Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Tilburg Universiteit - foto's en omschrijving op stationsweb

station Tilburg Universiteit

Telegrafische verkorting: Tbu
lijnkmjaar
Breda- Eindhoven19,81863
Geopend op1 jun 1969

treinstation in gebruik
Provincie: noord-brabant

tot 12 dec 2010Tilburg West
stationsgebouw (1969)Type sextant zeskantig gebouwtje voor voorstadshalten. Plaatskaartenkantoor enkele dienstruimten en zeer beperkte wachtgelegenheid.

De bijnaam sekstant is ontstaan onder invloed van het rond 1970 geruchtmake...lees verder
architect: C. Douma

adres: 

Troelstrastraat 41
5042RN Tilburg
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
20 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Tilburg Universiteit

33 afbeeldingen

19 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 14 apr 2021 zijn omrand.

1960 (3)
1970 (7)
1990 (2)
2000 (7)
2010 (14)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (22)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
J. Quispel23 dec 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Onder Station Tilburg Universiteit zijn per voorjaar 2014 de 2 nieuwe liften in gebruik. Echter, beide liften worden gebouwd aan de oostkant van de tunnel onder het spoor. Is bekend, of de westkant van de tunnel (stadsbushalte bij horeca Boerke Mutsaers) ook een lift krijgt? Zo nee, dan kunnen mindervaliden of ouders met een kinderwagen wel aankomen met de stadsbus ter hoogte van Boerke Mutsaers, maar niet omhoog naar perronhoogte.
Mike27 aug 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Tussen mijn eerste bezoek (november 2012) en laatste (juli 2013) is het stations gebouw verbouwd en doet nu lijken op Diemen. Ook met kiosk en van de voormalige loketten is niks meer te zien. Slecht toegankelijk voor mindervaliden maar voor de rest. De studenten kunnen smullen!!!!!!
Mike29 jul 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sextant tijdje geleden gerenoveerd alles eruit stuk wand gesloopt waar ooit NS loket zat, nu kiosk op die plek en snoep/drankautomaten en NS kaartautomaat ingebouwd. Lijkt nu zeer sterk op Diemen
Carola van Laerhoven2 mei 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Is overkapping van het station Tilburg Universiteit een mogelijkheid voor de toekomst?
Antwoord webmaster:
wat niet is kan nog komen, maar ik geef je weinig hoop, waarom zouden ze dat doen voor zo'n kleine halte?
Jolanda25 aug 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Bied het station Tilburg Universiteit de mogelijkheid aan om je fiets beveiligd weg te zetten? Eventueel tegen betaling? Is het mogelijk om hier wat meer informatie over te krijgen?
Antwoord webmaster:
ik ga dat hier niet op mijn site opnemen, voor dat soort informatie moet je gewoon bij de ns zijn. 'voorzieningen op de stations' staat wel op hun stie.
Robert de Kort23 dec 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Oude abri's zijn voorlopig terug geplaatst. De nieuwe abri's worden in het voorjaar verwacht.
Robert de kort10 dec 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik kan bevestigen dat er nieuwe abri's worden geplaatst, inclusief bord met let op versmald perron.
Harry24 sep 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op dit station zijn de wachthuisjes weggehaald en komen niet meer terug. ze staan te dicht bij het spoor. Geldt ook voor zon 12 andere stations.
Harry21 sep 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wachthokjes definitief weg van Tilburg Universiteit. http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/wachthokjes-definitief-weg-van-tilburg-universiteit-1.112898 Paraplu meenemen dus...
Arjan Krabbenbos5 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vandaag even op station Maassluis gekeken op de vertrouwde NS- Kaartautomaat toen ik onderweg was naar Rotterdam Centraal. Ik was benieuwd of er na bijna 5 maanden na naamswijziging nog steeds Tilburg West i.p.v. Tilburg Universiteit op het display stond. En wat denk je wat er stond? Eindelijk de stationsnaam Tilburg Universiteit!!!!!! Ook station Veendam stond er op dat sinds 1 mei 2011 weer heropend is. Waarom er nou niet gelijktijdig Tilburg Universiteit op de kaartautomaatschermen gezet kon worden ( en waarom dan wel op CTA borden,vertrekstaten en op Sprinters), terwijl het nieuwe station Houten Castellum ook op 12 december 2011 in dienst kwam blijft voor mij een raadsel. Bovendien schiep het onnodige verwarring door twee verschillende namen voor hetzelfde station te gebruiken, ben benieuwd of hier nog vele klachten en verwarring onder reizigers zijn geweest. Het is toch veel logischer om ALLES gelijktijdig te veranderen dan op het ene de oude naam te hanteren en bij andere bronnen de nieuwe stationsnaam. Nee, dat is niet zo handige zet geweest van onze grootste spooronderneming van het land. Gelukkig is het nu ook daadwerkelijk aangepast, beter laat dan nooit. Hopelijk blijft NS beter bij hun leest en past een (ver)nieuw(d)e stationsnaam gelijk na wijziging aan.
arjan krabbenbos18 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens mij wordt de nu oubollige stationsnaam Tilburg West op de NS-Kaartautomaten pas veranderd per april 2011. Dit heeft te maken met de nieuwe Sprintertreinstellen die dan de oude Plan V's gaan vervangen. Omdat de Plan V het enige treinstel is met een koersrol en omdat daar daarom nog Tilburg Wrst staat, wordt daarom pas veel later de nieuwe stationsnaam in Tilburg Universiteit aangepast op de kaartautomaten. Alle gerenoveerde en nieuwe treinstellen hebben een LED- koersbord wat makkelijker aangepast kan worden aan gewijzigde stationsnamen. Een oude Plan V wordt door zijn ouderdom daarom niet meer aan die moderne techniek blootgesteld.
Antwoord webmaster:
dat is wel gek, lijkt mij wel een sterk verhaal, waarom zou de naam op de kaartautomaat wel overeen moeten komen met wat op de trein staat en de CTA niet? ik denk niet dat deze redenatie klopt.
arjan krabbenbos28 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op mijn eendaagse treinreis met het welbekende Kruidvatkaartje op 26.12.10, via verschillende trajecten kwam ik zodoende op verschillende stations. Maar wat constateerde ik toen ik even op de T drukte van de aanraakschermen van de stations Tiel Passewaaij en Sliedrecht? Buiten Tilburg zag ik nog steeds Tilburg West staan i.p.v. Tilburg Universiteit. Heeft NS soms moeite met het afscheid nemen van een oude stationsnaam en zodoende tijdig verzuimd de gewijzigde naam door te voeren op al de ticketautomaten? Wel slordig hoor en verwarrend voor zowel de incidentele als fervente treinreizigers die via/naar/van dit station reizen. In de overige media werd het allemaal wel keurig vermeld en tijdig aangepast. Een beetje dom van onze grootste spoorvervoerder, na 2 weken ingaande van de nieuwe dienstregeling. Wanneer de vergissing hersteld wordt of misschien heden al is veranderd weet ik niet, hopelijk gaat het bij andere wijzigingen beter en tijdiger. Dit is echt een vorm van reizigers op het verkeerde been brengen.
arjan krabbenbos27 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Kennelijk valt het afscheid nemen van de oude stationsnaam Tilburg West bij NS wel zwaar. Kijkend op de ticketautomaten van Sliedrecht en Tiel Passewaaij ( tijdens mijn eendaagse Kruidvattreindagreisje op 26-12-10) en na aanraken van de T stond er behalve Tilburg ook nog steeds Tilburg West op het scherm. Wel tijdig de nieuwe naam vermeld op teletekst en andere media, maar nog steeds ongewijzigd op ticketauiomaten.Zo schep je wel verwarring onder niets vermoedende reizigers en misschien ook wel bij oplettende treingebruikers als ik. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de goede naam Tilburg Universiteit op de ticketschermen staat. En dat al twee weken na dienstregelingswisseling!!!!! Wel een beetje dom van onze spooronderneming.
Richard Troost9 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Maar lijdt dit niet tot verwarring. Ik denk dat heel veel mensen die incidenteel op dit station moeten zijn zich afvragen als ze een treinkaartje kopen met name in de automaat dan zien dat Tilburg West niet meer bestaat. Maar als je een station naar een gebouw moet gaan noemen dicht bij het station is dan het einde niet zoek. Ik noem maar op Station Rotterdam Zuid(station Rotterdam Albeda College) Station Rotterdam Lombardijen(station Maasstadziekenhuis). Het zou hetzelfde zijn als je op de ene op de andere dag de gemeente zeggen van uw straat gaat anders heten, omdat hier een gebouw staat of iemand woont die belangrijk is.
Antwoord webmaster:
dat gebeurt ook wel eens. de gemeente kan inderdaad belissen je straatnaam te wijzigen. je moet dan verhuisberichten versturen, terwijl je helemaal niet bent verhuisd. op zich is het niet onlogisch om tilburg west universiteit te noemen, want veel studenten komen natuurlijk met de trein. de wijk heet nog wel steeds west tilburg, maar het is niet meer het meest westelijk gelegen station. als je van tilburg reeshof naar het oosten rijdt kom je in tilburg west. het gebeurt ook wel vaker met een station, denk aan amsterdam zuid wtc (waar dat nu weer weg is), of Amsterdam Bijlmer ArenA. Ede- Wageningen heet ook voornamelijk nog steeds zo vanwege de univrsiteit in laatstgeboemde plaats.
Victor9 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik ben het er wel mee eens dat het geen slimme zet is om het station in Tilburg Universiteit om te dopen. Het lijkt me onverstandig om een station te vernoemen naar één bepaalde zaak die relatief snel kan verhuizen, veranderen, opgeheven worden, fuseren of wat dan ook. Volgens mij heeft men om die reden Hilversum NOS ook veranderd in Hilversum Noord. Verder zie je dat NS in de afgelopen 70 jaar nooit stations naar specifieke objecten vernoemd heeft (afgezien van de Zoetermeerlijn), maar altijd naar in principe onveranderlijke geografische namen of windstreken. Het is wel weer tekenend voor deze tijd dat principes losgelaten worden en we terugkeren naar 19e eeuwse toestanden, waarin het mogelijk was dat haltes "Café De Unie" heten enzo.
Antwoord webmaster:
Amsterdam Bijlmer ArenA is dan toch wel de uitzondering die de regel bevestigt! Amsterdam Zuid/WTC hebben ze (ongeveer tegelijkertijd) weer teruggedraaid. Bij de Zoetermeerstadslijn zie ik het alleen bij halte Stadhuis, dat kan inderdaad wel verplaatst worden, de overige haltes hebben allemaal de naam van een wijk gekregen, toch? Omdat de wijk nog steeds West Tilburg heet was Tilburg West inderdaad eigenlijk helemaal niet zo gek (je hebt er ook Zuid Tilburg en Oost Tilburg bijvoorbeeld). Wel vreemd dat die wijken daar eerst de windstreek hebben en dan pas de plaatsnaam.
Lennard van der Putten7 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wanneer Tilburg West op 12 december omgedoopt wordt tot Tilburg Universiteit zal deze de afkorting Tbu krijgen. Zie ook de stationslijst op m.ns.nl
Antwoord webmaster:
dank, ik heb het gewijzigd.
Peter Timmermans9 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Krijgt met de naamsverandering Station Tilburg Universiteit ook een andere geografische verkorting, of blijft deze gewoon Tbwt?
Antwoord webmaster:
Ik weet het niet. misschien dat iemand anders het weet. maar het kan heel goed dat de verkorting gewoon blijft staan.
arjan krabbenbos1 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station Tilburg West wordt per 12 december 2010 omgedoopt in Tilburg Universiteit. Dus wil je de oude stationsnaam fotograferen weest er snel bij, de tijd dringt.
Antwoord webmaster:
ik fotografeer zelf nooi zoiets onbelangrijks als een stationsnaam, in elk geval niet in close-up, maar als een ander het wil doen plaats ik hem hier wel.
Arjan Krabbenbos31 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Nou die zogenoemde naamswijziging van Tilburg West in Tilburg Universiteit laat lang op zich wachten. Zou het eerst eind vorig jaar zijn ,toen deze zomer, volgens mij pas aan het einde van dit jaar. Dan gaat de nieuwe dienstregeling in dus wie weet dan wel... Wie het weet mag het zeggen........Het staat nochtans ook nog nog steeds onveranderd op de borden van CTA en perron borden.
Gertjan Stamer20 mrt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Geopend op 1 Juni 1969,perrons in bajonetligging en overpad aan oostzijde van verkeerstunnel.Spoor 3 is een een kopspoor zoals we dat nu kennen maar was ooit het doorgaande spoor naar de omgelegde spoorlijn naar Turnhout(het Belse lijntje)en westwaarts is nog goed te zien waar dus dat 3e spoor lag(aan zuidzijde van het hoofdspoor.Per 3 Juni 1973 sluit goederenvervoer naar Turnhout voorgoed...in 1974 heropend tbv stoomtreinen vv Baarle Nassau Grens,de StoomtreinStichtingTilburgTurnhout is een feit.Per 31 Mei 1981 start men op spoor 3 de stoptreindienst naar Eindhoven en de SSTT stopt met haar ritten per 20 Oktober 1981.-definitief gestopt in 1984.In datzelfde jaar betere blauwe abri's op beide bajonetperrons.Pas in 1987 wordt de Belse lijn opgebroken en kapt men spoor 3 af met een stootjuk(April 1987)Naar zeggen is overpad tussen perrons gesloten in 1999 ? Perron spoor 2 en 1 in resp west/oost richting in eind 2002 en begin 2003.NS loket sluit per 5 April 2004 en wordt in 2005 heringericht als meldpunt OK(nazomer 2005)Complet herindeling van parkeerrplaats,fietspad en fietsenstallingen-nu overkapte kluizen. Fietspad nu pal chter perronopgangen spoor 1 en dan grotere parkeerplaatsen en nieuwe fietsenstallingen meer nabij sextant.
ArjanKrabbenbos22 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station Tilburg West blijft ook de komende dienstregeling 2010 welke ingaat per 13 december 2009 gewoon Tilburg West heten. Tenminste.... Dit constateerde ik toen ik het nieuwste spoorboekje open sloeg. Waarom dit nou niet gewijzigd is of ooit nog wijzigen gaat weet ik niet.Er zijn meerdere ontdekkingen gedaan......
Antwoord webmaster:
welke ontdekkingen zijn er nog meer gedaan dan? wat bedoel je?
Arjan Krabbenbos21 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station Tilburg West krijgt vanaf december 2009 een nieuwe naam: Tilburg Universiteit. Dit vanwege de nabij gelegen Katholieke Universiteit Brabant, wat zich op korte afstand van dit station bevindt. Het station heeft een bajonetligging, d.w.z. perrons schuin tegenover elkaar. Dit vindt men ook terug in Maassluis West, Venray bijvoorbeeld. Ook heeft in dit station jarenlang de trein (Vlissingen)-Roosendaal-Arnhem-Zwolle v.v. hier in dit station gestopt, maar rijdt hier momenteel door sinds december 2008. Nu stoppen er treinen van Utrecht-Tilburg-Breda v.v. hier en keren er de stoppers van/naar Eindhoven en Deurne v.v. hier. Tilburg West heeft ook een sextantgebouwtje zoals dat ook is/was in Utrecht Overvecht, Geleen Lutterade, Delft Zuid, Bussum Zuid, Maassluis West en Vlaardingen West. Maar tegenwoordig zijn er geen gebouwtjes meer nodig op kleinere stations en vindt kaartverkoop nog plaats aan de automaten.
Antwoord webmaster:
Je vergeet er vast nog een paar (Haren, zo uit mijn hoofd), maar als je klikt op 'Sextant' dan kun je zien welke stations er nog meer gebouwd zijn.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1971 (141)

Nieuws

Station Tilburg Universiteit in zomer 2010 (17 dec 2009)
Station Tilburg West wordt Tilburg Universiteit (6 jan 2009)
Gewenste naamsverandering Tilburg West blijft uit : Tilburg blijft wachten op NS (28 jan 2008)
Boxtel behoudt stoptreinen in drukke stedendriehoek (30 nov 2006)
Naamsverandering station Tilburg West (12 sep 2006)

Ouder nieuws over Tilburg Universiteit

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 143)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 129)

Stations in de omgeving

Tilburg (2,3 km)
Tilburg Reeshof (4,1 km)
Riel (4,3 km)
Berkel- Enschot (6,3 km)
Udenhout (8,7 km)
Gilze- Rijen (9,1 km)
Oisterwijk (10 km)
Alphen (11 km)
Capelle- Vrijhoeve (13 km)
Besoijensche Steeg (13,2 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/tilburgwest