home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station Ulrum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Ulrum

Telegrafische verkorting: Ulr
lijnkmjaar
Winsum- Zoutkamp161922 - 1940
Geopend op 1 apr 1922
Gesloten op 24 nov 1940

treinstation buiten gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw (1920)Type WZ Een vrij groot station, vergeleken met de kleine plaatsjes waar het gebouwd is.

Het twee bouwlagen hoge pand heeft een samengesteld dak, gedekt met een grijze Hollandse pan, twee bakstenen schoorstenen...lees verder

adres: 

Spoorstraat 26
Ulrum
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
9 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,1 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Ulrum

33 afbeeldingen

27 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 3 jan 2021 zijn omrand.

1920 (2)
1950 (2)
1960 (1)
1970 (4)
1980 (1)
1990 (8)
2000 (6)
2010 (9)

Op 26 oktober 1942 is ook het goederenvervoer stopgezet en daarna is de lijn in december opgebroken.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (12)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Piet van Dijk9 jul 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
In dit station gingen we naar de kleuterschool eind jaren �50. Voor de oorlog was er een stationschef - ik weet zijn naam helaas niet - die de jeugd van Ulrum e.o. leerde zwemmen in het Hunsingokanaal.
Bruce de Jonge24 apr 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Sinds een jaar heeft het station weer nieuwe bewoners. In de voormalige wachtkamers is nu een museum gevestigd: Museum de Eenhoorn, met een vaste collectie van de Nederlandse schilder Johfra (1919-1998). Zie voor meer infromatie de website: musemdeeenhoorn.nl Het station blijft dus te bezoeken!
Jan Benes29 nov 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Ik heb op het station gebouw gewoond van rond 1957 tot 1967 aan de linkerkant, aan de rechterkant woonde de familie Dijkstra. Inderdaad zat er in die tijd confectieatelier en eerder nog een kleuterschool. De woningen zaten op de bovenverdieping.
Hans Klomp8 okt 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Momenteel staat dit pand/station te koop op Funda (Spoorstraat 28 Ulrum). De foto's tonen aan dat er nog steeds het nodige is terug te vinden van het originele interieur.
R,J, de Vries26 feb 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn broer Eddie de Vries en ik, Rob (Robbie)de vries hebben op deze kleuterschool gezeten vanaf 1952 tot 1955. we woonden destijds op spoorstraat 62, deze huizen zijn nu volgens mij gesloopt, heb er tot 1959 gewoond
Henk Kloosterman11 nov 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Zaterdag 10 november is het boek "Het waait hier altijd : Station Ulrum 90 jaar" verschenen. Het boek beschrijft de geschiedenis van het stationsgebouw aan de hand van foto's en interviews met (oud-)Ulrummers. Op de website www.hetwaaithieraltijd.nl is een impressie van de inhoud van het boek te zien. Daar is ook de mogelijkheid om eigen foto's en verhalen over het stationsgebouw te plaatsen.
Antwoord webmaster:
dank, ik heb er een link van gemaakt. leuke site.
Rob den Boer9 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik ben er afgelopen weekend geweest en het ziet er inderdaad mooi en authentiek uit. De huisjes erom heen worden gesloopt en dan is het net een klein paleisje aan het einde van de laan er naartoe.
Wim Mensinga25 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dit gebouw ziet er niet alleen aan de buitenkant mooi uit maar is van binnen ook prachtig. Mooie loketten enz . ER zit een appart magazijn loket in . De trein was van hier in een 28 min in Winsum.
Antwoord webmaster:
ja het is een geweldig gebouw. jammer dat het in zo´n uithoek staat (voor mij dan) anders was ik er zeker eens gaan kijken of ik het zou kopen. was een mooie lespraktijk voor mijn vrouw geweest, hoewel ik niet weet hoeveel vioolleerlingen er in noord groningen potentieel zijn.
Paulien Schreuder25 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wij zijn tegenwoordig de trotse bezitters van dit stationsgebouw en hebben er een station van activiteiten in gevestigd. Maar als je de stationshal binnenkomt waan je je in oude tijden, we hebben deze volledig in oude staat teruggebracht. De wachtkamers zijn nu multifunctionele ruimtes waarin geschilderd, vergaderd en yoga gevolgd kan worden en het kantoor is eetzaal. Volop mogelijkheden en zeker een bezoekje waard, temeer daar er in de zomer een terras rondom het station is.
Antwoord webmaster:
ja het is prachtig, volgens mij had ik al een link naar jullie site gelegd, zoniet zal ik dat straks nog even doen. Als ik nog eens in de buurt ben zal ik een kijkje komen nemen, maar ik kom daar niet zo vaak meer als toen ik nog in Groningen studeerde.
jetty sonnevelt18 aug 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In de jaren 50 ben ik ongeveer 2 jaar hoofd van de kleuterschool in Ulrum geweest. In 2010 heb ik een bezoek aan mijn oude school gebracht. In de hal hing een foto van mijn klas. Ik stond hier ook op. Jammer dat ik de meeste namen van de kleuters in mijn klas ben vergeten. Wie helpt mij??
Antwoord webmaster:
zal hier een beetje lastig gaan omdat die foto hier natuurlijk niet te zien is. en ook niet komt, omdat ik alleen foto´s van het station opneem. hebt u wellicht uit die periode nog foto´s van het stationsgebuow?
John H.Scheffel22 jan 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Rond 1957 zou er in het stationsgebouw een confectieatelier zijn gevestigd waar t.b.v. de Prénatalvestigingen in Nederland onder meer positiekleding werd vervaardigd. Wie weet daar nog iets meer over te zeggen?
Martinus Kloosterman27 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Omstreeks de jaren 50 van de vorige eeuw ging ik daar naar de kleuterschool. Hoe lang het gebouw deze functie heeft gehad weet ik niet, maar mijn jongere zussen en broer gingen er ook nog heen. De bovenverdieping was als woning in gebruik. Het gedeelte spoor achter het gebouw was als speelterrein ingericht.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Expoor
Expoor, station voor activiteiten, is gevestigd in het voormalig stationsgebouw van Ulrum. Het wordt momenteel verbouwd tot atelier en expositieruimte.
Vertrekstaat 1929 (17)
Vertrekstaat 1940 (10)
Personeel op dit station

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 123)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 115)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 301)

Stations in de omgeving

Breweelsterweg (1,2 km)
Leens (2,6 km)
Zoutkamp (3,4 km)
Wehe- Den Hoorn (5,7 km)
Eenrum (8,3 km)
Grijpskerk (11,9 km)
Baflo (12,1 km)
Winsum (12,7 km)
Visvliet (13,2 km)
Zuidhorn (13,4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/ulrum