Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Rijnbrug - omschrijving op stationsweb

stopplaats Rijnbrug

Telegrafische verkorting: Rbr
lijnkmjaar
Arnhem- Nijmegen31879
Geopend op15 jun 1879
Gesloten op15 mei 1931

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 bezoeker heeft dit station het cijfer 1 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Rijnbrug

De halte Rijnbrug lag voor bijna 100% pal ten zuiden van de brug over de Rijn. Daar bestaat nog steeds een oplopend weggetje naar de plek pal boven de weg over de dijk, aan de westelijke kant van het spoor. Hier moet dus haast wel de halte Rijnbrug gelegen hebben.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (5)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Frank30 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op (http://www.noviomagus.nl/Lent/018.htm) staat ook een stukje over de oude halteplaatsen tussen Arnhem en Nijmegen. Met helaas weer iets andere sluitingsdata dan hier vermeld; voor wat het waard is.
Antwoord webmaster:
ach ja, sluitingsdata verschillen nogal eens door verschillende opvattingen. veel mensen gaan uit van dienstorders, ik van spoorboekjes. vaak stonden haltes nog een jaar in het spoorboekje, maar stopte er geen enkele trein. na dat jaar werden ze dan officieel opgeheven met een dienstorder. maar toen kon je er dus al niet meer op de trein stappen, dat is voor mij het criterium.
basvb26 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Halte bestond volgens kadasterkaarten (http://watwaswaar.nl/) in ieder geval nog in 1931
Antwoord webmaster:
daar kun je niet echt van uit gaan kaarten lopen altijd wat achter, maar in 1931 stond de halte nog gewoon in de spoorboekjes en stopten er treinen. dus wa sde halte nog open, daar gaan we van uit. Die diepe link die je meegaf werkt overigens niet, ik von d het ook al een vreemde url
Tjalling Halbertsma18 dec 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 2006 discussieerden de heren Lansink en Arissen over de sluitingsdata van de stopplaatsen tussen Nijmegen en Arnhem. Deze werden in 1879 gesticht. Er reden tot 9 Mei 1919 aparte stoptreinen Arnhem-Nijmegen, die stopten te Oosterbeek Laag, Rijnbrug, Laarstraat, De Wetering, Arnhemsche Straat, Reet, Elst, Ressen-Bemmel en Lent. De stopplaatsen Laarstraat, De Wetering, Arnhemsche Straat en Reet werden per 9 Mei 1919 gesloten. De stations Oosterbeek Laag, Ressen-Bemmel en de stopplaatsen Rijnbrug en Lent werden later gesloten. Alleen Elst is vandaag nog open. Volgens de door mij geraadpleegde spoorboekjes werd Rijnbrug op 15 Mei 1931 gesloten, zoals Lansink ook al aangaf. Nog enkele andere gegevens: Oosterbeek Laag heette tot 1907 Oosterbeek. Er waren dus tot 1907 twee stations met de naam Oosterbeek! Laarstraat heette tot 1906 Larensche Straat. Ressen-Bemmel werd gesloten op 24 November 1940. De oude stopplaats Lent werd gesloten op 15 Mei 1933 en heropend in mei of juni 1940 tijdens de herbouw van de in de oorlog vernieuwde spoorbrug. Finale sluiting 24 November 1940. Foto 1 van Lent in het stationsweb kan niet van 1942 zijn, maar moet al in 1940 gemaakt zijn. Wellicht lag de administratieve sluiting van de stations en stopplaatsen later lag dan de genoemde feitelijke sluitingsdata volgens de spoorboekjes.
Victor Lansink13 sep 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ter informatie: De hate Rijnbrug werd opgeheven op 15-5-1931. De haltes Arnhemschestraat (wp 6), Laarstraat (niet Larenschestraat volgens mij) en De Wetering waren al op 8-10-1922 opgeheven.
Antwoord webmaster:
ok, dit snijdt hout. Betrouwbare bron, ik heb deze data er nu bij gezet, en de naam veranderd in Laarstraat.
dhr. J.J.Arissen6 sep 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Als oud bewoner van een pand op de Betuwse Rijndijk nabij de spoorbrug Oosterbeek en halte Rijnbrug, heb ik wel eens een en ander horen vertellen over deze halte. Het zou vlak voor de oorlog 1940-1945 gesloten zijn. Ik lees dat Oosterbeek-Laag per 15-5-1938 gesloten is en halte Arnhemschestraatweg in het jaar 1938. Wat het jaar betreft zou dat dan 1938 geweest kunnen zijn. M.i. is het aannemelijk dat alle haltes tussen Arnhem en Elst, dus Oosterbeek-laag,Rijnbrug, Larenschestraat, De Wetering en Arnhemschestraatweg, op 15-5-1938 gesloten zijn. Wellicht kan dit worden bevestigd door iemand met een dienstregeling uit die jaar of via het spoorwegarchief? Daarmee zijn de gegevens weer compleet. Bij het Utrechtsarchief / spoorlijnen zijn foto's te zien van de brug(gen) tijdens de jaren 1940-1945. Hierbij zijn er die een goed beeld geven van de hoge ligging van deze halte, welke destijds net voor en boven het zuidelijke landhoofd van de brug geweest zou zijn. M.i. hadden deze haltes geen voorzieningen als abri's e.d; het waren opstapplaatsen. Met een vriendelijk groet Hans Arissen
Antwoord webmaster:
Het klinkt heel aannemelijk. Ik heb voorlopig voor alle genoemde haltes de sluitingsdatum op 15 mei 1938 gezet.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (6)
Vertrekstaat 1929 (3)

Nieuws

Stoomtrein eeuw geleden al in Schuytgraaf (15 dec 2005)

Stations in de omgeving

Oosterbeek Laag (1,1 km)
Laarstraat (1,5 km)
Oosterbeek (2,6 km)
De Wetering (2,9 km)
Arnhem Zuid (3,2 km)
Arnhem Centraal (3,8 km)
Arnhemschestraat (4,6 km)
Arnhem Velperpoort (5 km)
Wolfheze (5,5 km)
Elst (6,1 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/rijnbrug