Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Winsum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Winsum

Telegrafische verkorting: Wsm
lijnkmjaar
Sauwerd- Roodeschool4,5911893
Winsum- Zoutkamp01922 - 1938
Geopend op 16 aug 1893

treinstation in gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw (1891-1973)Type GLS 1e klasse hoog rechthoekig gebouw
abri (1973)

adres: 

Stationsweg 18
9951BA Winsum
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 4,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Winsum

31 afbeeldingen

21 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 okt 2020 zijn omrand.

1900 (1)
1950 (1)
1960 (2)
1970 (6)
1990 (4)
2000 (7)
2010 (9)

station uit 1893 aan de lijn Groningen- Roodeschool. Sinds 2 januari 1954 uursdienst met DE stellen.. Werd in 1971 afgebroken. even ten noorden van het dorp zijn langs de spoorbaan de restanten van de oude spoorbrug te zien waarover de lijn naar zoutkamp aftakte. huidig station heeft een groot middenperron met onderdoorgang naar twee kanten (tevens fietstunnel) Het middelste deel van dit perron is zeer oud. Aan de kant van het dorp is nog het oude langsperron herkenbaar.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (9)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Jan de Gelder23 dec 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Loop ik toch zomaar tegen fotos van het oude station Winsum aan...! Van 1949 tot zijn pensioen in 1959 was mijn opa Frederik Hidding hier stationschef. Opa en oma woonden boven het station, met een heerlijke lange gang over de volle lengte van het gebouw om lekker te rennen. Als kinderen gingen we er geregeld logeren en dan hingen we uit het raam om naar opa te zwaaien die de treinen moest laten vertrekken. Soms mochten we hem helpen en het 'spiegelei' vast houden.
Joost2 sep 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
N.a.v. de vraag over fietsverhuur: Kijk eens op www.ov-fiets.nl deze organisatie heeft bij bemande en onbemande stallingen (kluizen) van veel stations huurfietsen staan. Wel enkele werkdagen van tevoren je NS-kaart registreren. Misschien een idee voor Wichor om deze weblink op deze site te plaatsen.
Antwoord webmaster:
ik zal het bij de veelgestelde vragen op nemen.

jammer dat je niet gebruik hebt gemaakt van de mogelijkheid: reageer op deze vraag / opmerking, dan kwam het bericht meteen bij de persoon die het gevraagd heeft, daar is die link voor.

r.de weerd25 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Is er een fietsverhuurbedrijf bij het station in Winsum, zo niet waar is het dichtsbijzijnde en hoe is de naam. Bij voorbaat mijn dank.
Antwoord webmaster:
pff hoe moet ik dat weten? zoek op google naar fietsverhuur winsum, niet naar station winsum.
Gertjan Stamer7 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De fietstunnel is gebouwd in 1977 en in 2001 start bouw van Transferium(kiosk,videotheek,wachtruimte)en is ontworpen door architectenbureau van Dijk & Steenhuis.Tunnel wordt ook gemaakt...de vernieuwde perronlift gaat draaien miv 3 Juli 2002 en tevens opening van OV shop Al Paso.In najaar van 2004 start bouw van nog een groots gebouw aan noordwestzijde spoorlijn en parkeerplaatsen worden wat minder cq aangepast en alles gereed in de zomer van 2005.
jessica11 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
even een aanvulling, dit station en daardoor dorp (ondanks dat het een super mooi dorp is om eens te bezoeken) is niet aan te raden voor gehandicapten om per trein te komen. Er wordt wel mooi geschreven dat er een lift is voor deze mensen. Maar deze lift is 80% van de tijd buiten bedrijf. Op dit moment is hij ook alweer meer dan 2 weken buiten bedrijf en stond er al een vrouw in elektrische rolstoel een uur te wachten op een trein terug omdat ze het station niet af kon komen. Er wordt veel reclame gemaakt voor de nieuwe arriva treinen dat je als mindervalide daar ook goed gebruik van kan maken, maar dan moet je zeker Winsum niet als bestemming of startpunt hebben !
Grace Lee8 jun 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
I do think that they should not have broken all the station down. Winsum was a beautiful station, judging by the photographs. There is no comparison from when the station was as it was in this photograph (13) to the example in photograph (1). They have done this also to a lot of stations in Friesland a great shame and pity, they should have kept the old ones much more character, makes traveling much nicer and more enjoyable like when you arrive at Groningen main station it is a very beautiful old station and makes the trip that much more worth while.
Antwoord webmaster:
sure, that's why i started my website in the first place. because so many beatiful old railway stations had been torn down. this site hopes to keep the remembrance alive.
Dirk Bolt8 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dit station is al jaren voorzien van een personenlift zodat men niet het spoor over hoeft te steken. Verder is voor het vroegere station een modern bedrijsverzamelgebouw gerealiseerd en een moderne kiosk waar men een krantje kan kopen en lezen onder het genot van een kopje koffie,
Dirk Bolt8 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
een aanvullung Wichor op mijn net gemelde verandering op station Winsum. Om de twee perrons te kunnen bereiken moet men voor het vroegere stationsgebouw de trap nemen om via een ondoorgang deze perrons te bereiken, mensen die of moeilijk ter been zijn, of zware koffers bij zicht hebben, kunnen gebruik maken van een lift.
anoniem2 feb 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Tip: http://www.winshem.nl/1998/3spoorlijn/spoorlijn.htm
Antwoord webmaster:
wel flauw hoor, zet er dan gewoon neer dat je anoniem wilt blijven, meneer 'N. Ameloos'. Ik heb de link desondanks bij de links aan de rechterkant geplaatst.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Spoorlijn Zoutkamp-Winsum

Vertrekstaat 1911 (17)
Vertrekstaat 1929 (35)
Vertrekstaat 1940 (18)
Vertrekstaat 1957 (39)
Vertrekstaat 1971 (44)
Personeel op dit station

Nieuws

Kiosk bij station Winsum krijgt nieuwe bestemming (21 mei 2007)
Sluiting dreigt voor kiosk op NS-station Winsum (29 jul 2004)
Stationsruiten aan diggelen ondanks plan van aanpak (1 jul 2003)
Stationsruiten in Winsum weer aan diggelen (2 jul 2003)

Literatuur

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 217)

Stations in de omgeving

Baflo (3,5 km)
Wolddijk (4,3 km)
Sauwerd (4,4 km)
Eenrum (5,2 km)
Bedum (5,5 km)
Adorp (6,3 km)
Wehe- Den Hoorn (7,2 km)
Warffum (7,5 km)
Middelstum (8,4 km)
Watwerd (9,6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/winsum