home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station Apeldoorn - foto's en omschrijving op stationsweb

station Apeldoorn

Telegrafische verkorting: Apd
lijnkmjaar
Amsterdam- Zutphen88,0451876
Dieren- Apeldoorn221887 - 1950
Apeldoorn- Zwolle36,5871887 - 1950
Apeldoorn- Deventer01887
Geopend op 15 mei 1876

treinstation in gebruik
Provincie: gelderland

stationsgebouw (1875)hoog middendeel met lage vleugels met imitatie natuursteen
Wachterswoning 1A (1910)Voormalige wachterswoning aan de spoorlijn naar Zwolle.
verbouwing 1911Voor het middendeel wordt een vestibule gebouwd. De rechtervleugel wordt twee keer zo lang.
Achteringang (1985)Aan de achterzijde is een tweede ingang gemaakt die uitkomt op de reizigerstunnel
restauratie (2007)De later toegevoegde uitbouw aan de voorzijde die in de jaren 60 helemaal is gemoderniseerd en daardoor zijn karakter verloor is verwijderd. De linkervleugel is afgebroken voor de bouw van een tunnel en later herbouwd. architect: Paul .H. van de Ree

adres: 

Stationsplein 8
7311NZ Apeldoorn
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
26 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,5 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Apeldoorn

140 afbeeldingen

82 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 9 jan 2021 zijn omrand.

1900 (8)
1910 (5)
1920 (3)
1940 (3)
1950 (2)
1960 (4)
1970 (13)
1980 (1)
1990 (2)
2000 (62)
2010 (33)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (29)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Dick Brethouwer23 sep 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
De datering van de foto's tussen 1970 en 1980 klopt niet. Ergens in die tijd heeft een verbouwing plaatsgevonden, met als resultaat de gevel zoals op de foto uit 1993 en de foto uit 1975. Helaas weet ik de precieze datum niet meer, maar uit mijn tienertoer-jaren (1975 - 1980) herinner ik mij de genoemde voorkant.
Piet Willeboordse19 mei 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Waarom was het vooraanzicht van het station een paar jaar (1974/75?) afwijkend van de jaren ervoor en -na? (Een witte horizontale band boven de entree). Ik weet me er niets (meer) van te herinneren.
sony24 feb 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Uitgebreid site over geschiedenis en veel blabla maar nergens info. over parkeren.Een jaar geleden geweest kon slechts met chipkinip betalen????Is het nog steeds zo?
Antwoord webmaster:
voor reisinfo moet je niet bij een hobbyist zijn, het gaat hier oiver de geschiedenis van de stations, en van dat parkeren weet ik niets.
S.22 mei 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Onlangs ben ik op dit station geweest. Dit station is echt het dieptepunt van de NS. Apeldoorn heeft ca. 150.000 inwoners. Het station heeft echter geen stationshal meer en ook geen verwarmde wachtruimtes. Wat een armoede!
Antwoord webmaster:
het oude gebouw is wel mooi gerestaureerd, zitten daar geen reizigersruimtes meer in?
Mafranckx Sonia29 jun 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo, Kan U mij vertellen of er in het station van Apeldoorn ook bagageopslag mogelijk is. Met andere woorden zijn er bagagelockers ?? En zo ja, hoe groot zijn deze. Dank bij voorbaat, Sonia.
Antwoord webmaster:
geen idee, kijk op de site van de ns voor dat soort info.
Daniel de Haan30 mrt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Touringcars staan aan de noordwestzijde (stationsgebouwzijde) van het station, tegenover de nieuwe fietsenstalling.
Ine Schoenmaker22 feb 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Goede middag, Kunt U mij zeggen waar precies bij het station de bussen van Holland International staan. Ze zeggen dat je bij de uitgang moet wachten, maar zijn er 2 uitgangen? Het zou erg vervelend zijn als ik op de verkeerde plaats sta te wachten denk ik maar zo. Vriendelijke groet Ine
Antwoord webmaster:
maar ik heb ook geen idee. als ze het over 'de uitgang' hebben zal er toch maar een zijn? de hoofduitgang zou ik dan nemen.
Harry14 sep 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mag er een plaatje van de Koninklijke wachtkamer bij? [http]www.sociaalnetwerk.nl/index.cfm/site/Museum/pageid/2DAC15FD-F20F-9720-1B26B244752EAA2D/scheduleDate/2008-04-01/index.cfm
Han Lefering22 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
PH van den Born, cst 1 klasse A ging in nov. ;35 met eervol ontslag onder toekenning van wachtgeld.
Antwoord webmaster:
ok dank, ik had die datum al als einddatum van zijn apeldoornse loopbaan staan, maa rik heb het nu ook als einde van zijn hele loopbaan staan.
J Edel31 jul 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
kunt u mij ook zeggen of spoor 3 en 4 aan elkaar vast zitten. Ik ben slecht ter been en heb slechts 2 minuten om over te stappen. Ik haal mijn verbinding nooit als ik via een trap of anderszinds naar een ander perron moet. Met vriendelijke groet Joke Edel
Antwoord webmaster:
dat kan ik niet meer zien sinds de ns de plattegronden van de site heeft gehaald, maar wanneer de ns site het als een overstap geeft kunt u er van uit gaan dat het te halen is en de perrons tegenover elkaar liggen. ja ik ben wel zeker, want spoor 1 ligt voor het stationsgebouw, en verder is er een middenperron. er zijn maar 3 perronsporen, dus dan zullen spoor 3 en 4 aan het middenperron liggen.
Jerry2 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Opmerkelijk dat ik nog nergens zie staan dat er in het stationgebouw na de zomer een Asian Fastfood restaurant wordt gevestigd... Bron: http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/8775621/Asian-Fastfood-in-stationsgebouw.ece
Antwoord webmaster:
als ik dat allemaal moet gaan bijhouden heb ik er een hele dagtaak aan. er verandert zoveel aan de invulling van een stationsgebouw in nederland. het is maar hobby. bij deze dus is het wel gemeld.
yede14 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
hallo Andre. Zoals webmaster al aangeeft mij even mailen. Maar misschien moeten we met wat mensen afspreken om goed plan te maken. Dit mooie pand leeg laten mag niet. Afgelopen tijd zat er dus kunstproject in. Van transsmission. Met een lichtkunstenaar van der Veer. wat ik er mee wil doen is goed voor de reiziger en sluit aan bij de stoomtram. En over de apenheul gesproken ik wil er dansen met swing net als in junglebook de film. Dat past hier dus precies. En naam heb ik er ook al voor denk aan juke Ellington. Wie helpt? Mail mij dus gemeente Apeldoorn.
andre4 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hoi Yede, Het gebouw staat nog (weer) leeg, het was een tijdeljke (??) kunstexpositie. NS Poort is volgens mij eigenaar van het gebouw. Wel triest zo'n leeg gebouw... Apeldoorn is vooral forensen en zomers toeristen (oa stoomtrein en de bekende apen en zo...) daar moet toch iets mee te doen zijn?
Antwoord webmaster:
heb je yede dat gemaild? als je op zijn naam klikt dan opent er een mailtje naar zijn adres.
yede30 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo Allemaal, Kwam er gisteren langs en zag dat er inderdaad iets gebeurt met het station. dit staat al bijna 2 jaar leeg. kan je je dat voorstellen met deze koude winters? weet je wat het wordt cascolab? is er een website? ik heb nl geprobeerd er met de makelaar iets van te maken maar die liet toen weten dat NS niets in het idee zag. Nu gebeurt er in iedergeval wel iets maar of dast goe is voor de reiziger? geen idee. maar hou me op de hoogte als iemand weet wat er nu in komt. alvast bedankt. groet, Yede
Antwoord webmaster:
wat is cascolab? ik weet er verder niets van, maar wellicht anderen hier op de site.
Han Lefering28 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 17 april 1924 werd de heer T. de Vries, stationschef 1e klasse te Apeldoorn gepensionneerd.
Gertjan Stamer11 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
CascoLab Daniel van der Veer in gele letters op de ramen,de posters van Te Huur zijn dus weg en misschien gebeurt er nog eens wat nuttigs voor de reizigers met deze ruimte.
Daniël4 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sporen zijn nu beter ingedeeld: spoor 1, IC ri Schiphol, Den Haag CS en Rotterdam Centraal. spoor 3: ST naar Zutphen en sprinter naar Enschede. Spoor 4 voor de IC ri Enschede en Deventer. Spoor 1 is ook verlengd aan beide kanten. Aan de westzeide is die ongeveer langer gemaakt tot aan de oude overweg van de Arnhemseweg, en aan de westzeide tot de wisselstraten. Groeten, Daniël
yede2 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Tja nog steeds is er niets gebeurt met het station. Ik wil er graag iets mooi van maken dus wie helpt mij? hou mij even op de hoogte hoe het er vandaag bij staat. Vorige week was er nog niets gebeurt. laat het me dus maar weten Groet, Yede
Antwoord webmaster:
je kunt jezelf op de hoogte houden door je te abonneren op opmerkingen bij dit station na te zijn ingelogd. Ik ben niet degene die hier over gaat, die ken ik ook niet, ik heb geen banden met de NS.
Frans Hessels15 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dat ze het perron van spoor 1 aan het verlengen zijn heeft te maken met het feit dat er straks intercity's zullen stoppen.
Gertjan Stamer1 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Oktober en November 2009 wordt het zijperron aan zowel de westzijde als de oostzijde behoorlijk verlengd en zal net zo lang worden als het immens lange eilandperron.Merkwaardig,in 2008/2009 is dit perron vooral aan ostzijde al verlengd,wat is de bedoeling hiervan...men doet zoiets niet zomaar!
Antwoord webmaster:
oostzijde verlenging was misschien makkelijker te realiseren? bovendien is het niet zo urgent lijkt mij, omdat de stoptreinen die er normaal halteren niet echt zo lang zijn als de intercities.
Frans Hessels19 mei 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ja.het stationsplein loopt leeg.Klopt,als je niet in de looproute zit,begin je niets.Dit stationsplein is niet gezellig,wel funtioneel.Het oude gebouw ligt er verloren bij en is niet echt bij het plein betrokken.
Gertjan Stamer30 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het begon zo mooi...station versierd met ballonnen en spandoeken Sterren.nl en de NS en Achmea(uitdelen oranje hoeden enz)en erg veel muziek in de ,,kuil,,jammer dat de koninklijke familie en de slachtoffers(doden en gewonden)getuigen moesten zijn van een aanslag (?)Feestvreugde=pure rouw.
Antwoord webmaster:
okee, beetje irrelevant voor deze site...
Henk Jan16 feb 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Inmiddels is LaPlace niet meer aanwezig op het station. Ondanks de verwijzing naar het station op de site van het restaurant. Winkels aan de overkant van het station, aan het Stationsplein, lijken niet goed te lopen. Zou de afstand van die winkels naar het station zelf de reden zijn? Tevens liggen deze winkels niet op de looproute. De cafetaria en Bakkerij Bart hebben het ook al niet druk. Inmiddels is de AKO al verdwenen... Hoe moet het daar nu verder?
Antwoord webmaster:
ja als je niet in de looproute zit dan kun je het wel vergeten. ikzelf zorg altijd dat ik precies op tijd op het station ben (niet apeldoorn dan, maar gouda). ik heb hooguit een minuutje of twee speling, dan heb je geen tijd om een heel plein over te steken. ook bij een korte vertraging red je dat niet.
Anoniem25 mrt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Apeldoorn heeft al drie stations!! Wat vinden jullie daarvan
Antwoord webmaster:
Kan prima, is een redelijk grote stad, de stations liggen aan twee verschillende spoorlijnen, hoewel ze wel redelijk dicht bij elkaar liggen (prima te lopen van de ene naar de andere lijn)
Theo14 mrt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
begin 2008 staat er in Apeldoorn een geheel gerestaureerd stationsgebouw zoals het was in 1875.
anoniem28 feb 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
He!!! Is de maker van deze site niet R. Langwerden???? Graag antwoorden. Het valt me wel op dat ie precies de zelfde fotos neemt!
Antwoord webmaster:
nee, langwerden neemt de foto van mij over zonder toestemming. Daar ben ik niet blij mee, en het voegt ook helemaal niets toe.
Treinen lover25 feb 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er rijden nu 2 stoptreinen en 2 intercity's langs apeldoorn!! De stoptrein naar Almelo komt aan op spoor 1 en vertrekt van spoor 4!! Om 12:30 komt de trein naar Apeldoorn de Maten, Klarenbeek, Voorst Empe en Zutphen aan op spoor 4 en vertrekt van spoor 3
Antwoord webmaster:
ja, maar mijn site gaat niet over treinen. als ik dat iedere keer dat dat wijzig ook op mijn site moet vermelden blijf ik aan de gang.
Jan20 jan 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er rijden nu stoptreinen naar Apeldoorn de Maten, Klarenbeek, Voorst-Empe en Zutphen.(2x per uur) Er rijdt nu ook een stoptrein naar Apeldoorn Osseveld, Twello, Deventer, Deventer Colmschate, Holten, Rijssen, Wierden en Almelo. (1x per uur, in spits: 2x per uur) Er rijdt zoals altijd ook een intercity naar Deventer, Almelo, Hengelo en Enschede. (2x per uur). ook rijdt er een intercity naar Amersfoort
Antwoord webmaster:
inderdaad, maar mijn site gaat meer over de spoorlijnen dan over de treinenloop. dat verandert veel vaker, dus dat is niet bij te houden.
Daan11 dec 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Naast spoor 3 en 4 is er sinds 2007 ook aan spoor 1 een peron gebouwd. Daar komen vooral de stoptrein vanuit Almelo aan.(de trein komt aan op spoor 1 en vertrekt weer van spoor 4) Ook maakt het boemeltje naar Zutphen er gebruik van. De intercity's komen aan op spoor 3/4.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1891 (30)
Vertrekstaat 1911 (52)
Vertrekstaat 1929 (67)
Vertrekstaat 1940 (38)
Vertrekstaat 1957 (58)
Vertrekstaat 1971 (108)
Personeel op dit station

Nieuws

La Place op station Apeldoorn alweer dicht (16 jan 2009)
Station in Twello scoort (22 nov 2008)
PvdA hoopt op treinhalte in Eerbeek (26 mrt 2008)
Tegenvaller voor spoorboog van Apeldoorn naar Arnhem (31 jan 2008)
Apeldoorn waardeert kunst station (23 jan 2008)

Ouder nieuws over Apeldoorn

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 42)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 42)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 149, 237)

Stations in de omgeving

Zwanenspreng (700 m)
Het Loo (2,9 km)
Apeldoorn De Maten (4,3 km)
Apeldoorn Osseveld (4,5 km)
Teuge (5,1 km)
Beekbergen (5,6 km)
Duistervoorde (5,9 km)
Assel (6,5 km)
Klarenbeek (8,6 km)
Vaassen (8,8 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/apeldoorn