Het wachtspoor werd nu het spoor van De Vork. Het werd nu zo: spoor 1 hoofdspoor naar Arnhem, spoor 2 alle stoptreinen van Nijmegen, spoor 3 alle stoptreinen naar Nijmegen, spoor 4 hoofdspoor naar Nijmegen, met de nodige kruiswissels en een schuine kruising bij km 11.500 resp. 11.300.In 1941 is dit gewijzigd. In spoor 4 takte een aansluiting af naar een bedrijf (Thermion) en de oude aansluiting naar de losplaats. Voor de aanleg van het nieuwe middenspoor naar de Betuweroute is vreemd genoeg het oostelijke hoofdspoor uitgebogen naar het oosten terwijl aan de westzijde een strook van 30 m breed beschikbaar was waar het middenperron en de baan naar en van De Vork ooit lag. Dat nieuwe middenspoor ligt dus op de plaats van het oude hoofdspoor naar Arnhem. In het boek 100 jaar Betuwer Spoorweg (1982) staat de historie aardig beschreven.
Antwoord webmaster:
geweldig sjoerd, waar haal je het allemaal vandaan, je moet een erg uitgebreid archief hebben. dank je wel voor deze mooie aanvulling.
Marco3 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ter hoogte van de plaats van het v.m. station Ressen-Bemmel bevinden zich tegenwoordig drie sporen. In eerste instantie dacht ik aan een eilandperron bij Ressen-Bemmel, maar daar tref ik geen feiten over aan. Wel ben ik nog steeds erg benieuwd naar het verhaal over het spoor dat ten zuiden van het station naar het westen afbuigt. Is er dan niemand die hier iets meer over kan vertellen?
Antwoord webmaster:
er is vroeger inderdaad wel een eilandperron bij ressen geweest. op een gegeven moment (ergens in de jaren 20) werd het een overstapstation, omdat vork sloot? toen hebben ze een vrij groot overdekt eilandperron aangelegd.
Marco28 mei 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Kort geleden ben ik nog naar Ressen gefietst om sporen van het oude station en de oude overweg te zoeken. Aan de westkant, naast het huidige geluidsscherm, ligt de weg nog tot een meter of vier van het scherm. Er liggen zelfs nog brokken asfalt die kunnen stamen van de overweg. Aan de oostkant is weinig meer te vinden. De minirotonde is nog aanwezig, maar sporen van de fundering van het station Ressen-Bemmel of het perron ontbreken totaal. Wel ligt er nog een paar meter van de overweg. Jammer dat er geen echte overblijfselen van het station meer aanwezig zijn...
Marco18 aug 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Elke werkdag reis ik langs de plek waar dit station heeft gestaan. De gelijkvloerse kruising met het spoor is er al lang niet meer. De plek valt op doordat "in the middle of nowhere" er een soort mini-rotonde zonder gebouwen langs het spoor ligt. Een raar stukje modern asfalt zonder duidelijke reden. Via onderzoek ben ik er achter gekomen dat hier ooit het station Ressen-Bemmel stond. Jammer dat het gebouw niet bewaard is gebleven.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (27)
Vertrekstaat 1911 (28)
Vertrekstaat 1929 (45)
Vertrekstaat 1940 (16)
Personeel op dit station

Nieuws

Maak Elst-Bemmel van station Elst (28 mrt 2008)
Station Elst-Bemmel (24 jan 2008)
Vier overstapplaatsen auto op bus rond Nijmegen (6 jun 2006)
Eerste Betuwelijn niet druk maar wel mooi (16 apr 2005)
Regio Arnhem-Nijmegen neemt afscheid van plan voor metrostelsel (11 nov 2003)

Ouder nieuws over Ressen- Bemmel

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 51)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 97)

Stations in de omgeving

Reet (1,1 km)
Vork (1,9 km)
Nijmegen Lent (2,6 km)
Elst (3,2 km)
Arnhemschestraat (4,7 km)
Valburg (5 km)
Nijmegen (5 km)
Arnhem Zuid (6,2 km)
De Wetering (6,5 km)
Nijmegen Heyendaal (6,9 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/ressenbemmel