Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 Terug naar literatuuroverzicht

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 - H. Romers
Zutphen: Walburg Pers, 2000
ISBN: 90 5730 090 7

Het standaardwerk voor de liefhebber van Nederlandse stations dat niet in je boekenkast mag ontbreken. De auteur heeft systematisch onderzoek gedaan naar de bestektekeningen van Nederlandse stationsgebouwen (in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden beschrijft hij voornamelijk stations). Alle ooit gebouwde stations worden genoemd en in de meeste gevallen uitvoerig beschreven en van illustraties voorzien.

Twee minpuntjes:

  • De periode die wordt beschreven.
    De auteur heeft ervoor gekozen het boek te laten eindigen bij de vorming van de Nederlandse Spoorwegen. Daardoor houdt het boek op bij 1938. Vlak hierna zijn echter nog twee belangrijke stations gebouwd, Amsterdam Amstel en Amsterdam Muiderpoort. Na die stations brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor pas in 1948 het volgende station werd gebouwd, (de herbouw van Gouda). Het was dan ook logischer geweest wanneer deze twee vooroologse stations ook in dit boek waren beschreven, in plaats van in het tweede deel.
  • De gebruikte data
    Jammer is het dat de data die bij de stations worden genoemd de data van de bestekken zijn en niet de meer gebruikelijke en bekende data van opening. Dit kan leiden tot verwarring.