Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Zoetermeer - foto's en omschrijving op stationsweb

station Zoetermeer

Telegrafische verkorting: Ztm
lijnkmjaar
Gouda- Den Haag13,91870
Geopend op3 jun 1973

treinstation in gebruik
Provincie: zuid-holland

stationsgebouw I (1973-1992)nieuwe halte. Brug over de rijksweg A12. gekoppeld aan de nieuwe halte driemanspolder aan de zoetermeerstadslijn. Grote tuibrug. Oorspronkelijk gedacht in glas, maar mocht niet van rijkswaterstaat architect: C. Douma
verbouwing 1977opening dubbelhalte driemanspolder architect: C. Douma
stationsgebouw II (1992)overdekt luchtbrug van 180 meter. 3,5 eter voetpad, 4 meter fietspad. In het midden een lessenaarsdak dat het NS deel bevat. architect: J. Bak

adres: 

Nelson mandelabrug 6
2719EZ Zoetermeer
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
19 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,2 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Zoetermeer

96 afbeeldingen

49 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 14 jul 2021 zijn omrand.

1970 (26)
1980 (10)
1990 (21)
2000 (11)
2010 (27)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (6)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Gerrit20 jul 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
De oude kap is in 2017 neergezet op het Nicolaasplein in Zoetermeer. Altans, zo te zien alleen de ijzeren balken en is de overkapping nieuw. Op google maps kun je de kap zien op het Nicolaasplein in Zoetermeer.
Paul Jenner21 mrt 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Die tijdelijke halte uit 1966 was niet Zoetermeer Oost. Wat nu Zoetermeer Oost heet is een al zeer lang bestaand station en heette voorheen gewoon "Zoetermeer". Na het gereedkomen van de nieuwe halte is de oorsponkelijke halte omgedoopt in Zoetermeer Oost. Wat thans Oost heet is het oudste bestaande station van Zoetermeer. Ik heb overigens gelezen dat het oorsponkelijk stationsgebouw, met o.a. een karakteristieke houten overkapping, is gedemonteerd en nog heel lang in opslag heeft gelegen in Zoetermeer in een loods. Of het nu nog ergens ligt weet ik niet, maar ik vrees het ergste.
Arjan Krabbenbos24 feb 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
De gemeente Zoetermeer krijgt er vanaf december 2018 een derde station aan de lijn Den Haag Centraal-Gouda bij. het toekomstige station had eerst als werknaam Bleizo gekregen, maar krijgt een andere definitieve naam: Lansingerland-Zoetermeer! Het nieuwe station zal naast Sprinters van NS ook met een overstap bereikbaar zijn op de RET -snelbussen naar/van Rodenrijs (Randstadrail metro lijn E) en de HTM sneltramlijn (Randstadrail) lijn 4. Station Lansingerland-Zoetermeer komt tussen de stations Zoetermeer Oost en Gouda te liggen. Randstadrail tramlijn 4 (HTM) wordt vanaf de huidige halte Javalaan naar dit nieuwe overstappunt doorgetrokken. De snelbuslijn (ZoRo), welke wordt gereden door RET rijdt tussen de stations van Randstadrail Rodenrijs naar en van station Zoetermeer Centrum West bij het Stadshart.
j. heere15 okt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wat is het STRAATADRES VAN station zoetermeer??????????????????
Antwoord webmaster:
voordat je een vraag stelt (met zoveel vraagtekens) eerst even beter op die pagina kijken, het staat er gewoon (ook als je in google zoekt adres station zoetermeer vind je het daar aL (in het resultaat van deze pagina).
arjan krabbenbos15 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station Zoetermeer is pas in de jaren 70 aangelegd en daarmee verbonden dmv een voetbrug met de voormalige Stadslijn (Sprinters en vanaf 2006 Randstadrailtramlijn 3). Voor die tijd was station Zoetermeer het huidige Zoetermeer Oost, wat misschien straks weer een andere naam krijgt. Er komt in de nabije toekomst een nog oostelijker gelegen station met overstap op de verlengde Randstadrailtramlijn 4. Dat station heeft nu nog de naam Bleizo en wordt in 2012 geopend, wanneer de tramlijn ook verlengd is.Misschien gaat dit station vanaf 2012 wel Zoetermeer West heten en het huidige Oost weer Zoetermeer.Maar precies weet ik het niet ,het verandert wel vaker.
Antwoord webmaster:
dat lijkt mij sterk, want zoetermeer oost ligt niet centraal in zoetermeer. dat zou erg verwarrend zijn als oost opeens station zoetermeer wordt. bleizo ligt bovendien op zo;n korte afstand van het huidige oost dat het volgens mij logischer is dat laatste dan te sluiten.
Gertjan Stamer9 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Tijdelijke treinhalte aan de lijn Gouda-Den Haag CS per 16 Maart 1966 en op 30 September 1973 is er het definitieve station met luchtbrug. Died tijdelijke halte gaf toegang tot tuibrug. Oit was de naam Zoetermeer West bedacht...!Zomer 1977 komt Zoetermeer Driemanspolder erbij aan de stadslijn van de stad Zoetermeer.Dan gaat het evenement Floriade spelen eind tachtiger jaren en werd genouden in 1992-de NS verwacht veel bezoekers en huidige station te klein,dus ten oosten van 1973-station bouwt men zeer imposante glazen fiets-voetbrug met uitbouw voor winkel en NS loket,gehele complex is gebouwd voor 4 sporen(kijk maar beneden op grasveld,openingen voor liften enz)Dit parchtige dubbelstation opent op 25 Januari 1992 en in Februari 1992 wordt het 1973-station gesloopt.Maart 1992 zien we ook nog oude hondekop-treinstel-kop uit talud steken...de Floriade startte in Maart 1992 en sloot in Oktober 1992.Naderhand zijn er gebouwen/winkels/woningen/kantoren gebouwd op vml terrein Floriade en bouwt men omgeving station vol.In vroege voorjaar 2004 peerronverlenging oostwaarts-bovenleidingsportalen worden aangepast aan betonnen jukkenperrons.In 2006 bouw van fietsklemmen en fietskluizen(overkapt)nabij bushaltes aan Rokkeveense zijde.Ook in 2006 sluit het NS loket(exacte datum onbekend).Sloop glazen wachtruimtes(glazen raam spoorzijde/deuren enz)in Januari 2007.
Antwoord webmaster:
was de halte in 1966 niet het huidige zoetermeer oost?

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Op IJzeren Wegen
Veel foto's van treinen met een schitterend historisch overzicht van de spoorlijnen Gouda- Den Haag en Leiden- Woerden.

Nieuws

Nieuw station BleiZo haalbaar (31 mei 2007)
Voorburg en Zoetermeer verliezen (15 aug 2006)
Adieu Sprinter, adieu (1 jun 2006)
Optimisme over intercity voor Zoetermeer (24 feb 2006)
Kiosk bij station Zoetermeer wil treinkaartjes verkopen (12 nov 2004)

Ouder nieuws over Zoetermeer

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 188)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 157-158, 270-272)

Stations in de omgeving

Driemanspolder (100 m)
Delftsewallen (800 m)
Zoetermeer Oost (1000 m)
Meerzicht (1,1 km)
Centrum West (1,5 km)
Voorweg (1,7 km)
Stadhuis (1,8 km)
Buytenwegh (2,1 km)
Palenstein (2,4 km)
De Leyens (3 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/zoetermeer