Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
halte Nieuwediep - omschrijving op stationsweb

halte Nieuwediep

lijnkmjaar
Stadskanaal- Zuidbroek61910 - 1953

nooit geopend treinstation
Provincie: groningen

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
3 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 10 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Nieuwediep

Nooit gerealiseerde halte aan de spoorlijn Stadskanaal- Zuidbroek. Ook wel Gieterveen geheten.

De plaats Nieuwediep is gelegen tussen Bareveld en Stadskanaal Pekelderweg. In 1914 is er toestemming voor de vestiging van halte Nieuwediep, met gelegenheid voor het kruisen en inhalen. Omwonenden willen tevens opening als losplaats van goederen. Het Ministerie van Waterstaat ziet hier het nut nog niet van in, maar wil wel de mogelijkheid hiervoor open houden. Deze weigering van het ministerie zorgt voor een geregeld heen en weer schrijven van brieven tussen omwonenden, spoorwegen en ministerie. Al met al zorgen deze brievenwisselingen er wel voor dat er voorlopig niet met de bouw wordt begonnen. Toch zijn de vertragingen niet alleen te danken aan al deze briefwisselingen maar ook aan de inmiddels uitgebroken Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog zorgt er voor dat Nederland in een isolement komt te liggen, waardoor er gebrek ontstaat aan bouwmaterialen. Nadat de Eerste Wereldoorlog is afgelopen komen ook de plannen voor een halte Nieuwediep weer op tafel. In de loop der tijd verandert de naam van de halte in Gieterveen. In 1921/22 schrijft de NS een voorlopig bestek voor de inrichting van een halte Gieterveen. Dit bestek moet in 1922 worden aanbesteed. Zo ver is het echter nooit gekomen.

De tekst van dit bestek luidt:

“Het maken van grondwerken, het leggen van een kruisspoor en het maken van twee perrons, een halte gebouw, een privaatgebouw en een haltechefwoning met schuurtje en het uitvoeren van diverse werken ten behoeve van de halte Gieterveen van de lijn Stadskanaal – Zuidbroek”. De geraamde kosten van de bouw van de halte zijn NLG 46.000,00. Om de kosten te drukken besluit de NS later de haltechefwoning met bijbehorend schuurtje te laten vervallen. De kosten worden toen geschat op NLG 31.200,00.

In het begin van de twintiger jaren ontstaat er een ongekende grote groei van het gemotoriseerde verkeer. Vooral het busvervoer en het vrachtvervoer kent een grote bloei. Veelal kunnen deze particuliere maatschappijtjes goedkoop en efficiënt werken zodat heel wat reizigers voor het busvervoer kiezen.

Het haltegebouw is aan de oostelijke kant van de spoorlijn gesitueerd. Aan deze kant is ook het perron voor de reizigers in de richting Zuidbroek. Het haltegebouw bestaat uit een wachtkamer en een kantoor voor de haltechef. Tussen de wachtkamer en het kantoor bevindt zich het loket voor de verkoop van plaatskaarten. De wachtkamer is zowel binnen als buiten voorzien van banken. Voor de reizigers die er de voorkeur aangaven om buiten te wachten is er een afdakje boven de banken. Naast de wachtkamer bevindt zich het privaatgebouw. Aan de westelijke kant voor de overweg bevindt zich het tweede perron. Hier kunnen de reizigers in de richting Stadskanaal opstappen. Om toezicht te houden op het perron bevindt zich bij dit tweede perron in eerste instantie ook de haltechefwoning.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Stations in de omgeving

Bareveld (700 m)
Wildervank (4,2 km)
Stadskanaal Pekelderweg (4,8 km)
Tweede Dwarsdiep (6,3 km)
Gasselternijveen (6,6 km)
Veendam (6,7 km)
Gieten (7,9 km)
Stadskanaal Hoofdstation (7,9 km)
Gasselte (8,5 km)
Stadskanaal Oost (9,4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/nieuwediep