Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

zoekplaatje 15

Dit zoekplaatje staat open sinds 22 okt 2020

Heeft u een idee waar deze foto is genomen? Reageer dan hier.

Eerdere bezoekers zeiden over dit zoekplaatje:

Joris Bramer18 feb 2022
Is dit de eerste spoorbrug?
Antwoord webmaster:
Nee hoor, er zijn wel meer spoorbruggen gebouwd. maar we weten niet waar deze stond. Het is vast geen blijvende brug geweest, maar een tijdelijke.
Robin Smit24 feb 2021
Na wat zoeken heb ik nog ??n suggestie: Deze foto zou bij de ongelijkvloerse kruising bij Amsterdam Watergraafsmeer genomen kunnen zijn. De hoeken tussen de sporen kloppen aardig, en het spoor ligt in een bocht. Dit traject is tot op heden enkelsporig uitgevoerd, doch een tweede brug reeds is geplaatst. Waar het probleem echter zit is de tijdlijn. Watergraafsmeer zou in zijn hoedanigheid pas in 1939 verschenen, maar voor die tijd lag er al sinds het begin van de 20e eeuw een zanddepot. Ik heb niet kunnen vinden wanneer de brug aangelegd zou zijn, maar als dit tussen ca. 1900 en 1920 is gebeurd, lijkt deze plek me een goede kandidaat voor verder onderzoek. Als daar een wachterswoning heeft gestaan, dan staat deze er in ieder geval niet meer.
Heimen Stoffels18 jan 2021
Wichor, ik vind die wachterswoning niet helemaal lijken. Bovendien draagt die wachterswoning het nummer '12' terwijl op die op de foto juist een '6' of '8' te zien is (al dan niet met een '1' ervoor, maar hoe dan ook is het tweede cijfer dus geen '2' zoals op de nog bestaande wachterswoning).
Antwoord webmaster:
Ok dus het betreft hier niet de aanleg van de hofpleinlijn. misschein is er bij Het Utrechts Archief iets te vinden over de standplaatsen van deze meneer. dan zouden we aan de hand daarvan mogelijk verder kunnen komen.
Robin Smit6 jan 2021
Ik denk dat het geen van beiden is. Hoewel de hoek van de sporen onderling op beiden kruisingen lijkt, is de Hofpleinlijn voor zover ik heb kunnen vinden van begin tot eind dubbelsporig uitgevoerd, waar de brug op de afbeelding toch enkelsporig lijkt. Er lijkt zelfs een flauwe bocht in de brug te zitten, al kan dat een spel van de belichting zijn.

Ik denk ook niet dat het kruispunt Beugen is. Het bovenste spoor zou dan de lijn Venlo - Nijmegen moeten zijn. Die ligt nu in z'n geheel op een spoordijk rondom dit punt. Is daar een brug eventueel vervangen voor een grote hoop zand? Maar zelfs dan, wat zou Tinus samen met zijn vrouw daar te zoeken hebben gehad?

Zelf heb ik het kruispunt van de Rhijnspoorweg en de lijn Amersfoort Kesteren als vermoeden gehad, maar deze valt af als we bedenken dat deze in 1886 is aangelegd, en de heer op de foto toch zeker geen 18-jarige lijkt. Het zal in dat geval zeker niet tijdens de aanleg geweest zijn, maar een later tijdstip kan ik niet uitsluiten.

Maar het kan overal geweest zijn. Als die brug van een goederenzijlijntje is geweest, om wat voor reden daar een brug voor gebruikt zou zijn, dan is de kans heel groot dat dat allang afgebroken is, en is het natuurlijk onvindbaar. Wellicht verraadt de wachterwoning iets?

Antwoord webmaster:
De brug hier op de foto lijkt me zeker een tijdelijke brug, en zal niet meer aanwezig zijn. het had in mijn ogen ook veel weg van een aanleg ergens van, maar inderdaad de genoemde aanleggen zouden niet kunne. Het zou dan ook gaan om de aanleg van kruispunt beugen en niet om de daadwerkelijke lijn, maar dat kan qua leeftijd van de geportretteerde niet.

Het vreemde is dat het ee ongelijkvloerse kruising is. die worden nu natuurlijk wel veel gemaakt, maar indertijd zouden ze toch makkelijker gewoon een paar wissels over het hoofdspoor leggen. was toen niet zo'n probleem.

ik denk ook dat het een bocht is aan de rechterkant van de afbeelding. als je onder de locomotief kijkt kun je daar volgens mij het vervolg van de baan zien, die waarschijnlijk in de verte aan het hoofdspoor waarop de hoofdpersonen staan aansluit.

Hoe meer ik er naar kijk, hoe meer ik het toch op een hulpspoor bij de aanleg van de hofpleinlijn vind lijken.

  • Ik schatte de personen zo'n 50 jaar oud in. Dat komt aardig overeen met 1908 (vroeger leken mensen ouder natuurlijk), de aanleg van de hofpleinlijn.
  • Vlakbij de plek waar de huidige hofpleinlijn over de spoorlijn den haag gouda gaat staat (nog steeds) een wachterswoning die lijkt op deze.
  • Als je een hulplijn zou trekken tussen de baan van de hofpleinlijn richting nootdorp oost en de spoorlijn den haag gouda zou die inderdaad vlak langs de genoemde wachterswoning lopen
Jan Kicken5 jan 2021
Kruispunt Beugen in aanleg.
Antwoord webmaster:
Een leuke suggestie, maar dat is zeer onwaarschijnlijk, omdat de eigenaar schrijft dat op de foto zijn oudoom staat, Tinus van Lammeren, geboren in 1868. Kruispunt Beugen is aangelegd in 1883. Tinus lijkt mij ouder dan 15 op deze foto.
Wichor Bramer (webmaster)22 okt 2020
Deze foto is mij per mail gestuurd. de eigenaar schrijft:

bijgevoegd vindt u een foto van mijn oudoom Tinus van Lammeren (*1868) en zijn vrouw Anna Belt. Hij was van beroep spoorwegwachter. Zijn spoorkaart laat zien waar hij dienst heeft gedaan.

Nu ben ik al jaren opzoek naar de locatie van deze foto, helaas zonder succes. Wellicht weet u waar deze foto is genomen. Ik denk dat de spoorbrug een goede indicatie is. Als u wilt kunt u de foto gebruiken voor uw website.

De inzender vermoedt zelf omgeving Utrecht, Zuid-Holland, omgeving Gouda. Dat lijkt mij ook een juiste richting.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen en die u beschikbaar zou willen stellen voor plaatsing op stationsweb? Mail dan naar Wichor Bramer.