Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Winterswijk - foto's en omschrijving op stationsweb

station Winterswijk

Telegrafische verkorting: Ww
lijnkmjaar
Zutphen- Winterswijk (-Borken)43,5641878 - 1940
Winterswijk- Bocholt01880 - 1931
Winterswijk- Neede11884 - 1937
Winterswijk- Zevenaar01936
Geopend op 24 jun 1878

treinstation in gebruik
Provincie: gelderland

stationsgebouw (1879)Hoog middendeel met aan weerszijden een lage lange vleugel met aan het eind een eindgebouwtje waarvan het zadeldak haaks op de vleugel staat
verbouwing 1916linkervleugel en eindgebouwtje worden gesloopt om plaats te maken voor een hoog gebouw dat de trekken van het oorspronkelijke gebouw volgt

adres: 

Stationsstraat 32
7101GH Winterswijk
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
31 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 8,3 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Winterswijk

92 afbeeldingen

59 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 30 apr 2021 zijn omrand.

1890 (3)
1900 (4)
1920 (1)
1930 (1)
1940 (1)
1950 (4)
1960 (8)
1970 (15)
1980 (2)
1990 (1)
2000 (21)
2010 (27)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (23)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
L.T.31 aug 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Enorme verschraling. De stationshal is dicht. Het stationsrestaurant is weg, maar ineens zit er een cafe aan de andere kant. Deze heeft ook een soort van wachtruimte. Maar het heeft niets met het spoor te maken. De oorspronkelijke ruimtes zijn gesloten, en in een hele andere ruimte zit nu een cafe dat niet bij de historie van dit station past. De oude wachtruimte was tot laat open, het cafe heeft beperkte openingstijden. Een en al achteruitgang.
Marco21 jan 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wichor, die school stt op het oude GOLS-emplacement...
LOLLOL18 jan 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik zit op de school naast het station. Ik kan wel foto's maken?
Antwoord webmaster:
als je een foto kunt maken vanaf het oude emplacement richting het stationsgebouw en kunt opsturen zou dat leuk zijn, dank je.
Gertjan Stamer19 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Geen foto's genomen maar geloof me..al die foeilelijke loodsen zijn gesloopt en nabij het GOLS station bouwt men sporthal..binnenkort een langzaamverkeerstunnel onder de sporen.Het is nu zeer goed te zien hoe groots het emplacement ooit was..indrukwekkend!!!Mede door het prachtige voorjaarsweer en de bladloze bomen kan men een goede indruk krijgen van de tijden van weleer.Neem een dag vrij en ga snel kijken...!
Antwoord webmaster:
jammer dat je geen foto's hebt, lijkt me leuk om te zien, als er iemand in de buurt is, schiet even een plaatje. is mij te ver weg.
Bertus ter Haar12 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Binnen in het stationgebouw in het restaurant zijn twee schilderijen te bewonderen van mijn vader de kunstschilder Henk ter Haar uit Winterswijk. In opdracht van de NS vervaardigd eind '70 begin 80.
Antwoord webmaster:
Dit formulier bedoelde ik dus. Ik heb het er nu maar zelf in geplakt. Wat stellen de schilderijen voor? Heeft het ook iets met de spoorwegen te maken?
Ramon15 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik heb nog een foto kranten knipsel net hoe je het wilt zien van de actie voor behoud station winterswijk, hier is een stoomtrein (model) van me opa overgebracht voor de burgermeester van die tijd om hand tekeningen om hoog te hijsen, door deze actie staat het station in winterswijk er nog altijd:D
Antwoord webmaster:
zou je die in kunnen scannen en opsturen? ik ben benieuwd. goed dat het ze gelukt is, het zou erg jammer zijn geweest als dit station was verdwenen. ik wist niet dat daar plannen voor waren geweest,
theo1 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik zou wel eens willen weten wie er de eigenaar van het restaurant is, en of ik er mee in kontakt kan komen. Zou wel fijn zijn als iemand mij dat kon vertellen
Antwoord webmaster:
ik weet het niet, misschien iemand anders op de site?
Gertjan Stamer30 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Al op donderdag 30 September 2010 sluit het stationsrestaurant...gepland op 1 Oktober.De Gelderlander bericht er over(+videofilmpje).Diep treurig dat dit deel stationsgebouw nu dicht is!De Esso aan de overkant heeft koffie,broodjes,Syntus-dingen en WC"s...die lachen zich een kriek...doordeweekse openingstijden van 6:00 t/m 11:00 en in de weekenden iets krappere tijden.De ene z'n dood is de ander z'n brood zullen we maar zeggen.
Antwoord webmaster:
6 tot 11, da´s niet veel, of bedoel je 6 tot 23, lijkt me logischer.
marleid10 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik ben vroeger geboren in de hilbelinkstraat in winterswijk, daar waar nu Gaudium is stonden toen twee fabriekshuisjes, weet iemand waar ik oude foto,s daarvan kan vinden?????
Antwoord webmaster:
deze site gaat alleen over het station, niet over andere straten. je zou het bij het gemeente archief kunnen proberen, of bij de heemkunde vereniging.
Rogier9 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er is opnieuw vertraging met de invoering van de OV-chipkaart bij Syntus. De invoering is nu uitgesteld tot begin 2011. Reizigers zijn ontevreden.... [knip rest van artikel weg]
Antwoord webmaster:
mijn site gaat niet over ov chopkaarten, dan zou er veel teveel geneuzel op komen te staan. ik neem dit nieuwsbericht dan ook niet over.
frits wekema26 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik ben op zoek naar foto 's of tekst van de laatste oorlogs jaren van winterswijk, daar mijn vader A. wekema hier gewoond(in de kost heeft gezeten) en gewerkt heeft als rangeerder hier op het station.
Antwoord webmaster:
Ik heb het bericht bij het station geplaatst, en niet bij die ene afbeelding, hier lezen meer mensen het. Ik heb zelf niet meer dan wat op de site staat.
Gertjan Stamer14 jun 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Restaurant station Winterswijk...in April 2010 werd het al in de krant gezet...sluiting in Oktober 2010,te weinig klanten (misschien wel te veel concurrentie van tegenoverliggende Esso snack shop?)Wetende dat er nu al een gemeentehuis vlakbij is gebouwd en dat er aan andere zijde emplacement scholen worden gebouwd is sluiting restaurant vraagtekenoproepend !!!Buiten dat feit van sluiting is het doodzonde dat de zeer fraaie inrichting dan op slot gaat en tevens de zeer schone WC wordt gesloten...hopelijk wordt er bijtijds een andere huurder gevonden die het interieur intact laat en de WC's toegankelijk houdt en dat er vooral horeca in het gebouw blijft !!!
alwin penninkhof1 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn afstudeeropdracht bekijkt de mogelijkheden van een nieuwe onderdoorgang in het verlengde van de Dingstraat. Nu zit hier een wissel en is me niet precies duidelijk welke wisselverhouding deze wissel heeft (1:9, 1:12, of 1:15). Over het algemeen geldt dat op spooremplacementen de 1:9-wissels voorkomen. Is dat hier ook het geval?
Antwoord webmaster:
poef, van wissels weet ik echt helemaal niets, laat staan van één bepaalde specifieke wissel in het hele spoornet van Nederland. wellicht dat www.sporenplan.nl je dat kan vertellen?
sjoerd eeftens1 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het wissel is 1:9. Dat lijkt me overigens niet zo relevant. Als je een onderdoorgang maakt onder een emplacement zal deze een zodanige constructie moeten hebben dat erbovenop elke (toekomstige)emplacementslayout moet kunnen liggen. Daar komt nog bij dat een groot deel van het te ondertunnelen gebied gereserveerd zal zijn voor (toekomstige) railinfra. Helaas houdt Prorail hier telkens onvoldoende rekening mee zodat er heel vaak geluidsschermen en hekken verplaatst en duikers en tunnels verlengd moeten worden voor zelfs kleine uitbreidingen, terwijl dat meteen anders had gekund en dus goedkoper. Veel succes met de tunnelplannen; je moet hier nu een eind omrijden over één van de overwegen!
Antwoord webmaster:
aha, sjoerd weet raad. dat is wel vaker het geval. dank je!
Alwin Penninkhof1 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dat klopt. In de huidige situatie steekt het verkeer over ter plaatse van de Misterweg. Samen met een andere afstudeerder hebben we de mogelijkheden van een nieuwe spoorkruising onderzocht. Dit voor de locaties Rondweg West, Rondweg Zuid en in het verlengde van de Dingstraat. De varianten hebben we getoetst aan de hand van een aantal criteria. Hierbij is er voor een onderdoorgang voor alle verkeer ter plaatse van de Dingstraat gekozen. Deze gaan we de komende weken nader uitwerken. Hiervoor moet er ontworpen worden binnen de opgestelde regels van het OVS en de ASVV e.d. Het type wissel is maatgevend voor de ligging van de onderdoorgang of de grote van een zettingsvrije plaat. Vandaar die vraag over het type wissel. Bedankt voor uw respons. Mvg. Alwin Penninkhof
Antwoord webmaster:
of je de onderdoorgang nu aan moet passen aan het type wissel dat er ligt lijkt mij niet echt slim denk ik. Zou je ze niet beter kunnen adviseren om de onderdoorgang daar onafhankelijk van te maken. Wanneer prorail de wissel door een ander wil vervangen om het emplacement te wijzigen moet je de onderdoorgang aanpassen, dat lijkt mij duurder dan daar meteen rekening mee te houden. (ik heb geen verstand van wissels en onderdoorgangen, maar mij lijkt de opmerking van Sjoerd wel hout te snijden).
Marco28 mrt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het aantal reizigers dat naar Borken wilde was al gering. Laat staan naar het Waddeneiland Borkum! ;-)
Antwoord webmaster:
hoewel dat straks wel pet trein bereikbaar wordt, doordat de spoorlijn naar roodeschool wordt verlengd naar de eemshaven (nou ja het spoor ligt er al, maar doordat daar ook reizigerstreinen gaan rijden).
S.25 mrt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De tekst van Gertjan Stamer is verhelderend. Station Winterswijk is de afgelopen 15 jaar van verschraling relatief goed doorgekomen. Er is een restaurant. Ik vroeg mij altijd al af waarom dit restaurant nooit is gesloten door NS, maar het is dus al overgenomen door derden. De stationshal is gewoon nog toegankelijk tot 's avonds laat. Dat zie je niet zo veel meer bij kleine stations. Helaas gaan er vanaf dit station geen treinen maar naar Duitsland.
Antwoord webmaster:
Het stationsgebouw is wel groot, maar qua treindienst is het maar klein. Ik denk niet dat het restaurant het van de treinreiziger moet hebben. Het aantal reizigers dat van Winterswijk naar Bocholt of Borkum wil is natuurlijk niet echt groot, en over de lange afstand zouden dan dieseltreinen moeten rijden.
Gertjan Stamer7 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Loket NS sluit in 1998 als de lijn naar Zutphen opgaat naar Syntus,Mei 1998?en op 28 Mei 1999 gaat de lijn naar Doetinchem ook over naar Syntus.Februari 2001 herindeling sporen tbv Syntustreinen en aan oostzijde klein grijs bouwsel met brug voor onderhoud enz.Zomer 2001 start Syntus met kaartverkoop in restaurant en men verwijderd NS logo van gebouw en zet er Syntuslogo in(boven deuren straatzijde).Perronverlenging richting Duitsland in het late najaar van 2001.Najaar 2002 sloop oude fietsenstallingen en bouwen overkapte nieuwe,aan oostzijde stationsgebouw dus.Ook oostwaarts staat oude dieseltrein en oude bushokjes enz tbv Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek (HSA)en per 26-11-2002 een feit als stichting.Open Huis(1-6-2003) tgv 125 jarig bestaan lijn naar Zutphen en stoomtreinen en oude dieseltreinen te zien. Vroeger was aan westzijde ook fietsenstalling,in voorjaar 2003 parkeerplaats geworden.Sluiting stationsrestaurant van NS en in Januari 2004 heropend in zelfde stijl maar andere mensen die het runnen.In voorjaar 2006 gaat aan westzijde nog groter geworden parkeerplaats open(nabij perron trein naar Zutphen dus).Begin 2010 is het restaurant van Syntus op za/zo gesloten en ook weekdagen al eerder dicht...is dit een voorbode voor terugtrekken diensten ivm gunning Arriva in December 2012...?(al in Dec 2010 gaat busvervoer naar Arriva)
Wolter Adolf Waslander5 mei 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Behalve dat er een spoorlijn naar Bocholt was, die in de 2e wereldoorlog nog werd gebruikt om dwangarbeiders van Winterswijk naar Bocholt te vervoeren was er ook een lijn naar Borken, de Borkense baan. Op de eerstegenoemde is begin 1945 een munitietrein van de bezetters door Engelse Spitfires totaal in brand geschoten. Dat was een groots vuurwerk. Overigens ligt het parcourt van de Bocholtse baan er nog en is als fietspad in gebruik. Bij de grensovergang zijn op Nederlandse nog wat bielzen en railbevestigen te vinden en aan Duitse kant lagen in 2002 nog spoorrails.
Antwoord webmaster:
ik heb je opmerking hier bij het station geplaatst, omdat het niet een vraag aan mij is, maar een opmerking bij dit station. ik weet van de lijn naar borken. er staan bovenaan de pagina twee buitenlandse spoorlijnen genoemd, de NWS lijn van zutphen over winterswijk naar borken, en de lijn Winterswijk Bocholt.
joke plume 10 aug 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Weet U de naam van de architect die dit station ontworpen heeft
Antwoord webmaster:
Als ik de architect weet staat hij op mijn site, in dit geval weet ik het dus niet.
Marco19 dec 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Recent nieuws over een enkelsporige lijn: de lijn Arnhem-Winterswijk krijgt een financiele injectie. Daarbij worden seinen en wissels vervangen en wordt er een uithaalspoor bij Doetinchem aangelegd.
Rene27 apr 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
sorry voor de vraag niet zo goed ik ben zolang uit holland.ik wil graag copy van de foto's gaat niet zo goed
rene26 apr 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
hallo waarom is de foto's grote is niet goed meer
Antwoord webmaster:
wat bedoel je? ik begrijp je vraag niet goed.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1891 (11)
Vertrekstaat 1911 (6)
Vertrekstaat 1929 (6)
Vertrekstaat 1940 (10)
Vertrekstaat 1957 (35)
Vertrekstaat 1971 (37)
Personeel op dit station

Nieuws

Stationsrestauratie Winterswijk 1 februari weer open. (24 jan 2011)
Station meer zichtbaar tussen Winterswijk en Zutphen (15 jan 2011)
Expositie over 125- jarig spoor Zevenaar- Winterswijk (11 jun 2010)
Reizigers tevreden over station van Winterswijk (2 mei 2010)
Syntus wil snellere verbinding Winterswijk-Arnhem (3 apr 2010)

Ouder nieuws over Winterswijk

Literatuur

De Nederlandse Stations in oude ansichten. Deel I H.G. Hesselink (pag. 148)

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 45)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 43)

Geschiedenis van de spoorwegen in Winterswijk & omstreken Arjan Ligtenbarg

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 207, 239)

Stations in de omgeving

Winterswijk GOLS (300 m)
Winterswijk West (1,4 km)
Miste (5,6 km)
Bredevoort (7,5 km)
Lichtenvoorde- Groenlo (9,7 km)
Groenlo (10,2 km)
Aalten (10,7 km)
Hupsel (13,7 km)
Lintelo (14,4 km)
Beltrum- Zieuwent (14,5 km)
Er is geen station geselecteerd.
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/winterswijk