Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Uithuizen - foto's en omschrijving op stationsweb

station Uithuizen

Telegrafische verkorting: Uhz
lijnkmjaar
Sauwerd- Roodeschool20,6991893
Geopend op 16 aug 1893

treinstation in gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw I (1891-1973)Type GLS 2e klasse lang laag gebouw
abri (1973-2000)
stationsgebouw II (2000)Nadat het plaatsje het bijna 30 jaar zonder stationsgebouw heeft moeten doen, werd in 2000 toch een nieuw stationsgebouw in gebruik genomen dat de abri verving die in 1973 in de plaats van het eerste station was gekomen. architect: Olga Architecten

adres: 

Stationsstraat
9981CE Uithuizen
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Uithuizen

52 afbeeldingen

33 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 14 apr 2021 zijn omrand.

1900 (2)
1930 (1)
1960 (2)
1970 (7)
1980 (1)
1990 (4)
2000 (24)
2010 (11)

station uit 1893 aan de lijn Groningen- Roodeschool. In stijl engelse villadorp stationnetjes. Oude gebouw in 1971 afgebroken. Eenvoudig recht gebouwtje van een verdieping. Sins 2 januari 1954 word de dienst gereden in een uursdienst met DE stellen i.p.v. stoom. enkelsporig station met een eenvoudige Abri.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (6)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Dick de Bruijne9 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 20 april 1945 ben ik in dit stationsgebouw op de bovenverdieping geboren. Mijn vader was daar stationschef. Frappant was dat op die dag Uithuizen door de Canadezen is bevrijd. Uit overleveringen heb ik begrepen, dat mijn box bij mooi weer op het perron heeft gestaan.
Antwoord webmaster:
wat leuk, weer een oud bewoner op de site. wat was ja vaders naam, dan zet ik het ook bij het personeelsdossier. weet je nog meer stations waar hij chef is geweest? hebben jullie in jullie familiealbums misschien nog oude foto's van de stations zitten waar jullie gewoond hebben die je zou kunnen in scannen? het is altijd leuk om oude foto's van oud bewoners te krijgen.
Bosker, O.J.29 jul 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Tijdens een cabinerit met de trein, op internet, van Roodeschool naar Groningen Hoofdstation, zag ik, dat het station Uithuizen slechts één spoor heeft en dus geen wissels. Vroeger had Uithuizen wel twee hoofdsporen en nog een zijspoor. Alle andere stations aan dit traject hebben in ieder geval twee sporen. Is dit wel handig bij calamiteiten op dit ene spoor?
Antwoord webmaster:
ach de hele lijn is enkelspoors, dus het moet wel heel toevallig zijn als er dan net op een van de twee sporen van een station een trein kapot zou gaan, dat dan daarom het treinverkeer gewoon door zou kunnen. ik zie het probleem niet zo. je hebt wel meer een spoors stations in nederland (dalen, geerdijk, daarlerveen om er maar een paar te noemen).
Henk van den Hengel16 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Geweldige herinneringen aan de periode 1963 - 1970 dat ik op dit station heb mogen wonen. Ben heel benieuwd wanneer deze foto is gemaakt. Hij is niet scherp genoeg om goed te kunnen zien of de stationschef (mijn vader) op de foto staat. En dat jongetje dat er een beetje vaag op staat....ben ik misschien wel.
Antwoord webmaster:
ik heb er 1960 bij staan. ik denk dat dat wel klopt. dan zou je vader er dus niet op staan. ik heb je vaders naam in het lijstje van 'personeel op dit station' toegevoegd. Heb je meer gegevens over hem? wat waren zijn voornamen, wanneer is hij geboren en gestorven, waar heeft hij nog meer gestaan? Misschien heb je nog foto's uit die periode? het is altijd leuk om oude foto's van bewoners te krijgen, die zijn vaak uniek.

Sorry, ik had dacht eerst dat het station roodeschool was, daarom dat misverstand van Glaudemans. Ik heb je opmerking verplaatst naar de pagina over het station zelf, daar lezen meer mensen hem dan alleen bij die afbeelding.

Gertjan Stamer28 mrt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In zomer van 2000 bouwt Railinfrabeheer aan noordzijde nieuwe overkapte fietsenstalling,vrijwel gelijktijdig staat er een groots gebouw heerlijk leeg te wezen,dat is gelukkig in de loop der jaren goed ingevuld...
Antwoord webmaster:
Wat de reden was om zo'n groot gebouw bij een zo afgelegen station te bouwen is mij ook niet echt duidelijk geworden. Dan hadden ze beter het oude kunnen laten staan, dat was tenminste nog mooi om te zien.
Roel20 jul 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Waarom bouw je uberhaubt al een station voor een station met slecht's 700 in/uitstapper per dag. Dat zie je weinig.
Dirk Bolt8 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Al jaren geleden is er een nieuw gebouw in de plaats gekomen van de Abri, dit gebouw heeft jarenlang leeg gestaan, maar is sinds ruim een jaar verhuurd aan een sportschool, verder is in dit modern gebouw een wachtruimte gecreeerd.
Antwoord webmaster:
ik vond het wel een beetje vreemd om op zo'n klein station zo'n groot gebouw te plaatsen. Goed dat het nu toch gebruikt wordt.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Rail Axion
Op het station Uithuizen, provincie Groningen is een sportschool opgericht. Je stapt uit op het station en je bent er al.
Vertrekstaat 1911 (16)
Vertrekstaat 1929 (24)
Vertrekstaat 1940 (13)
Vertrekstaat 1957 (39)
Vertrekstaat 1971 (40)
Personeel op dit station

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 199)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 217)

Stations in de omgeving

Dingeweg (1,3 km)
Munnikenweg (2,2 km)
Uithuizermeeden (3,1 km)
Usquert (4,5 km)
Meedsterweg (4,5 km)
Watwerd (5,6 km)
Roodeschool (5,8 km)
Warffum (7,9 km)
Stedum (9,3 km)
Loppersum (9,6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/uithuizen