Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Willemsdorp - omschrijving op stationsweb

stopplaats Willemsdorp

Telegrafische verkorting: Wld
lijnkmjaar
Rotterdam- Breda21,21872
Geopend op1 jan 1872
Gesloten op1 jan 1938
Heropend op1 jan 1945Heropend als eindhalte van de treinen die niet over de opgeblazen Moerdijkbrug konden rijden.
Gesloten op1 jan 1946Nadat de Moerdijkbrug was heropend werd de halte Willemsdorp weer opgeheven.

treinstation buiten gebruik
Provincie: zuid-holland

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 9,4 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Willemsdorp

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (6)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Krijn Kooijman13 jan 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Dit gaat niet direct over station Willemsdorp, maar is misschien wel een aardige aanvulling/vraag over een halteplaats langs dezelfde spoorlijn.In het boek over 'boerderijen en hun bewoners' Eiland van Dordrecht, vind ik op pag. 76 o.a.: "Roelofje van Maanen Krijnsdr., (geb. 1875 - mijn oma) van een SPOORWEGHUISJE aan de Smitsweg, dochter van een spoorwegwachter/herbergier en koffiehuishouder Krijn van Maanen". Is er meer bekend over deze (kennelijk) halteplaats? Ik heb wel info gekregen (van Piet Bijl) over een overweg met seinpost aan de Smitsweg, met foto, maar dat is zo te zien geen halteplaats met koffiehuis/herberg. Bij voorbaat dank voor uw aandacht hiervoor. Krijn Kooijman - Kop v/h Land.
Joris Buijze20 nov 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Ik ben in het Dordts archief langs een foto langsgekomen waar de stopplaats op staat. Het is helaas slechts een luchtfoto dus je kan niet meer detail halen uit die foto dan 'het was een gebouw langs het spoor. Wel intressant is dat station Moerdijk SS ook te zien is op die foto.
corinne sluimer26 okt 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn overgrootouders arie de beer en adriana tijssen waren seinwachters/overwachters bij stopplaats willemsdorp(wachtpost 78) vanaf ongeveer 1898 t/m ergens in de jaren 1920. Zijn er nog foto's of andere informatie over die periode?
Antwoord webmaster:
ik heb het niet maar Het Utrechts Archief waarschijnlijk wel, zij hebben de oude ns archieven in huis, inclusief personeelsdossiers
wim van Woerkom1 feb 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Een aanvulling op de subsite voor het personeel bij de diverse stations. Betreft, Willem van Woerkom geboren 1885 functies bij de3 Staatsspoorwegen In diensttreding 30 November 1905 20 jaar oud 1907 Dordrecht Arbeider 1908 Willemsdorp Arbeider 1909 Willemsdorp Arbeider 1910 Willemsdorp Arbeider 1911 Willemsdorp Arbeider / Telegrafist 1912 Barendrecht Arbeider / Telegrafist 1912 Elst Arbeider / Telegrafist tot en met 1918 1919 Elst Assistent van de stationsdienst / telegrafist 1920 Nijmegen Assistent van de stationsdienst / telegrafist tot en met 1941 1941 Nijmegen Adjunct Commies tot en met December 1945. Adjunct Commies. Bron: Betalingsstaten uit het bezit van Willem van Woerkom - 1944 mijn correspondentieadres: enviro9055@gmail.com
Antwoord webmaster:
ik neem eigenlijk alleen stationschefs op op mijn site omdat die op het stationsgebouw zelf woonden.
Frank van den Hoven19 dec 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Prima. Op het genoemde www adres wordt niet gemeld dat de brug eerder al gesloten was, maar hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Willemsdorp wordt inderdaad gerept van reeds een eerdere sluiting in de jaren dertig, dus dat bevestigt je theorie.
Antwoord webmaster:
de brug was niet eerder gesloten, maar de halte wel. eind jaren 30 is er heel veel gesloten (ook veel is later tijdens de oorlog weer heropend).
Frank van den Hoven18 dec 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens Wikipedia is station / stopplaats Willemsdorp gesloten in 1946, het jaar van ingebruikname van de herstelde spoorbrug. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Moerdijkbruggen, de 2e alinea van het hoofdstuk Spoorbrug.
Antwoord webmaster:
ik heb de data overgenomen, warschijnlijk was de halte tijdelijk geopend omdat de treinen niet over de brug verder konden. het was waarschijnljk bij de grote sluiting in de jaren 30 al gesloten geweest.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (12)
Vertrekstaat 1911 (25)
Vertrekstaat 1929 (7)
Personeel op dit station

Stations in de omgeving

Moerdijk SS (4 km)
Moerdijk AR (4 km)
Lage Zwaluwe (5,7 km)
Dordrecht Zuid (6,3 km)
Dordrecht (8 km)
Zevenbergschenhoek (8,6 km)
Zwijndrecht (8,6 km)
Zwijndrecht (oud) (9 km)
Dordrecht Stadspolders (9,1 km)
Hooge Zwaluwe (9,6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/willemsdorp