home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

zoekplaatje 10

Dit zoekplaatje is opgelost op 25 jan 2010
(aangemeld op 1 jan 2008)

De oplossing: Kolding Sydbaner, Denemarken

Wilt u nog iets toevoegen aan de oplossing, klik dan hier.

Eerdere bezoekers zeiden over dit zoekplaatje:

Sjoerd Eeftens20 apr 2012
Hoewel het hier niet de plaats is om te reageren op het voorgaande bericht over de V-wapens, toch het volgende. De V1, een vliegende bom met een straalmotor, was voor de Duitsers de laatste hoop. De eerste werd pas op 13 juni 1944, na de landing in Normandie, gelanceerd vanuit Frankrijk, richting Engeland, van een schuin oplopende helling, die wel te richten, maar niet mobiel was. Ze werden veelal per spoor aangevoerd op rongenwagens en per auto of lorrie ter plaatse gebracht. Achter Deventer komen na 7 oktober 1944 16 afvuurplaatsen met die hellingen beschikbaar, gericht op Antwerpen. Daar komen er op 16 december nog 7 bij. Enkele zijn nog altijd te vinden in het bos, onder meer bij Gorssel. Maar ook ten zuiden van Rotterdam werden er 5 hellingen gebruikt, gericht op Antwerpen. Later werd ook van Delft, Ypenburg en Vlaardingen gelanceerd, op Londen. De laatste ging op 29 maart 1945 vanuit Almelo de lucht in. De straalmotor jankte erg en zolang hij dat deed bleef de bom in de lucht; men luisterde er op. De V2, een ballistische raket, ging rechtop de lucht in, waarvoor elk betonnen oppervlak geschikt was. Op 7 september 1944 vertrok de eerste uit Wassenaar naar Londen. Ook uit Den Haag, Rijswijk, Loosduinen en Bloemendaal werden ze gelanceerd, aangevoerd per vrachtwagen, veelal van Leiden Heerensingel uit. Ook van Walcheren en Hoek van Holland, Ommen en Nijverdal zijn er op Londen en Antwerpen afgevuurd, de laatste op 28 maart 1945.
Sjoerd Eeftens20 apr 2012
Als aanvulling op het voorgaande over de V-wapens van de Duitse bezetter, dient nog het volgende. De gegevens zijn afkomstig uit het boek De Spoorwegen in Oorlogstijd van wijlen Kees Huurman. De verkenningen in het veld zijn door Kees en mij uitgevoerd, zodat ik mede daarop het cartografisch werk voor het boek kon baseren.
carlo tinschert19 apr 2012
Hoewel ik meteen geloof dat de locatie Deens was, nog even het volgende. Er werden vnl. V-2's gelanceerd vanuit de omgeving Wassenaar, Den Haag, Hoek van Holland. V-2-raketten, geen V-1 vliegende bommen. In Leiden was een station, Herensingel (dat de Duitsers volgens mij Marine-Pionier Park noemden) dat gebruikt werd voor de aanvoer van V-2's. Ik weet dat de zogenaamde CAP-garage werd gebruikt voor V-2-raketten en V-2-gerelateerde voertuigen, maar ik vraag me af of station Scheveningen/Kurhaus werd gebruikt voor de V-2-aanvoer. Heeft iemand een idee? Vriendelijke groet, Carlo Tinschert
Antwoord webmaster:
ik niet, maar misschien iemand anders van de bezoekers.
Carlo Tinschert20 nov 2011
Over die militair met die witte armband: dat is volgens mij een 'scheidsrechter', die tijdens een militaire oefening moest controleren of alle volgens de heersende regels ging (vraag me niet welke). Daarom loopt hij niet in gevechtstenue, en die andere wel. Heb zoiets al eerder gezien op een Sturmgeschtz III Ausf. F/8, zandgeel met (veel) bruine en groene vlekken, genaamd 'Erika'. Meer precies: de 'scheidsrechter' van de StuG III zit achterop dat gemechaniseerd stuk geschut, en draagt 2 witte banden: 1 om zijn pet, 1 om zijn arm. Of die 2 banden allebei zijn 'scheidsrechterstatus' aangeven, of dat de 'armband' een gewoon onderdeel van zijn uniform was, is mij onbekend. Bron: B. Culver en B. Murphy, Panzer Colours deel I (Londen 1978) 74 en 76.
Antwoord webmaster:
het ging ons in dit geval niet zozeer om de militairen alswel om de achtergrond, dat is al opgelost.
Spoors25 jan 2010
Denk niet dat het in Nederland ligt. Lijkt meer op een station van de Kolding-Sydbaner in Denemarken. Zie bijvoorbeeld dit model in H0: http://www.real-modell.de/bhf_hejls.htm of http://www.signalpost.dk/ks-artikel.htm
Antwoord webmaster:
Daar lijkt het inderdaad wel heel erg op. Ik dacht altijd dat het gebouw op de achtergrond geen stationsgebouw was (daar leek het tenminste niet op), maar het lijkt wel heel erg op dat gebouw van de Kolding Sydban. Zou ook meteen verklaren waarom het er allemaal zo licht uit ziet, qua spoor enzo dan. Dat was een metersporige tram. Heel goed gevonden!
Michiel Tom10 dec 2009
Stobbegat is helemaal geen slechte suggestie! Aan de foto is te zien dat het weiland waarin de militairen staan heel goed licht zou kunnen oplopen richting de achtergrond, in de vorm van een lage dijk (of een glooiing die in de loop der jaren kan zijn ontstaan bij het schoonmaken/uitdiepen van het kanaal). Dat doen de weilanden anno nu ter plaatse ook enigzins, voor zo ver ik mij meen te herinneren van de vele keren dat ik vroeger zelf als machinist op dit baanvak heb gereden. Het kan dus heel goed zijn dat de opening die op de foto een slechts een greppel tussen weiland en spoorbaan lijkt, het kanaal Heerenveen - Akkrum is dat hier langs de oostzijde van de spoorbaan Heerenveen - Leeuwarden loopt. Afstanden zijn op het zoekplaatje vrij lastig in te schatten, dus ook de breedte van deze 'greppel'. Op de satellietbeelden is een lijn tot stand te brengen tussen de weilanden waarin de militairen staan (naast wat nu de A32 is), het bruggetje in de spoorbaan en een gebouw aan de Grevenweg, dat van bovenaf eenzelfde wat gecompliceerde dakvorm lijkt te hebben, maar geen rieten dak (meer) heeft. Dat de spoorbaan misschien wat 'ielig' en mogelijk meer op een trambaan lijkt, vind ik niet zo verontrustend. Het zou me niet verbazen als dit baanvak pas bij de na-oorlogse elektrificatie zijn echte 'hoofdnet-uitstraling' heeft gekregen. Hoewel ik mijn hand er niet voor in het vuur durf te steken, geloof ik dat flinke delen van de noordelijke spoorlijnen nog lange tijd enkelsporig zijn geweest. Ook op de beide foto's van de halte op Stationsweb is te zien dat de spoorbaan er relatief bescheiden uitziet en dat het perron heel dicht op het kanaal moet hebben gelegen, wat de 'brug-achtige' vorm kan verklaren. Op een van de foto's is een wachthuisje te zien, dat met enige fantasie toch wel lijkt op het bouwsel achter de linker militair. Het staat dan zo te zien wel aan de andere kant van het spoor als op de andere beelden. Op de foto waarop de militairen staan is wat eerder als autobus werd gezien dan misschien wel een rijtuig of wagen van de genoemde tram naar De Lemmer: het is tenslotte niet meer dan een vage doosachtige vorm die je kunt waarnemen. De omgeving is nu natuurlijk sterk veranderd, niet in de laatste plaats door het kanaal dat later aan de westkant van de spoorbaan werd aangelegd. Als ik er in de buurt ben - en dat gebeurt nogal eens - zal ik de moeite nemen om dit nader te onderzoeken. Als het er echt op lijkt zal ik proberen een vergelijkingsfoto te maken, zodat deze hier kan worden bediscussieerd.
Antwoord webmaster:
de planken die op de fotot van stobbegat staan zijn anders dan die die je hier ziet. Bij de foto van stobbegat zijn het er 3 brede. hier zijn het 3 smalle. De Heeresloot moet al ten tijde van de aanleg van de spoorlijn aanwezig zijn geweest, het nieuwe Heerenveensche kanaal aan de westzijde van het spoor is uit de jaren '70. Daarvoor is een deel van de bebouwing van Vegelinsoord (zo heet Stobbegat nu) verdwenen. Het gebouw aan de Grevenweg in Vegelinsoord was mij ook opgevallen toen ik op google maps keek, maar de orientatie is niet correct, het staat niet precies parallel aan de spoorlijn, zoals het gebouw hier wel doet. De spoorlijn is in de jaren '30 verdubbeld, maar later in de oorlog weer enkelspoor geworden doordat de bezetter rails vorderde voor de aanleg van sporen aan het oostfront.
Jack30 aug 2009
heb wel een idee of hint omtrent het plaatje met de 2 duitsers erop.Denk aan de halte Koudum/Molkwerum Is volgens een bekende van mij, die er heeft gewoond, veel activiteit geweest van duitsers, ook i.v.m de lanceerplaats van V 2 's in gaasterland.
Rienk Mebius28 aug 2009
Stobbegat lijkt mij nog niet eens een mal idee. http://stationsweb.brinkster.net/afbeelding.asp?dir=stobbegat&num=2 laat een hekje met twee planken langs de perronkant zien, dat op de foto boven ook te zien is. Het kanaal aan de westkant van de spoorbaan is denk ik pas in de jaren '70 gegraven, nadat de tram naar de Lemmer verdwenen was en er westelijk van Heerenveen een industriegebied werd aangelegd.
Wim23 aug 2009
Kan dit ook tussen Heereveen en Akrum zijn ,bij vegelinsoord? GR Wim
Antwoord webmaster:
waaraan zie je dat? olgens mij loopt daar de spoorlijn over een dijk in het water? dat zie je hier niet echt.
Bert Molendijk17 aug 2009
Ik heb de foto opgeslagen en sterk uitvergroot en denk dat het hier meer een (tijdelijke) halte betreft en geen station. Er is alleen een overkapping zichtbaar en een afrastering ergens langs. Wat eventueel een spoor kan zijn. Verder geen Idee waar dit is thuis te brengen. Veel succes met dit zoekplaatje
Antwoord webmaster:
Ja een echt groot station is het in elk geval niet. Misschien ook meer een tramhalte.
Jurre Bruijna20 mrt 2009
Ik denk net zoals Harm Raatjes meer aan Friesland, danwel Groningen. Ik heb eens goed naar het landschap gekeken, en kom tot de conclusie dat dit typische kenmerken zijn van een zeeklei-landschap (open velden, slootjes aan de randen met bomen, en landschap voor veeteelt), veelvuldig voorkomend in het Noorden van het land. Ook de boerderij heeft een constructie die vooral in het noorden van het land gebruikt zou worden. Ik denk niet dat het in de omgeving Den Haag is genomen omdat uit foto's (weliswaar van nu, er kan veel veranderd zijn in de tijd) van dat gebied blijkt dat er niet veel open grasvelden waren te vinden. de omgeving van Duindigt was behoorlijk bebosd en er zijn geen open veldjes. Verder ligt Duindigt (en de hele route Den Haag - Wassenaar) langs de zee en op de achtergrond van de foto zie ik geen aanwijzingen voor een zee in de buurt, in de vorm van duinen bijvoorbeeld. Mijn reactie geeft geen precieze locatie, helaas. Maar kan hopelijk wel bijdragen aan het feit dat er misschien in een ander gebied gezocht moet worden. Misschien is een geoloog raadplegen wel handig.
Antwoord webmaster:
dank je wel, zo af en toe komen er nog reacties binnen op dit zoekplaatje, dus ik laat het maar gewoon staan om te zien of we het kunnen oplossen. Ik ben onderhand ook wel benieuwd of het echt wel iets met het spoor te maken heeft.
E.J.Kok10 mrt 2009
Ik heb geen idee waar het kan zijn maar wil wel de opmerking maken dat het dak met riet bedekt is dit zou dan betekenen dat het geen stationsgebouw is.
Antwoord webmaster:
dat het geen stationsgebouw is hebben we nooit aan getwijfeld, maar toch bedankt.
Harm Raatjes30 nov 2008
Ik heb sterk de indruk dat de foto ergens in Friesland is genomen. Als je achter de voorste militair langs kijkt zie je volgens mij een aantal rijtuigen staan en die lijken erg veel op de rijtuigen die door de NTM werden gebruikt. De NTM was met name actief in Friesland. Ik zit dan ook te denken aan een overstaplaats van de tram of van de tram naar de trein. Het zou ook ergens op de "Noord Friesche" kunnen zijn. Daar was de NTM tijdens de eerste oorlogsjaren n.l ook actief. Het gebouw op de achtergrond komt mij ook bekend voor. Het lijkt op een kazerne van de marechaussee. Dat zou de aanwezigheid van de miltairen kunnen verklaren. Ik denk toch dat we ergens moeten zoeken langs het NTM-net.
Antwoord webmaster:
interessant. Ik had het nog niet eerder in die richting gezocht, we zullen dit ook eens gaan onderzoeken.
Heimen Stoffels27 okt 2008
Ja ik bedoelde inderdaad de IJsselbrug ja. En ik zie wel degelijk een beetje een brug, precies waar die hekken langs de spoorlijn beginnen.
Antwoord webmaster:
ik zie daar geen brug in hoor, het lijkt mij een soor abri ofzo.
Heimen Stoffels26 okt 2008
Volgens mij betreft het hier wel degelijk een perron, een perron op een brug. Misschien was het wel net als dat station bij Zwolle (?) dat ook op een grote brug lag.
Antwoord webmaster:
ik zie niet in waar je de brug ziet. en bij zwolle lag niet zo' n station. bedoel je niet bij deventer? op de ijsselbrug?
Johan21 okt 2008
Ik ben er bijna zeker van dat het hier de tramlijn van Den Haag naar Wassenaar betreft. De huizen op de achtergrond staan aan de Zijdelaan of Leidsestraatweg.
Antwoord webmaster:
Ik dacht even toen ik op google maps keek dat het dit huis zou zijn, maar dat is toch anders. maar een woning als die hier op de achtergrond staat kan ik daar niet vinden. hoewel ik wel zie dat er enige overeenkomst is tussen de stijl op het zoekplaatje en de woningen in die buurt. ook de aanwezigheid van de soldaten kan dan logisch zijn ivm de V1.
Leo12 okt 2008
Hoe vaker ik de foto vergroot hoe meer ik mij afvraag of dit wel een spoor of tramhalte is. Op en rond de paardenrenbaan van Duindigt bij Wasenaar stonden de huizen die op de achtergrond staan. En op de renbaan was nog geen sprake van een grote tribune. Wel had men houten plankiers geplaatst en schuilhokken voor de bezoekers.
Antwoord webmaster:
ik denk dat je wel eens gelijk kan hebben. ik zal eens kijken of in bij het haagsch gemeentearchief een foto van duindigt kan vinden uit de oorlog of daarom trent.
Leo11 okt 2008
Even over de Duitse soldaten. De soldaat rechts op de foto draagt het symbool van de Infanterie der Wehrmacht. De witte band geeft aan dat het om een waarnemer gaat die toe kijkt op wat de Officier (linker soldaat) aan het doen is of moest leren. De Duitse Officieren van de Wehrmacht droegen een pistool. Verder valt het op dat de linker soldaat een gasmasker, een veldfles, een helm en een schoudertas bij zich heeft terwijl de andere soldaat slecht alleen in uniform erbij loopt. Wat mij ook opvalt als ik de foto sterk vergroot ik een strakke horizontale lijn zie in waar de mensen rechtsachter op de foto op staan en met wat er links op de foto zie staan. Mogelijk kan het zijn dat het in en rond Wassenaar en Den Haag heeft plaats gevonden van wat erop de foto staat en m.n. in de buurt van het landgoed Duindigt en de renbaan. Daar in de buurt waren de Duitse lanceer plaatsen voor de V1 raketten geplaatst. De bovenleidingen en sporen t.b.v. tram waren in deze omgeving meestal opgebroken. Alleen het treinspoor tussen Wassenaar en Den haag werd gebruikt om vanuit o.a. Leiden de raketten en brandstof aan te voeren. Voorts zijn er genoeg luchtaanvallen uitgevoerd op dit gebied. Maar ik kan het mis hebben. Ik heb de webmaster een foto gezonden van het embleem op de borst van de soldaat rechts op de foto.
Antwoord webmaster:
Dit gaat al wat de goede kant op vermoed ik.
Leo11 okt 2008
Na nogmaals de foto tot 1200% te hebben bekeken kom ik er achter dat tussen het beeld van het huis op de achtergrond en het perron op de voorgrond ter hoogte van de rug van de soldaat links op de foto een touringcar moet staan. De mensen op de achtergrond kijken allemaal in die richting en niet naar de twee soldaten. Het is maar dat je het weet........
Leo10 okt 2008
Kan het een halte van een tramlijn zijn. Vaag komt er in mijn geheugen een beeld voor van een tramhalte tussen Wassenaar en Den Haag. Tussen Wassenaar en Den Haag was in de oorlog veel weiland te vinden met een aantal landhuizen. De architectuur van het gebouw op de achtergrond kwam veel voor in en rond Den haag en Wassenaar. Verder lagen er veel Duitse troepen in en rond Den Haag gelegerd. Vooral de SS en de bemaningen voor de lanceerbasis van de V1 raketten. Het embleem op het uniform is niet duidelijk te zien maar naar mijn weten zijn er geen bergsoldaten in ons land gelegerd geweest. Ik zal verder kijken naar de foto die ik ooit heb gezien van een dergelijke tramhalte.
Antwoord webmaster:
ik kan je volgen inderdaad, maar dan zou er toch bovenleiding zichtbaar moeten zijn? of is de gele tram in de oorlog ook ontmanteld geweest, en zijn de bovenleidingen verdwenen?
Johan11 aug 2008
Ik dacht in eerste instantie aan station Wolfheze of daar in de buurt. Maar omdat Wolfheze in de bossen ligt valt die af. De soldaten op de foto lijken in een weiland te staan. Daarnaast doet het weidse uitzicht mij denken aan Friesland of Groningen. Omdat het zo te zien om een enkel spoor gaat denk ik dat dit goed mogelijk is. Misschien gaat het hier om station Scheemda (Eexta) met op de achtergrond een villa aan de Stationsstraat.
Sven10 aug 2008
Waarom ik dat denk? Omdat er in t'harde naast het station ook een legerplaats ligt , en dat ze dus daar in de buurt bezig zijn.
Antwoord webmaster:
maar dit zijn Duitse soldaten, geen Nederlanders, dus snijdt dat weinig hout.
Sven9 aug 2008
Bij het station 't Harde?
Antwoord webmaster:
hoezo denk je dat? heb je aanwijzingen dat het daar zou kunnen zijn?
Gerrit Bleumink5 aug 2008
Het perron op de achtergrond lijkt mij een soort noodperron. Het feit dat de soldaten zo pal naast een spoorlijn bezig zijn, duidt er volgens mij op dat er iets bijzonders in de buurt moet zijn. Zou het kunnen dat de foto op of vlakbij een legerplaats of vliegveld gemaakt is. In de oorlog zijn er verschillende spoor- en tramlijnen naar dergelijke strategische punten aangelegd.
Eric7 jul 2008
De linker soldaat met verrekijker is bijna zeker een Gebirgsjäger. Volgens mij is dezelfde soldaat afgebeeld op een foto waarbij hij in een soort wachthuisje of tuinhuisje met een golfplaten dak staat. Op zijn rechterarm is na enig uitvergroten het embleem met het Edelweiss zichtbaar. Misschien dat dit gegeven de foto wat beter in de tijd kan plaatsen ? (De betreffende foto van het wachthuisje of schuurtje zal ik zo spoedig mogelijk mailen.)
Antwoord webmaster:
ik zal de foto die je stuurde ook op mijn site plaatsen. ik betwijfel echter sterk of dat een wachthuisje betreft. Ik zie namelijk op het perron op de achtrgrond geen wachtgelegenheid. Ook het interieur van het huisje op de foto doet mij meer denken aan een tuinhuisje dan aan een 'spoorhok'.
Marco28 jun 2008
We zijn nog geen steek verder gekomen hè...?
Antwoord webmaster:
inderdaad, jammer. De foto biedt toch te weinig aanknopingspunten.
piet verheijen2 mei 2008
Aan de hand van het op de achtergrond gelegen gebouw,heb ik vergeleken met een foto uit mijn archief, het hoofdgebouw Van Horne Kazerne Weert met daarnaast gelegen Kazernelaan en waar die Duitse soldaten staan waren landerijen tegenover de Van Horne Kazerne was in de jaren veertig nog onbebouwd.
Antwoord webmaster:
Bedankt voor de aanwijzing, maar de foto die je stuurde lijkt in de verste verte niet op het gebouw dat hier te zien is.
Marc Spee1 apr 2008
Met zekerheid kan gezegd worden, dat het hier om Duitse militairen gaat en het gaat om officieren. De militair rechts op de foto, die in de camera kijkt, is een officier van de Wehrmacht, in de rang van leutnant. (In Nederland is dat een 2e luitenant). Dat kan je herkennen aan de 2 zilverkleurige schouderstukken zonder sterren. Op de linkerborst draagt hij het infantrie sturmabzeigen.Het gaat dus ook om een infanterie officier.Verder moet de foto in het voorjaar of in de zomer gemaakt zijn, want ze dragen geen overjassen. Hij draagt verder een veldmuts, schirmmutze, die pas later in de oorlog in het Duitse leger is ingevoerd, dus de foto is waarschijnlijk pas na 1942/43 genomen. De muts wordt eerst aan het oostfront op grote schaal ingevoerd, omdat hij over de oren kan worden geklapt tegen de kou. Het is van oudsher de must die door het Oostenrijkse leger wordt gedragen, al vanaf 1890. Maar bij het Duitse leger dus pas in 1942/43. Het zou mij echter niet verbazen, als de foto nog later is, namelijk na 1944. In de bezette gebieden in west Europa bleven veel officieren namelijk gewoon hun platte pet, de zogenaamde schirmcap, dragen in plaats van deze veldmuts. De witte band om zijn linkerarm is, naar mijn mening, geen rode kruis band. Maar het zou kunnen zijn dat deze militairen deelnemen aan een oefening en dat de band daar mee te maken heeft. De leutnant is ook niet in gevechtsuniform in tegenstelling tot de andere officier. Hij is gewoon in het dt. De militair rechts op de foto is moeilijker thuis te brengen, omdat we hem niet van voren kunnen zien. Het is in ieder geval een officier in de rang van ober leutnant of hauptmann ( resp. 1e luitenant of kapitein). Hij heeft ook de zilverkleurige schouderstukken, maar met 1 of 2 sterren, dat is moeilijk te zien. Om zijn linker manchet heeft hij een zwarte band met de naam van het regiment erop. Alle SS regimenten hadden dit, maar er waren ook enkele infanterie regimenten die zo'n band hadden, zoals bv. het regiment Gross Deutschland. Omdat de kraagspiegels niet te zien zijn van deze officier is het een beetje gissen waarvan hij officier is, maar ik denk dat het hier toch ook om een wehrmacht officier gaat en geen SS. Hij draagt de volle gevechtsbepakking van een officier. De pistooltas is van het Walter PPK pistool, wat niet perse wil zeggen, dat er een PPK pistool in zit, aangezien er ook andere privé gekochte pistolen in mochten worden gedragen. Z'n helm hangt volledig gecamoufleerd ter hoogte van zijn heup over z'n kaartentas. De camouflage kan ook weer duiden op een oefening of een gevechtssituatie. Over de plaats waar de foto is genomen kan ik maar een paar dingen zeggen. In ieder geval gaat het om redelijk grote huizen langs het spoor. Er zijn een paar plekken in Nederland waarvan ik weet dat model huizen langs een spoor staan. Ten eerste staan of stonden dit soort huizen langs het spoor Utrecht-Arnhem, net voorbij Ede. Dat zou er op kunnen duiden, dat de twee officieren naar de luchtlandingen bij Arnhem, in september 1944, staan te kijken. De linker officier kijkt in ieder geval naar de grond of daar iets neer is gekomen. Ten tweede staan dit soort huizen ook in Bilthoven langs het spoor, als de foto daar is genomen gaat het waarschijnlijk om een oefening. Als laatste staan deze huizen ook nog vlakbij de kust, dan is de rails van de stoomtram Den Haag- Scheveningen of Haarlem- Zandvoort. In dat geval zou het zo kunnen zijn dat de officieren naar de voedseldroppingen van de geallieerden in april/mei 1945 staan te kijken. Dat zou ook het groepje mensen op de achtergrond verklaren, dat staat te kijken. Maar een exacte locatie geven is erg moeilijk, want dit soort huizen kan ook nog op andere plekken langs het spoor staan. (Met dank aan Leon VDK)
Antwoord webmaster:
Bilthoven is wel een plek die genoemd werd in een eerdere post, waar deze militairen zouden kunnen zijn gelegerd, dat zou erop duiden dat we er bijna zijn. Zou dit langs het spoor naar Zeist zijn? Voor het hoofdspoor lijkt het me toch wat kleine bovenbouw.
Victor Lansink1 apr 2008
Een hoofdspoorlijn als Utrecht-Amersfoort zien we hier zeker niet en Bilthoven-Zeist kan het ook niet zijn, want dat ligt geheel in de bossen of gaat door bebouwd gebied. De tramlijn Utrecht-Zeist is het ook niet, want die was geëlectrificeerd. Als het met alle geweld in de omgeving van Bilthoven moet zijn, dan komt alleen het spoor naar de vliegbasis Soesterberg in aanmerking, maar ook dat zou me verbazen. Ik begreep dat de foto onderdeel uitmaakt van een serie foto's. Als de andere foto's ook ergens getoond kunnen worden, biedt dat misschien aanknopingspunten voor de kenners van militaire kostuums. Voorts zou een detail-scan van dat perronachtige bouwsel wel wenselijk zijn, want ik kan niet goed zien waar we nou precies tegen aan kijken.
Antwoord webmaster:
ok het was maar een toevallige overeenkomst uit twee verschillende bronnen die ik bij elkaar legde. ik zal kijken of ik de serie ergens boven water kunnen halen, maar dat zijn blijkbaar (commentaar Eric, 9 maart) foto's waarop niets van de omgeving te zien is.
Marc Spee31 mrt 2008
Over de locatie is niets te zeggen.Over de militairen wel. Soldaat rechts, Rechts op zijn borst een adelaar met vrij 'vlakke' vleugels gespreid (niet zoals bij Luftwaffe, Hermann Göring divisie of de Para's de vleugels van de adelaar wat 'vloeiender'), SS heeft wel deze adelaar maar dan op linker boven mouw. dus Wehrmacht eenheid. De kraag emblemen (spiegels) zijn ook niet van de hierbovengenoemde eenheden, die hebben nl een soort vleugeltjes bij Luftwaffe eenheden, of doodskoppen bij pantsertroepen van de Hermann G divisie of andere pantser eenheden. Zeker geen SS, want die hebben typische SS emblemen op de kraag. En een herkenningsband van de SS eenheid onderaan op de linker mouw. Hermann G divisie heeft trouwens ook een herkenningsband onderaan op de rechter mouw. De elite divisies van de Wehrmacht (zoals oa Grossdeutschland, Feldherrnhalle, List) hebben (meestal) een herkenningsband onderaan op de rechtermouw. De medaille op zijn linkerborst is de 'infantery assault badge'. Bij de armband is niet te zien of er nog iets op staat, kan rood kruis op staan??? Niets over te zeggen. Dus waarschijnlijk een 'gewone' Wehrmacht soldaat. (Met dank aan Mike V.)
Eric9 mrt 2008
Het betreft hier Duitse infanterie omstreeks 1943- 1944, waaronder de bevelvoerder van de Duitse troepen in Nederland: generaal Hans Wolfgang Reinhard (was gelegerd in Utrecht en Bilthoven). De Duitsers zijn bezig met oefeningen van infanterie en een stuk of 10 lichte tanks. De foto is er 1 uit een serie. Er zijn ook negatieven van foto's van de omgeving, maar daarop zijn alleen weilanden met in de verte bomenrijen en een heel in de verte een vage koren-(?) molen zichtbaar. De afgebeelde foto is de enige waarop een spoorlijn of tramlijn en een gebouw zijn afgebeeld. Verder geen aanknopingspunten. Locatie vermoedelijk in de buurt van Utrecht of Bilthoven.
Antwoord webmaster:
Ha wat goed! Dit helpt heel veel. We weten nu waar we moeten zoeken. Dank je wel!
Marco26 feb 2008
Voor een boerderij is het gebouw inderdaad te groot. Het lijkt me meer een landhuis. Maar de vraag blijft: waar is het?
wichor22 feb 2008
het lijkt me zelfs geen boerderij eigenlijk. Een beetje vreemd gebouw. Iemand die daar iets over kan zeggen?
Vincent Duiker21 feb 2008
Beste heer Oltmans. Ik ben het met u eens dat de Duitse officieren op de foto geen SS'ers zijn, maar het niet eens met uw stelling. In het begin van de oorlog is ook nog de "Leibstandarte Adolf Hitler" 1ste SS divisie in Nederland actief geweest. Allereerst ter ondersteuning van de pantsertreinen in Oost Nederland (Arnhem, Zutphen, Deventer en Zwolle). Dit is ook terug te vinden in het lijvige complete werk over de spoorwegen in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. Later heeft deze divisie nog veel bijdragen geleverd tijdens de slag om de Grebbeberg en in de slag om Zeeuws-Vlaanderen (tegen de te hulp gesnelde Fransen, want de Nederlanders hadden toen al gecapituleerd). De halte doet mij heel erg centraal Nederlands aan, maar ook een beetje noord Nederlands. In mijn ogen kan het dus ergens in Gelderland of Friesland zijn.
Antwoord webmaster:
misschien dat iemand iets aan de hand van de boerderij op de achtergrond kan zeggen. Het lijkt mij niet een typisch Friese boerderij, maar ik ben geen kenner.
oltmans7 feb 2008
Deze duitse militairen zijn geen SS.ers. Het zijn m.i. duitse officieren, echter is niet te zien van welk wapen. Indien deze soldaten SS.ers waren geweest, zou het zoekplaatje waarschijnlijk makkelijker op te lossen zijn. SS-divisies en regimenten zijn in Nederland niet gelegerd geweest, behalve bij de slag om Arnhem in 1944 de 9e en 10e SS Pantzerdivisie, en in de Betuwe eind 1944/1945 een onderdeel Nederlandse SS.ers.
Roel31 jan 2008
Onder de elleboog van de man links, staat volgens mij een abri met een vlaggenmast ofzo? als het jaartal bekent zou zijn kom je misschien verder..
Antwoord webmaster:
jaartal zal ergens tussen 1940 en 1945 liggen, dus dat is al vrij beperkt.
Marco2 jan 2008
Tja, lastige kwestie. Er lijkt op de achtegrond inderdaad een perron anwezig. Het zichtbare gebouw lijkt me echter eerder een herenboerderij dan een station. Zo'n type station is mij in ieder geval onbekend. De mogelijke Herenboerderij zou dan op het noorden van het land duiden. Stations aan het Woldjerspoor lijken wel wat op dit gebouw, maar hebben niet die schuine zijkanten gehad In mijn ogen lijken de SS-ers meer bezig met het zoeken naar kievitseieren dan oorlogshandelingen. Kan het zijn dat deze foto niet per se een plek in Nederland toont?
Antwoord webmaster:
het gebouw is inderdaad zeker geen stationsgebouw. Dat is daarin dus geen aanwijzing. Ik zal navraag doen of de afbeelding echt in Nederland is genomen.
Wichor Bramer1 jan 2008
Een groep SS-ers is in de oorlog op onderzoek uit. Op de achtergrond is vermoedelijk een perron te zien, hoewel het niet goed zichtbaar is. heeft iemand een idee?
danny1 jan 2008
misschien Deinum of Dronryp?
Antwoord webmaster:
is dat meer dan een wilde gok? ik denk het niet. niets wijst in die richting.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen en die u beschikbaar zou willen stellen voor plaatsing op stationsweb? Mail dan naar Wichor Bramer.