Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Eenrum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Eenrum

Telegrafische verkorting: Erm
lijnkmjaar
Winsum- Zoutkamp51922 - 1940
Geopend op 1 apr 1922
Gesloten op 24 nov 1940

treinstation buiten gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw (1920-1968)Type WZ Een vrij groot station, vergeleken met de kleine plaatsjes waar het gebouwd is.

Het twee bouwlagen hoge pand heeft een samengesteld dak, gedekt met een grijze Hollandse pan, twee bakstenen schoorstenen...lees verder

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,2 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Eenrum

5 afbeeldingen

5 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 okt 2020 zijn omrand.

1930 (1)
1960 (4)

station in 1922 gebouwd aan de in december 1942 na stop van het goederenvervoer op 26 oktober 1942 op last van de Duitse bezetters opgebroken spoorweg van Winsum naar Zoutkamp. Heeft van 1 april 1922 tot 2 oktober 1938 dienstgedaan. In de oorlog weer opengesteld voor personenvervoer van 6 juni tot 24 november 1940. Gelegen tussen Wehe- den Hoorn en de aansluiting met de lijn naar Roodeschool. stationsgebouw was even buiten het oude dorp gelegen naar het oosten toe (zie ill. 7) en werd in de jaren ‘70 afgebroken. Nu staat er op die plaats een turnhal en een lagere school. Nog wel een oud bijgebouwtje van het originele station aanwezig. Spoor in het centrum nog gedeeltelijk te volgen. Naar het westen toe erg goed. Daar bevinden zich ook nog de resten van een oude spoorbrug Oostelijk van het dorp ook nog de resten van een oude spoorbrug te zien. in de richting Wehe- den Hoorn in een weiland.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (8)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Ina Vos30 dec 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Heb nog op de kleuterschool gezeten in het stationsgebouw. Ik weet ook nog dat de heer Buiter er woonde, en ook nog de familie Spanninga.
James Revius23 mei 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik heb wel veel foto's uit mijn tijd met mijn ouders hier in dit station
Antwoord webmaster:
Oh dat is erg leuk. Ik had dit bericht nog niet gezien. Als je foto's uit die tijd hebt kun je ze opsturen naar info@wichor.nl. Foto's van oud bewoners zijn altijd erg bijzonder.
Carla Buiter18 apr 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Goed dat u nog weet dat wij op het station hebben gewoond vanaf 1959 tot hij werd afgebroken. Mijn vader C. Buiter was gymleraar op de scholen en gym vereniging Baflo. Onder ons is nog heel lang kleuterschool geweest. De kleuterjuf werd door ons altijd voorzien van koffie en thee. Mijn hartsvriendin was Pieterke Rijzinga. Naar ik heb gehoord al overleden. Uw naam komt mij iets bekend voor maar kan het niet helemaal plaatsen.
Jim Revius7 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ook ik heb hier samen met vader, moeder en broer in 1946 gewoond in december, maar toen mijn vader een scheve schaats reed en een andere vrouw tegenkwam zie ander ingezonden stuk, zijn mijn moeder, broer en ik weer in 1947 naar Indie vertrokken. Jim Revius
Antwoord webmaster:
wat een bijzonder verhaal zeg. Wat toevallig dat hier beide kanten van dit verhaal worden verteld! Je hebt waarschijnlijk geen foto's meer uit die periode? Wist je dat je een halfzusje had die hier geboren was, was je specifiek naar haar op zoek en kwam je zo op mijn site uit?
Rieks Hop14 jun 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hier ben ik naar de kleuterschool geweest in 1952/53. kleuterleidster was Wijke Holtrop, deze woont nu in vlisingen.Ook in het boek Eenrum vroeger en later staat een foto uit 1955 op blz.24
Ellen van Santbrink-Revius17 mei 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 1947 zijn mijn ouders met een aantal andere gezinnen uit Indonesie gekomen en ondergebracht in het stationsgebouw in Eenrum. In 1949 werden mijn tweelingbroer en ik in het stationsgebouw geboren.We zijn een jaar later naar Groningen verhuisd.
Antwoord webmaster:
wat een mooi gebouw om in terug te keren.
henk staal16 sep 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het stationsgebouw heeft enkele jaren na de oorlog nog dienst gedaan als kleuterschool. Het exacte aantal jaren weet ik niet. Boven de kleuterschool was later ook nog een woning. O.a. de fam Buiter (vroegere gymleraar) heeft er gewoond.
Willy Ubels23 aug 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wat geweldig om dit te zien! Ik heb van 1950 tot 1959 met mijn ouders en broer en zusjes in het station van Eenrum gewoond en heb daar hele leuke herinneringen aan, en een levenslange voorliefde voor treinen, stations en de Rails.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1929 (17)
Vertrekstaat 1940 (10)

Literatuur

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 301)

Stations in de omgeving

Wehe- Den Hoorn (2,7 km)
Baflo (3,8 km)
Winsum (5,2 km)
Leens (5,7 km)
Breweelsterweg (7,2 km)
Warffum (7,4 km)
Ulrum (8,3 km)
Sauwerd (9,3 km)
Wolddijk (9,5 km)
Watwerd (9,9 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/eenrum