Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Bergen op Zoom - foto's en omschrijving op stationsweb

station Bergen op Zoom

Telegrafische verkorting: Bgn
lijnkmjaar
Roosendaal- Vlissingen12,5251863
Geopend op 23 dec 1863

treinstation in gebruik
Provincie: noord-brabant

stationsgebouw I (1862-1971)
verbouwing 1914aan weerszijden een hoog eindgebouw
stationsgebouw II (1971)hoofdgebouw van 8 meter hoog. Stationsrestauratie op insteekverdieping. Buiten de reizigersstroom om, wat tot slechte verkoop leidde. architect: C. Douma

adres: 

Stationsplein 1
4611BX Bergen op Zoom
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
42 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Bergen op Zoom

64 afbeeldingen

49 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 9 jan 2021 zijn omrand.

1900 (3)
1910 (1)
1920 (3)
1930 (2)
1940 (1)
1950 (1)
1960 (5)
1970 (14)
1980 (3)
1990 (1)
2000 (8)
2010 (19)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (21)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Thom Hesterman15 jun 2023
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Spoor 1 en 4 bij het station zijn verwijderd.
Dries Goossens26 jan 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
er bestaat een boekwerkje over station bergen op zoom welke bij een van de boekwinkels daar is te verkrijgen Kent u de naam van dit boekwerkje en waar te koop
Frank de Jong11 jan 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Gevonden op een interne site Facelift voor tunnel en fietsenstalling BN/DeStem | 11 Januari 2013 Bij NS-station komen ruim 1.700 plekken voor fietsen. De uitbreiding komt er nog dit jaar. In 2014 gaat het tunneltje op de schop. Er komt een nieuwe entree en een lift naar het perron. NS-STATION Bergen op Zoom sluit overeenkomst over aanpak van belangrijke schakel tussen centrum en wijk Oost door Jan van de Kasteele BERGEN OP ZOOM - Nog dit jaar komt er meer plek om fietsen te stallen bij het NS-station in Bergen op Zoom. Zowel aan de kant van het Stationsplein als aan de Parallelweg komen er honderden plaatsen bij. "We gaan van bijna 700 plekken op het Stationsplein naar 1.250 en aan de kant van de Parallelweg van ruim 200 naar bijna 500", zegt wethouder Ad van der Wegen. De forse uitbreiding is het gevolg van een overeenkomst die de gemeente Bergen op Zoom met NS Stations en ProRail heeft gesloten. Naast de veel ruimere fietsenstalling is in die deal ook afgesproken dat in 2014 het tunneltje onder het spoor een facelift krijgt. Op bijgaande tekening is te zien dat er aan de kant van het Stationsplein een nieuwe entree komt. Trappen geven rechtstreeks toegang tot de tunnel vanaf die kant. Links ervan komt een hellingbaan voor fietsers en rolstoelgebruikers. De fietsenstalling rechts ernaast wordt verdiept aangelegd. Aan de kant van de Parallelweg verdwijnen de parkeervakken aan de entree van de tunnel. Er is straks alleen nog maar het P & R-terrein van NS. Er komt wel een hellingbaan voor fietsers. En trappen voor voetgangers. Niet alleen de entree van de tunnel gaat aan weerszijden op de schop, ook de tunnel zelf wordt onder handen genomen. Er komt betere verlichting en frissere kleuren. Vanuit de tunnel gaat straks een lift naar boven naar het perron. De tunnel is in de ogen van de gemeente niet alleen belangrijk voor treinreizigers, maar vormt ook de schakel tussen het centrum en de wijken ten oosten van het spoor. Daarom betaalt de gemeente mee aan de facelift. Bovendien is de Parallelweg als parkeerplek een alternatief voor mensen die de binnenstad willen bezoeken. Via het tunneltje zijn ze zo bij V&D. Als de tunnel op de schop gaat, vervangt de gemeente tegelijk de tijdelijke bestrating voor het station. Intussen praat wethouder Ton Linssen met NS over het stationsgebouw en de spoorzone. "Dat stationsgebouw gaat op de schop, mijn hoop is dat dat meteen gebeurt met het tunneltje." Bedoeling is volgens hem om het onderste deel veel opener te maken. De strook grond tussen station en Plein 13 is ook onderwerp van gesprek. Er zijn al langere tijd plannen om tot invulling te komen. NS heeft de gemeente voorstellen gedaan, zegt Linssen. "Die zijn we aan het bestuderen."
oudhuis14 dec 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik zoek een plattegrond van station Bergen op zoom
Antwoord webmaster:
denk niet dat die bestaat. of bedoel je van het sporenplan? dat is wel op www.sporenplan.nl te vinden.
Albert Hagenaars5 nov 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
De maker van de muursculptuur van het station van Bergen op Zoom is Jan Dijker. Hij vervaardigde meer van dit soort werk, o.a. in Tilburg.
Paulien Strengholt3 jul 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Beste mensen, even een vraag voor een bekende van me die geen internet heeft: weet iemand wie de maker is van de abstracte kunst op de buitenkant van het stationsgebouw, aan de straatzijde? Met vriendelijke groeten, Paulien Strengholt
Antwoord webmaster:
ik weet het niet, misschien iemand anders van de bezoekers hier.
EVA22 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dank U wel voor zo'n mooie fotos verzameling! Ik ga het mensen laten zien die iedere dag langs ons station lopen! Wij (Het station Bergen op Zoom) hebben tegenwoordig een eigen hyves community waar ook fotos worden verzameld en de andere info. (geen commercieel bedoeling)
sjaak janse23 aug 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wie was de architect van het station Bergen op Zoom gebouwd in 1863?
Antwoord webmaster:
dat is niet bekend, zoals ik ook eerder had gemeld op dezelfde vraag op een andere manier gesteld. misschien dat een van de bezoekers iets weet, maar ik betwijfel het. de vakwerkgebouwen waren niet van zo´n indrukwekkende kwaliteit dat een architect daaraan zijn naam wilde verlenen wellicht.
j.e.a.m. van dijck25 mei 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn grootvader was Jan van der kellen, stationchef in B.o.Z.Is van hem iets terug te vinden in uw archief?
Antwoord webmaster:
niet in mijn archief, alles wat ik weet staat hier op de site. je kunt wel in het urrechts archief kijken, daar hebben ze de oude spoorarchieven in huis. zie www.hetutrechtsarchief.nl
Gertjan Stamer28 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Stationsgebouw staat weer geheel leeg(restaurant dus)en loketruimte blijft ook maar leeg...ben benieuwd wat men hier van wil maken.Iemand trouwens enig idee wanneer die nieuwe fietsenstallingsruimte aan noordzijde is gebouwd?
Gertjan Stamer23 okt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Al ergens in 1998 sluit het bovengelegen restaurant haar deur en er wordt houten schot voor de trap(rechts naast NS loket dus)geplaatst in 2002.Najaar 2003 verbouwing ex-restaurant tot Wolf Rijbewijsinstructielokaal enz.Op 5 Juli 2004 sluit de kleine Kiosk haar deuren om te worden verbouwd-heropening 27 Juli 2004 en dan ook Tickets & Service erbij,totale andere indeling winkel(koffie,snacks,lektuur enz).Het NS loket sluit exact op die datum dus,27 Juli 2004.Perronverlenging in oostelijke en westelijke richtingen Mei 2004.In 2006 vervangt men de hopeloos oude fietsenstallingen door onoverkapte fietsklemmen...visueel niet echt een vooruitgang
Arjan Krabbenbos26 jun 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ja het is jammer dat het oude stationsgebouw is verdwenen, alhoewel ik dat nooit zelf in het echt heb meegemaakt. In de 70 er jaren zijn wel meerdere kleinere stations tegen de vlakte gegaan, zoals in bijvoorbeeld: Groningen en Friesland. Gelukkig zijn er ook nog oudere gebouwen gehandhaafd gebleven zoals in Den Haag HS, Delft en Dordrecht. Tegenwoordig gaat NS wel beter om met zijn monumenten; al geldt dat helaas niet meer voor Alphen a/d Rijn.
Antwoord webmaster:
kun je je opmerkingen wat meer richten op het station waar je de opmerking plaatst. dit springt echt van de hak op de tak. ik heb je dat bovendien al eens eerder gevraagd.
THom Hesterman26 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik zag vanochtend (26/03/2009 ±08:45 uur)voor het eerst een koploper in Bergen op Zoom aankomen. Dit heb ik nooit eerder gezien. Ik vond dit best bijzonder omdat ik elke dag langs het spoor kom en nog nooit een hier heb zien rijden. Heeft iemand vaker een koploper gezien op de Roosendaal - Vlissingen lijn?
M. W.19 feb 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vind `t òòk zò jammer dat het oude stationsgebouw, in Bergen op Zoom er òòk àl niet mèèr is. Mijn Vader heeft daar ook gewerkt en ik als klein kind daar vaak kwam. jammer ; zo`n mooi gebouw. !.... wel leuke site trouwens !
Antwoord webmaster:
Ik heb je bericht bij station BoZ geplaatst, daar past het beter dan in het gastenboek. Heb je in de oude familiealbums nog foto's van het oude station?
thom h10 okt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
klopt het dat hier in bergen op zoom een 2e station bij komt
Antwoord webmaster:
ik weet van niets, terwijl ik voor mijn site het nieuws toch aardig bijhoud. waar heb je dat vandaan?
thom h10 okt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het zijn trouwens plannen en is dus nog niet zeker. Bergen op Zoom-Zuid Om de geplande wijk de Markiezaten in het zuiden van de stad beter te ontsluiten wenst de gemeente een tweede station. bron: wikipedia

Toekomstige plannen

  • De oude rechtstreekse buslijn naar Antwerpen terug in het leven roepen
  • Aparte goederenlijn (omleiding) bij de A4/58 om zo geluidsoverlast van het spoor tegen te gaan
  • Nieuw treinstation nabij de nieuwbouwwijk De Markiezaten: Station Bergen op Zoom Zuid
  • Vrije busbanen in het centrum
  • Nieuw Sportpark in Nieuwe Wijk de Markiezaten (met verschillende wijzigingen in de bestaande sportparken)
  • Het stationsgebouw en -gebied opknappen. De gemeente heeft het station al overgenomen van de NS.
  • Doortrekken A4 naar Dinteloord/A29 bron: wikipedia
Antwoord webmaster:
dank voor de uitvoerige informatie.
Sjoerd eeftens3 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
De loods waarover Thom het heeft is de voormalige onderhoudsloods van de firma Jansen te Bergen op Zoom. Die firma heeft in het verleden spoorwegmaterieel opgeknapt.
Marco3 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sjoerd heeft een echte schat aan kennis. Ben blij dat hij ons laat delen daarin.
Antwoord webmaster:
ja waar hij het allemaal vandaan haalt. geweldig.
Thom Hesterman2 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
iets voorbij het station ligt bij de stalenbrug ligt een loods wat veel weg heeft van een remise weet iemand mischien wat dat vroeger was??
Antwoord webmaster:
ik weet het zelf niet, misschien iemand van de bezoekers op de site.
ramon18 nov 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het krantenartikel gepubliceerd op 28 februari klopt niet. Zojuist heb ik de nieuwe dienstregeling voor 2008 bekeken en erblijft gewoon 1 stoptrein en 1 intercity door bergen rijden
Antwoord webmaster:
ok, maar het heeft wel zo in de krant gestaan, dus ik laat dat er wel staan. ik zal een aantekening erbij plaatsen.
ramon13 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
De gemeente Bergen op Zoom gaat het stationsgebied, spoorgebied maar ook het lelijke stationsgebouw aanpassen. Het stationsgebouw krijgt waarschijnlijk dezelfde uitstraling als het centrum van Bergen op Zoom. Authentiek dus.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1868 (8)
Vertrekstaat 1891 (14)
Vertrekstaat 1911 (21)
Vertrekstaat 1929 (27)
Vertrekstaat 1940 (16)
Vertrekstaat 1957 (62)
Vertrekstaat 1971 (85)
Personeel op dit station

Nieuws

Brabantsche opinie over Brabantsche stations (7 jun 1941)
Omgeving van station Bergen op Zoom komt nu écht aan de beurt (8 feb 2008)
Intercity nog te lang voor kleine stations Zeeland (28 feb 2007)
NS doen station Bergen op Zoom in de verkoop (8 feb 2007)
NS gooit ritme forensen danig in de war (4 nov 2006)

Ouder nieuws over Bergen op Zoom

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 147)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 61, 267)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 108, 116, 133-134)

Stations in de omgeving

Woensdrecht (6 km)
Wouw (6,9 km)
Rilland- Bath (12,2 km)
Roosendaal (12,3 km)
Krabbendijke (14,2 km)
Oostdijk (16 km)
Kruiningen- Yerseke (18,3 km)
Seppe (18,6 km)
Oudenbosch (19,4 km)
Vlake (20 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/bergenopzoom