Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Oosthuizen - foto's en omschrijving op stationsweb

station Oosthuizen

Telegrafische verkorting: Ohz
lijnkmjaar
Zaandam- Enkhuizen231884
Geopend op20 mei 1884
Gesloten op15 mei 1938

treinstation buiten gebruik
Provincie: noord-holland

stationsgebouw (1883)lang gebouw met naar voren staand middendeel, met aan de rechterzijde een hoge dienstwoning
goederenloods (1884)

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
15 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Oosthuizen

26 afbeeldingen

15 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 27 feb 2021 zijn omrand.

1880 (1)
1910 (1)
1920 (2)
1960 (3)
1970 (1)
1980 (4)
1990 (1)
2000 (12)
2010 (1)

Boodskap vir Suid-Afrikaners op soek na inligting oor die achternaam Oosthuizen.

Jy is tereg gekom op n webwerf oor stasie geboue. Oosthuizen is n plek in Nederland wat vroeër n stasie het. Jy vind hier geen inligting oor jou familie of voorsate. Die achternaam Oosthuizen is waarskynlik vernoem na die plek. Op wikipedia vind jy meer inligting oor die plek Oosthuizen.

Boodskappe van Suid-Afrikaners op soek na familie data word hier nie meer geplaas.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (7)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Aris Schellinkhout29 jan 2022
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Mijn opa, met dezelfde naam als ik, geb. 1886, verhuisde in 1892 van Hoorn naar Edam. Hij vertelde dat ze voor familiebezoek in Hoorn eerst 2 uur naar het station in Oosthuizen moesten lopen. Ik was een jaar of 10 toen hij dat vertelde en dacht "boeiend". Nu, ruim 50 jaar later, wilde ik toch wel eens weten of dat station eigenlijk wel bestond en hoe ver het lopen was vanaf de Prinsenstraat in Edam. Dankzij deze site en Google weet ik dat nu. Over de oude weg via Middelie is het 10 km, dus inderdaad 2 uur lopen. Dan was je al bijna op de helft van de afstand tot Hoorn, alleen waren ze er met de trein in 15 minuten ipv. nog eens 2 uur.
D.H.Barends21 jul 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn betovergrootvader Barend Barends was in 1886 stationschef te Oosthuizen. Daarvoor in 1884 Barneveld en in 1888 te Weesp. Leuk om dit prachtige gebouw te zien, met het idee dat die oude baas daar heeft gewoond (in een familieadvertentie uit de krant van die tijd staat dat Station Oosthuizen als geboorteplaats van zijn zoon). Gave site en wordt met veel plezier bekeken. Dank voor jullie initiatief! Dick Barends
Kees Degeling18 nov 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
L.S., Ik ben museumwacht/verteller bij het 'schooltje van Dik Trom' in Etersheim, vorig jaar gerestaureerd. C. J. Kieviet was daar schoolmeester/schrijver van september 1883 tot februari 1902. Daarna bleef het schooltje als zodanig in gebruik tot 1940. Deze tijdsperiode is vrijwel identiek aan de periode dat het nabij gelegen treinstation Oosthuizen in gebruik was. Ik weet dat Kieviet in 1902 vertrok per trein, maar wil graag nog veel meer te weten komen over Kieviet m.b.t het station of de trein. Weet u iets, dan hoor ik dat graag!
Ewout Schurink29 okt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Beste Kees, Wij, Historische Vereniging Oosthuizen, zijn bezig met het ontrafelen van de geschiedenis om en rond de champignonkwekerij, misschien goed om elkaar te contacten. Verder zijn we zeker in bezit van meerdere foto's Groet, Ewout Schurink
Antwoord webmaster:
excuus, dit bericht was lang blijven liggen, nu toch geplaatst.
Kees de Reus12 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 10 maart 1950 ben ik geboren in het voormalige treinstation van Oosthuizen. Mijn nog jonge ouders woonden toen in bij mijn opa en oma die in het stationsgebouw woonden en werkten. Het station was toen al buiten gebruik als treinstation. Er was een champignonkwekerij in gevestigd, waar mijn opa Lauwrens Jonkman werkte. Pas later zijn van de gebouwen van het station kaaspakhuizen gemaakt.
Antwoord webmaster:
Oh wat leuk, weer een oud bewoner van een stationsgebouw die een bericht op mijn site achterlaat. ALtijd leuk om die herinneringen te lezen. Hebben jullie in jullie familiealbums misschien nog foto´s van dit gebouw? Het zijn altijd bijzondere foto´s wanneer ze uit de collectie van de spoorfamilies komen. Weet je wanneer de gebouwen zo dratisch zijn verbouwd tot fabriekspanden?
Heimen Stoffels22 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In zekere zin worden stations inderdaad niet naar een persoon vernoemd. Direct niet, indirect wel. Zie bijv. Lelystad. Genoemd naar Cornelis Lely. Het station is weer naar de stadsnaam vernoemd. Indirect kan een stationsnaam dus wel naar een persoon vernoemd zijn. Maar direct gebeurde dat doorgaans niet. Ook niet in dit geval. Oosthuizen had in de middeleeuwen namelijk een Latijnse naam, welke later uitmondde in Klein-Oosthuizen en aan het eind van de middeleeuwen in Oosthuizen. Dus in dit geval is het ook niet naar een persoon vernoemd en de mensen uit Afrika die hier reageerden, zijn slechts afstammelingen van mensen uit Oosthuizen, die dus de achternaam van het dorp dragen. Gebeurde heel veel vroeger.
Antwoord webmaster:
inderdaad zoiets had ik ook al gedacht, maar mooi dat je het zo duidelijk opschrijft. ik weet niet of de zuid afrikanen hier nog eens terug komen, wellicht als ze googlen op hun eigen naam. zo zijn ze hier tenslotte de eerste keer ook terecht gekomen.
evert van bunnik13 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wie het station toch zou willen zien, reist het makkelijkst met buslijn 114(Arriva) vanaf station Hoorn. Uitstappen bij halte Oosthuizen-Dorp. Vandaar lopen (is niet ver). Station is nog in gebruik(?) bij de kaasfabriek van ERU. Zal daar nog weer 'ns op letten, wanneer Intercity en Schipholstoptrein daar langs ''razen''

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (13)
Vertrekstaat 1911 (15)
Vertrekstaat 1929 (23)
Vertrekstaat 1940 (12)
Personeel op dit station

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 52)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 118)

Stations in de omgeving

Schardam (1,8 km)
Avenhorn (4,5 km)
Middelie (5,2 km)
Kwadijk (6,6 km)
Purmerend Overwhere (7,9 km)
Hoorn (8,1 km)
Bobeldijk- Berkhout (8,4 km)
Purmerend (9 km)
Westerblokker (9,3 km)
Zuidermeer (9,6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/oosthuizen