Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Nijmegen - foto's en omschrijving op stationsweb

station Nijmegen

Telegrafische verkorting: Nm
lijnkmjaar
Nijmegen- Kleve151865 - 1991
Arnhem- Nijmegen17,0121879
Tilburg- Nijmegen65,8561881
Nijmegen- Venlo17,0121883
Geopend op 9 aug 1865

treinstation in gebruik
Provincie: gelderland

NSM station (1865-1878)heel eenvoudig houten gebouwtje
stationsgebouw I (1878)tijdelijk hoofdgebouw, zeer eenvoudig. vakwerkgebouw. In 1894 verplaatst naar de Ooijpolder en hergebruikt in een fabrieksgebouw.
stationsgebouw II (1892-1944)middengebouw met aan de rechterzijde een toren met hoge spits. Twee vleugels en twee eindgebouwen die beide op de rechterzijde een toren hebben. architect: C.H. Peters
stationsgebouw III (1954)Dit station verving het neogotische gebouw uit 1894 van C.H. Peters, leerling van dr. P.J.H. Cuypers, dat in 1944 door een bombardement verwoest werd. Bij de nieuwbouw is zelfs nog gebruik gemaakt van de restanten van het oude station. Het Nijmeegse ...lees verder
architect: S. van Ravesteyn

adres: 

Stationsplein 6
6512AB Nijmegen
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
52 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Nijmegen

212 afbeeldingen

112 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 27 feb 2021 zijn omrand.

1870 (1)
1890 (13)
1900 (12)
1910 (12)
1920 (6)
1930 (6)
1940 (40)
1950 (25)
1960 (5)
1970 (11)
1980 (3)
1990 (6)
2000 (24)
2010 (38)

In 1865 werd Nijmegen voor het eerst per spoor bereikbaar. In dat jaar werd de lijn Nijmegen-Kleve geopend. Het stationsgebouw stond ter plaatse van de huidige Vereeniging. In 1879 kwam de spoorwegverbinding met Arnhem tot stand, zodat Nijmegen als laatste Nederlandse stad met meer dan 40.000 inwoners aansluiting op het nationale net kreeg. In hetzelfde jaar werd het station verplaatst naar de huidige locatie. Er kwam slechts een tijdelijk hulpstationnetje in vakwerk. In 1881 werd de spoorlijn naar 's-Hertogenbosch geopend, twee jaar later kon de lijn naar Venlo in gebruik worden genomen.

Nijmegen had behoefte aan een groter stationsgebouw en in juli 1892 werd begonnen met de bouw van een van de mooiste stationsgebouwen die Nederland ooit zou hebben. Op 8 juli 1894 werd het gebouw, ontworpen door rijksbouwmeester C.H. Peters, officieel geopend. Het oude hulpstation werd afgebroken en aan de Ooijsedijk opnieuw opgebouwd. Het staat er nu nog, hoewel niet meer in oorspronkelijke staat.

Op 22 februari 1944 kreeg het stationsgebouw enkele voltreffers. Na de oorlog was er nog weinig van over. Tien jaar na de verwoesting van het station stond er een nieuw gebouw van de hand van S. van Ravesteyn. Wie goed kijkt, vindt echter nog een aantal oude fragmenten. Twee gebouwtjes op het eilandperron zijn nog authentiek. Vrijwel de gehele vooroorlogse perronoverkapping is nog intact, evenals een groot gedeelte van de perrongevel van het hoofdgebouw. Zelfs de tunnels onder het spoor door bevatten nog hardstenen fragmenten uit 1894.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (23)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Arjan Krabbenbos30 jan 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Er gaan geruchten rond over een mogelijke terugkeer van railverkeer naar Kleve. Deze spoorverbinding werd opgeheven in het jaar 1991 en werd daarna getransformeerd tot draisine oftewel railfietspad. Nu zijn er plannen voor een lightrailverbinding met extra haltes in Groesbeek en elders aan deze oude lijn. Jammer dat er geen doorgaande dieseldienst kan komen van Nijmegen via Kleve nar Krefeld, wat makkelijker en goedkoper te realiseren is. De toekomstige verbinding moet een sneltram zijn van Nijmegen naar Kleve en terug. Voor verdere stations dient te Kleve te worden overgestapt te worden. Een gemiste kans lijkt me, een directere verbinding lijkt me eenmaal makkelijker en comfortabelere reizen. De hernieuwde verbinding kan al tussen 2018 en 20120 een feit worden al zal het Nijmeegs eind/beginpunt station Nijmegen Heyendaal zijn. Pas iets later zal het hoofdstation Nijmegen begin en eindpunt worden. We zullen het verder maar afwachten of het zonder vertraging en extra kosten bewaarheid wordt. Wordt vervolgd!
Felix Segers15 jun 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Beste webmaster, Waarom staat u zoveel onbenullige reacties op uw website toe ? Zeer jammer. Het zou de website zeer sieren als er niet zoveel flauwekul op zou worden vermeld (ellenlange informatie, verschaft door bezoekers, (veelal verschaft door eenzelfde persoon die blijkbaar niet op de hoogte is van het feit dat het leesbaarder is als er meer zinnen worden gebruikt....) die er totaal niet toe doet, onnozele vragen van bezoekers, bijvoorbeeld of er kaartmachines of liften zijn....heeft allemaal niets op uw prachtige website te zoeken, over de spelling spreek ik dan al helemaal niet....vaak schrikbarend slecht, is blijkbaar heel erg moeilijk voor sommige mensen dan wel vindt menigeen het interessant om hier in het geheel niet op te letten) op zou zijn vermeld, ik neem toch aan dat u wel over de "macht" beschikt om al de gemelde onzin te verwijderen, iets daadkrachtiger optreden lijkt mij, laat uw website niet "kapen" door allerlei flauwekul, ik heb deze opmerkingen overigens wel eens eerder gemaakt...vriendelijke groeten, Felix Segers
Jules Vismale20 mei 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Recent geleden zag ik op internet staan dat talloze inwoners (en eventuele bestuurders) van Nijmegen erom staan te springen dat het huidige station van Nijmegen voorgoed verdwijnt! En van die personen die daarop reageerde stelde toen voor om het prachtige station van C. H. Peters dat tijdens WO II in 1944 zwaar werd beschadigd en in 1950 werd gesloopt geheel of gedeeltelijk te herbouwen. Daar de bouwtekeningen van dit station (1894-1944, net als bij meerdere verdwenen monumentale stations zoals dat van 's-Hertogenbosch en Vlissingen, nog bestaan zou dit niet onmogelijk moeten zijn. Toch sta ik er nochthans van op te kijken dat tijdens mijn bezoek aan het Bevrijdingsmuseum van Groesbeek in februari 2013 sommige oudere mensen de geschiedenis omternt dit station k niet erg goed kennen! Een oudere vrouw legde namelijk aan een groep schoolkinderen (die voor de aanwezige maquette van dit station stonden, gemaakt door Loek Bronkhorst) uit dat de architect van het orginele gebouw Pierre Cuypers zou zijn geweest! Deze was echter de schepper van het station van Amsterdam en Cornelius Peters was bij hem in leer geweest als architect, net als Eduard Cuypers, de neef van Pierre Cuypers die het station van 's-Hertogenbosch (1896-1944) schiep! In geuren en kleuren vertelde ik tegen die vrouwelijke gids en die kinderen dat Pierre Cuypers nit de schepper was van het oude station van Nijmegen en ik was daar juist z overtuigend in dat het arme mens zwaar voor schut stond bij al die kinderen en een rood hoofd kreeg van schaamte! Overigens was dit niet echt mijn bedoeling geweest! Wie weet is het een heel goed idee om meer Nederlandse kinderen deze prachtige maquette te laten aanschouwen en geef anders Nijmegen, 's-Hertogenbosch en Vlissingen gewoon replica's terug van die prachtige gebouwen.
Ger6 dec 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Betekent dit dat perron 4b en perron 3b aan dezelfde kant liggen en dat ik aan 4 minuten overstaptijd voldoende heb om de intercity naar Arnhem(spoor 3b) te halen als ik op spoor 4b aankom?
Antwoord webmaster:
Ja dat lijkt mij toch wel duidelijk, maar dat heeft toch niets met dit bericht van milco te maken?
v.kruize7 mei 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Die is afgesloten vanwege de veiligheid, omdat er verschillende (bijna) ongelukken zijn gebeurd. Haastige reizigers letten niet goed op, ik weet dat 1 keer een bus op het laatste moment kon remmen. Waren enkele licht gewonden in de bus. Ik heb begrepen dat het hele stationsplein in Nijmegen op de schop gaat, als de nieuwbouw van de nabij gelegen parkeergarage (tussen station en KK plein) klaar is.
Marco19 mrt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Spoor 35 is vandaag op onvrijwillige wijze door Veolia iets verlengd en het perron aan de kopse kant iets ingekort!
Antwoord webmaster:
inderdaad. alleen niet belanrijke genoeg voor een nieuwsbericht op mn site
Angela, Tamar en Sammie3 mrt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er is hier al wat geschreven over spoor 35 in Nijmegen. Maar nog steeds is de vraag niet beantwoord waarom gekozen is voor nummer 35. Zit hier enige logica achter?? Een nummer dat niet aansluit op de bestaande (5?) sporen kunnen wij snappen maar 35 ....?
Antwoord webmaster:
volgens mij heb ik dat al een paar keer uitgelegd, het is heel simpel namelijk. op een station zijn niet alleen de sporen aanwezig en geniummerd waaraan een perron ligt, maar ook heel veel goederensporen de niet in de buurt van een perron liggen. de sporen in nijmegen liepen al tot 34 toen er nog een spoor werd aangelegd, 35 was dus het eerst beschikbare nummer, of ze moesten allerlei sporen gaan vernummeren, dat wa veel werk.
tim10 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
waarom heeft men aan de voorzijde van dit station al enige maanden alle oversteekpunten van de busbaan afgesloten. Er is alleen een mogelijkheid om via de bussen en via de fietsenstalling over te steken richting de stad. Erg onhandig.
Antwoord webmaster:
geen idee hoor.
Gertjan Stamer19 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Kiosk eilandperron zuidzijde gesloten en nieuwe inloopkiosk nabij lift-noordzijde dus-geopende vroeg in 2011. In de stationshal heeft men cluster van PizzaHut en Kiosk gesloopt...de hal wordt nu helaas vervuild door de lukraak neergezette kaartautomaten van de NS...oogt zeer rommelig-ook kaartautomaten buiten hal/tegen de ramen is geen oplossing.Tip:zet alle kaartautomaten nou eens tegen blinde muur van spoor 1 tussen de 2 entrees van het 1e perron,heb je meer licht in hal,beter overzicht.
Marco15 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Biko: de Stamlijn kreeg in 1961 zijn "huidige" vorm. Het trieste nieuws is dat de lijn "as we speak" wordt opgebroken.... De oorspronkelijke lijn (naar NYMA en elektriciteitscentrale) is geopend op 17-2-1953. Zie verder deze kaarten op Railtrash
Antwoord webmaster:
Ik heb beide berichten tot een gesmeed voor de leesbaarheid.
Biko7 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Weet iemand wanneer de Stamlijn, die vanaf station Nijmegen naar het Industrieterrein Noord- en Oostkanaalhaven liep, aangelegd is? En waar is spoor 2 eigenlijk gebleven? 1, 3, 4, 35?
Antwoord webmaster:
spoor 2 ligt er wel, maar heeft geen perron. alleen de perrons zijn aangegeven, met het nummer van het spoor dat er langs loopt. over goederensporen weet ik niets.
Jules Vismale1 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik wil bij deze Wichor Bramer mijn excuses aanbieden daar ik meende dat hij de brief had geschreven die in werkelijkheid door dehoper j. was geplaatst op het www.stationsweb.nl. waar de laatstgenoemde zijn gal spuugde over het huidige station van Nijmegen. Mocht dehoper j. mijn reactie lezen dan hoop ik dat hij eveneens op mijn brief reageert en de maquette van het oude station van C.H. Peters heeft aanschouwd in Groesbeek. Tegelijk vraag ik mij af of Wichor Bramer zich nochthans kan vinden met mijn mening over de vreselijke stations van Nijmegen en die van 's-Hertogenbosch en of hij de maquette van Loek Bronkhorst heeft aanschouwd. Overigens heb ik zelf nog een opmerking over twee nog bestaande monumentale stations uit dezelfde tijd als die van Eduard Cuypers en C.H. Peters en dat zijn die van Amsterdam en Groningen. Het interieur van beide stations (van de architecten Abraham Cuypers, de oom van Eduard, en Isaac Gosschalk) is namelijk door de huidige architecten voor meer dan 50% gemoderniseerd en daarbij wordt het station van Groningen overal ingesloten door lelijke hoogbouw die het station een aanblik geven van een oude dwerg tussen moderne reuzen! Ook het spoorwegennet achter het station is totaal verouderd en lijkt net als de overige spoorlijnen in het noorden meer afkomstig te zijn uit de 19de eeuw! Ik hoop daarbij dat Wichor Bramer mijn excuses aanvaard en mocht hij misschien belangstelling hebben voor mijn maquette van het oude station van 's-Hertogenbosch van Eduard Cuypers dan verwijs ik hem naar het internet waar hij het verhaal kan aflezen over een krantenartikel dat op 22 april 2008 in het Brabants Dagblad stond waar aandacht werd besteed over de maquette met bijbehorende foto!
Antwoord webmaster:
ik vind zelf station Ht ook niet echt mooi. Ik houd vooral van vooroologse stations. In Nm is nog meer blijven staan, doordat de muren aan de perronzijde zijn verwerkt in het nieuwe gebouw. Groningen is een prachtig station, maar inderdaad in een vreselijke ongeving. Helaas is in de jaren 60 veel van het origineel van het interieur verloren gegaan, de oude tegeltableau's zijn gewoon weggebikt en in het grof vuil verdwenen, schandalig. het papier maché dat voor de plafonds is gebruikt is natuurlijk niet van een dusdanige kwaliteit dat het te restaureren is zonder daarbij grote delen te vernieuwen. Heb je de link met het betreffende artikel voor me? dat is wat handiger dan zo cryptisch ernaar verwijzen. overigens zijn de excuses aanvaard (mijn eigen reactie kon ook wel wat vriendelijker lees ik nu, maar ik krijg zoveel om op te reageren). ik heb de discussie overigens nu verplaatst naar de pagina over station nijmegen, omdat het niet alleen over de betreffende afbeelding ging.
Jules Vismale24 okt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wichor Bramer heeft groot gelijk door te beweren dat het huidige station van Nijmegen een oerlelijk wangedrocht is dat niet kan wedijveren met het fraaie station van C.H. Peters dat in de periode 1894-1944 in de stad stond. Als Bramer eens op bezoek ging bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kan hij daar nog de mooie maquette van het station aanschouwen dat door Loek Bronkhorst werd gemaakt. Alleen kan ik mij niet vinden met Bramer dat het station van 's-Hertogenbosch dat zich nou daar bevind beter functioneerd dan in Nijmegen! Het is namelijk eveneens een vreselijk station waar liften en roltrappen altijd kapot gaan, er winkels moeten sluiten, vaak ijskoud is en vies en waar je met (vouw)fietsen bijna geen trap op kunt komen! Van mij mogen ze beide stations (en alle overige slecht functinerende stations in Nederland) hopelijk een keer slopen! Eens had 's-Hertogenbosch zelf ook een prachtig station, van architect Eduard Cuypers, dat in de periode 1896-1944 de stad versierde en wat ik zelf nabouwde als maquette!
Antwoord webmaster:
Als u een beetje beter leest ziet u dat de vermelding niet mijn mening is maar van een andere bezoeker van de site, wiens naam boven de tekst staat. Net zoals uw tekst nu op deze plek verschijnt.
Ruud11 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sommige foto's zijn niet van een station maar van een fabriekshal aan de Waal in Nijmegen. Dichtbij het Hollands-Duits gemaal.
Antwoord webmaster:
nu is het inderdaad een fabriekshal maar wat veel mensen niet weten en jij blijkbaar ook niet is dat het een voormalig stationsgebouw van station Nijmegen is. Heb je weer wat geleerd.
Marco22 nov 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vandaag in het nieuws: vanwege de uitbreiding van het treinverkeer tusen Nijmegen en Arnhem is er sprake van een mogelijk nieuw perron op Nijmegen CS. Nadere informatie volgt.
milco20 nov 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
waarom ligt spoor 35 precies naast spoor 1? dan liggen de sporen toch niet op volgorde, lijkt mij?
Antwoord webmaster:
nee maar spoor 35 is later aangelegd. alle andere nummers waren al vergeven, en dan is het handiger om dat spoor een hoger nummer te geven dan om het spoor 1 te noemen en alle andere sporen een nummertje op te schuiven. volgens mij had ik dat al eens uitgelegd.
milco10 apr 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
bedankt webmaster, kan duits een beetje horen, maar schrijven... niet te violgen.
milco8 apr 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
kan iemand het bericht van Patricia even in het hollands vertalen? groeten milco
Antwoord webmaster:
Hallo, mijn naam is Patricia. Ik ben erg blij met deze mooie site. Als kind kwam ik veel in de restauratie van station Nijmegen. Mijn oma Dina Essens werkte daar. Zij woonde in de Van Dulkenstraat. Kan iemand zich haar herinneren? Lieve groeten van Patricia.
Patricia23 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo mein Name ist Patricia ...ich freue mich über diese schöne Seite.Als Kind bin oft in der Kantine von Station Nijmegen. Meine Oma Dina Eissens hat dort gearbeitet. Sie hat in der Van Dulkenstraat gewohnt. Kann sich jemand an sie erinnern?? Liebe Grüße von Patricia.
Peter Houwen23 apr 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het jaartal boven de deur "1865" klopt niet met "gebouwd in: 1878". Wat is het juiste jaartal?
Antwoord webmaster:
1878 is het juiste jaartal. Bij het verplaatsen hebben de nieuwe eigenaars een vergissing gemaakt.
dehoper j.23 jun 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station nijmegen. Een van de, zoniet het lelijkste station van nederland en omstreken. Bent u dit wangedrocht uitgelopen waant u zich op het terrein van een oud ijzer handel. Fietsenwrakken alom. een verlopen parkje richting keizer karel plein met daarom heen de vervallen betongebouwen. Let ook op dat een vervolgritje met de bus niet uitloopt in een ritje onder de bus want het stationsplein is planologisch ook het meest stompzinnige dat ooit door een 'architect' is bedacht. De rubbermatten die het voorplein 'sieren' zijn er om te voorkomen dat u als het regent op uwen snufferd valt vanwege het bloedgladde oppervlakte van het plein. Nee, in nijmegen kunnen ze nog wel een voorbeeld nemen aan bv. den bosch.
E22 jun 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Al een aantal maanden is op station Nijmegen een verbouwing aan de gang. De tussel naar de sporen 3 en 4 is samengevoegd met een naastliggende oude goederentunnel. Daarmee is de passagierstunnel verdubbeld. Momenteel wordt gewerkt aan nieuw roltrappen, gewone trappen en randzaken.
E21 mei 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Nijmegen faliekant tegen Zuidtak Betuwelijn 21-05-2004

De raadsfractie van GroenLinks heeft een motie ingediend waarin wordt vastgelegd dat de gemeente Nijmegen de realisering van de Zuidtak onaanvaardbaar vindt. Het kabinet heeft deze goederenspoorlijn opgenomen in de onlangs vastgestelde Nota Ruimte. De Zuidtak moet een spoorverbinding voor goederen worden tussen de Betuwelijn en Venlo. Inmiddels heeft een raadsmeerderheid zich achter de motie geschaard.

Door hoge kosten en de maatschappelijke weerstand werd in 1998 eerst de Noordtak afgeblazen, waarna vervolgens ook de Zuidtak uit beeld verdween. Ook in de voorloper van de Nota Ruimte wordt met geen enkel woord gerept over de Zuidtak van de goederenspoorlijn.

In de motie wordt gewezen op de negatieve gevolgen van de Zuidtak voor woongenot, leefmilieu en natuurwetten. Het Nijmeegs college wordt opgedragen met klem bij de Tweede Kamer aan te dringen op het schrappen van de Zuidtak uit de Nota Ruimte. De gemeenteraad van Nijmegen is verbolgen over het feit dat het kabinet geen vooroverleg heeft gevoerd.

Nijmegen zal het kabinet laten weten op lokaal niveau geen enkele planologische medewerking te geven aan de eventuele aanleg van de Zuidtak. Daarnaast wordt nagegaan of juridische stappen gezet kunnen worden tegen de regering.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1868 (4)
Vertrekstaat 1891 (52)
Vertrekstaat 1911 (67)
Vertrekstaat 1929 (68)
Vertrekstaat 1940 (13)
Vertrekstaat 1957 (93)
Vertrekstaat 1971 (172)
Personeel op dit station

Nieuws

Station Nijmegen moet een leukere plek worden (15 sep 2008)
NS neemt stoptrein Nijmegen - Zutphen weer op in haar dienst (19 aug 2008)
Schiet op met station Molenhoek (31 jan 2008)
Syntus scoort goed op Betuwelijn (13 nov 2007)
Op spoor 1 rijdt een lorrie (13 nov 2007)

Ouder nieuws over Nijmegen

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 139)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 125, 203)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 91, 130, 202)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 26-31, 61-63)

Stations in de omgeving

Nijmegen Heyendaal (2,1 km)
Nijmegen Lent (2,4 km)
't Heilig Land (4 km)
Nijmegen Dukenburg (4,5 km)
Ressen- Bemmel (5 km)
Reet (6,1 km)
Vork (6,7 km)
Elst (8,2 km)
Valburg (8,7 km)
Wijchen (9,1 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/nijmegen