Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Zuidbroek - foto's en omschrijving op stationsweb

station Zuidbroek

Telegrafische verkorting: Zb
lijnkmjaar
Harlingen- Leeuwarden- Groningen- Nieuweschans102,161868
Zuidbroek- Delfzijl01910 - 1934
Stadskanaal- Zuidbroek22,2451910 - 1953
Geopend op 1 mei 1868

treinstation in gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw (1865)Type SS Hoogezand etc vernieuwde uitvoering van type derde klas. Middenrisaliet met afgeschuinde hoeken architect: K.H. van Brederode
verbouwing 1912In Zuidbroek is er ook omstreeks 1912 (1918?) een verbouwing geweest, i.v.m. de aanleg van de NOLS-lijn van Stadskanaal via o.a. Veendam naar Delfzijl. Er werd een uitbouw geplaatst aan de spoorwegzijde, zodat het spoorwegpersoneel vrij zicht langs h...lees verder
verbouwing 1959Een groot deel van het gebouw wordt afgebroken. De restanten worden verbouwd tot een zelfstandig gebouw. De bovenverdieping verdwijnt en de vleugels worden met de helft ingekort.
restauratie 2002 (2002-2012)Door het NNTTM wordt het station grondig gerestaureerd. Het is weer in originele staat teruggebracht.

adres: 

Stationsstraat 5
9636BA Zuidbroek
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
8 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,4 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Zuidbroek

73 afbeeldingen

46 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 14 jul 2021 zijn omrand.

1900 (1)
1910 (1)
1920 (2)
1930 (3)
1950 (2)
1960 (3)
1970 (12)
1980 (3)
1990 (10)
2000 (20)
2010 (16)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (12)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
H.W.J.Perk5 jun 2019
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Breng een bezoek aan het spoormuseum in Zuidbroek Museum is leuk opgezet Ook kinderen zullen dit leuk en leerzaam vinden. Wilt U wat eten of iets drinken, dat kan u wordt door vriendelijke vrijwilligers van dit museum geholpen. Ik zelf vond een bezoek aan het spoormuseum in Zuidbroek een bezoek waard.
Jan Wagenaar22 okt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 10 oktober 2014 werd na jarenlange restauratie, waarbij voor een belangrijk deel ook veel actieve vrijwilligers betrokken waren, het oude stationsgebouw van Zuidbroek geopend door staatssecretaris Mansveld. De nieuwe functie van dit gebouw is het onderkomen van het Noord Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM). Informatie over de openingstijden, etc. van het museum zijn te vinden op de website www.nnttm.nl Jan Wagenaar (NNTTM vrijwilliger)
S2 jan 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Jammer dat het station niet wordt teruggebracht naar de staat zoals het was toen het loket voor het laatst regulier open was. Minder werk, minder kostbaar, en ook net zo relevant. Het begint nu te veel op de Efteling te lijken.
Felix Segers1 dec 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het doet me deugd dat het station Zuidbroek niet is gesloopt....in de 80-er, begin 90-er jaren was het zwaar vervallen, toen ik dagelijks 's-avonds vanaf Winschoten naar Groningen reisde met de Wadloper. Helaas is het station van Hoogezand-Sappemeer wel gesloopt en is er iets zeer lelijks voor in de plaats gekomen. Jammer dat er weer vragen bij dit station worden gesteld die niets op deze website hebben te zoeken en dat er weer mensen menen feiten te moeten noemen/te moeten opsommen die verder niemand leest......maar deze kritiek heb ik wel vaker geuit......ga zo door met de website: heel mooi!! Vriendelijke groet, Felix Segers
Antwoord webmaster:
helaas, doe je niets aan, kost me veel teveel tijd om dat allemaal te verwijderen. hoogezand is inderdaad vreselijk.
N10 okt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Is het nog steeds mogelijk om een treinkaartje te kopen op het station van zuidbroek? Zo ja tot wanneer?
Antwoord webmaster:
ja natuurlijk kaartautomaten blijven nog wel even staan hoor.
bart van www.paardbart.nl30 apr 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Halo Ik zocht op u site informatie over de heropening van de lijn zuidbroek Veendam De heropening zal morgen plaats vinden dat is 1 mei
Antwoord webmaster:
bij station veendam vind je wel meer informatie.
J.Ellerbroek-Wellinga31 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Graag hoor ik van U hoe ik in het bezit kan komen van het jl. verschenen boek van "ons" station. Uiteraard tegen betaling! Met alle respect: ik vind dat U wel wat meer ruchtbaarheid mag geven aan de manier waarop je het boek kunt krijgen. met vr. gr. JEW.
Antwoord webmaster:
waarom moet ik daar ruchtbaarheid aan geven, ik heb het boek niet geschreven of uitgegeven? het boek is verschenen bij het nnttm. u kunt het volgens mij bestellen via www.nnttm.nl, daar heb ik het zelf ook gekocht.
Hillie Wildeveld Tuizenga14 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik ben op zoek naar informatie, foto 's e.i.d. van Wachtpost 88 in Zuidbroek. Heb er jaren gewoond als kind. Bij voorbaat dank, Hillie Wildeveld Tuzenga
Antwoord webmaster:
Ik heb ze zelf zoals gezegd niet, maar misschien dat iemand hier op de site er iets meer over kan vertellen. Er zijn hier al veel oud bewoners die iets achter hebben gelaten over hun oude woning. Stationsweb werkt zo echt als contactpunt.
Gertjan Stamer9 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Pinksteren 2002 bestond de STAR 10 jaar en dus stoomtreinen alhier naar Stadskanaal en openstelling stationsgebouw-flink gehavend!Eind 2002 plaatst men overkapte kluizen en klemmen op plak oude fietsenstallingen. Bushaltes tussen/achter de bomen voorjaar 2004 en gereed in zomer 2004,busverbindingen sterk verbeterd!Aan overzijde straat nieuw parkeerterrein voor auto's.
Gertjan Stamer23 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Zojuist infoblad begunstiger stichting NNTTM ontvangen....fraaie foto's van de restauratie van het stationsgebouw Zuidbroek,leuke berichten omtrent feestjes toen en nu,goeie zaak dat men dit fraaie gebouw weer terug in oude staat maakt met een fraai interieur aangepast aan deze tijd. Wordt donateur,steun deze mensen....
Antwoord webmaster:
ik ben al donateur. doen inderdaad goed werk. toen ik er voor het eerst van hoorde dat ze het gebouw weer in oude staat wilden bouwen dacht ik dat het ze nooit zou gaan lukken. had ik dat even mis! het gaat heel goed met het NNTTM.
Jan van Velthoven13 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 10 mei 2008 was ik in Zuidbroek. Station staat in de steigers. Ik heb veel foto's van het station gemaakt. Bij het station stond een bus richting Veendam opgesteld. Wanneer wordt de lijn Zuidbroek-Veendam weer voor reizigersvervoer geopend? Ik zag in Zuidbroek ook een lijn aftakken naar Noordbroek. Zijn daar nog foto's van?
Antwoord webmaster:
veendam wordt heropend in december 2009 (zie daarvoor station veendam). Voor de lijn naar Noorbroek kun je foto's vinden bij station noordbroek. Maar dat had je zelf ook kunnen verzinnen toch? Ik heb de zoekmachine op mijn site niet voor niets gemaakt.
theo verbeek16 jun 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
In de "restanten" van het station Zuidbroek is nu het Noord-Nederlands Trein en Trammuseum gevestigd. En er wordt hard gewerkt om het gebouw op te knappen. Zie www.nnttm.nl

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Noord-Nederlands Trein & Tram Museum
Site van het Noord Nederlands Trein en Trammuseum dat in het stationsgebouw van Zuidbroek gevestigd is. Het is nog in ontwikkeling, maar regelmatig worden activiteiten georganiseerd.

Het NNTTM is gevestigd in het oude station van Zuidbroek. Ze herbouwen het volledig in oude stijl. Help hen bij de realisatie ervan door een dakpan te adopteren.
Vertrekstaat 1868 (8)
Vertrekstaat 1891 (13)
Vertrekstaat 1911 (47)
Vertrekstaat 1929 (63)
Vertrekstaat 1940 (21)
Vertrekstaat 1957 (44)
Vertrekstaat 1971 (68)
Personeel op dit station

Nieuws

Help het NNTTM onder de pannen! (17 mrt 2009)
Stationsmuseum Zuidbroek verkoopt dakpannen (25 feb 2009)
Trein Emmen-Stadskanaal geen serieuze optie (11 apr 2008)
Theater en Dans op locatie : een bewogen voorstelling, wachtend op de trein... (20 mrt 2008)
Eeuwige roem voor geldschieters station Zuidbroek (5 jan 2005)

Ouder nieuws over Zuidbroek

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 32)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 38)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 69)

Stations in de omgeving

Zuidbroek dorp (1,6 km)
Meeden- Muntendam (3,3 km)
Noordbroek (3,8 km)
Sappemeer Oost (4,8 km)
Veendam (6,3 km)
Hoogezand- Sappemeer (6,5 km)
Scheemda (7,4 km)
Froombosch (7,5 km)
Slochteren (7,6 km)
's Gravenschans (7,8 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/zuidbroek