Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
halte Herkenbosch - foto's en omschrijving op stationsweb

halte Herkenbosch

Telegrafische verkorting: Hkb;
lijnkmjaar
Weert (grens)- Roermond (grens)941879 - 1944
Geopend op 15 feb 1879
Gesloten op 17 sep 1944

treinstation buiten gebruik
Provincie: limburg

tot 15 mei 1926Melick- Herkenbosch
stationsgebouw (1879-1964)verkorte uitgave Weert I. vergelijkbaar station in Baexem- Hethuysen.

Omstreeks 1913 kreeg alleen het Station Melick-Herkenbosch een extra verdieping. In 1964 vond een laatste verbouwing en opknapbeurt plaatst toen – gek genoeg - de sloopopdracht d...lees verder

wachtpost 4 (1880)

adres: 

Stationsweg
Herkenbosch
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
12 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 9,2 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Herkenbosch

22 afbeeldingen

19 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 6 feb 2021 zijn omrand.

1910 (2)
1930 (5)
1940 (2)
1950 (3)
1960 (4)
2000 (5)

Oorspronkelijk gebruikte men in de oude spoorwegboekjes de naam Melick-Herkenbosch (twee dorpen, 1 gemeente), maar op het stationsgebouw zelf staat alleen de naam van de dichtsbijgelegen plaats, namelijk Herkenbosch.

In de eerste plannen kwam station Herkenbosch waarschijnlijk niet voor. Maar bij de opening in 1879 had Herkenbosch dan toch zijn stationsgebouw (Halte Melick-Herkenbosch) met emplacement. Na de eerste uitbreiding in 1892 was Halte Melick-Herkenbosch een station van de 5e categorie geworden. Bij de overname door de Nederlandse Staatspoorwegen was de officiële naam weer halte Melick-Herkenbosch die men in 1926 wijzigde in halte Herkenbosch. Na de afbraak van het stationsgebouw in 1964, sprak men over losplaats Herkenbosch.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (4)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Agnes Heemels10 okt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Nu ik die foto zie van het station Herhenbosch ,komen heel veel herrinneringen naar boven van vroeger ,en dan praat ik over zo'n 80 jaar geleden ,en nog iets eerder , De eertste keer dat ik daar uitstapte , of uitstapte,uigedragen werd was ik 9 maanden en ging met mijn vader en moeder( Nelis Heemels en Martha Bremen ) de eerste keer op bezoek bij mijn OPA en OMA Heemels-Wilms ,die hadden hun kleinkind toen nog niet gezien . Het was een hele gebeurtenis in Herkenbosch,wij kwamen uit het Zuiden met de trein en wel uit Hoensbroek , een hel ereis toendertijd ,en iedereen kwam naar het nieuwe kindje van NELIS kijken ,mijn moeder was zo wie zo al het bekijken waard ,zij was een statige vrouw van goede huize en modern gekleed.dat viel op in het boeren dorpje. Jammer dat er toen nog niemand op het idee kwam van een foto maken ,of ik denk dat nog niemsnd een foto-toestel had, Dat was dan mijn eerste bezoek aan Herkenbosch ,waarna er nog heel veel zouden volgen ,want Herkenbosch werd mijn 2de HEIMAT .In Hoensbroek runde mijn vader en moeder een Hotel-restaurant-cafe, en mijn vader was ook nog postbeambte ,dus altijd druk in de weer en als ze mij niet konden gebruiken , b.v. met kermissen en feestdagen ,dan werd ik naar Herkenbosch getransporteerd,liep ik niemand onder de voeten ,zodoende dat Herkenbosch mijn 2de honk was en ik was er maar wat graag ,daar kon ik me uitleven ,ik was wel een meisje maar meer een jongen wat ravotten betrefd. En als ik dan dit allemaal bekijk ,is voor mij nostalgie ,en komen heel veel mooie gedachten naar boven . Als ik er nu nog wel eens kom , och wat is het allemaal veranderd, er ligt ook een hele lange tijd tussen ,ik ben nu 86 jaar dus tel uit je winst . Graag zou ik er eens een heel boek over willen schrijven . Nu zal ik maar eindign en Herkenbosch met al haar inwoners alle goeds toewensen .
Antwoord webmaster:
ik heb uw bericht bij de pagina van station Herkenbosch geplaatst omdat het daar specifiek over gaat.
Tine Thissen6 nov 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
mijn overgrootvader Leonardus Thissen heeft met zijn vrouw Maria Catharina Ridderbeeks in het huis aan Wachtpost 4 (zie afbeelding 7) gewoond. Hij werkte op de trein, zij bediende de spoorbomen. Het huis is er niet meer, maar ik weet waar het stond. Wie weet hier iets meer over, of heeft nog andere foto's? Mijn telefoon is 06-13760467
Antwoord webmaster:
Ik heb je opmerking bij het station geplaatst omdat daar meer bezoekers komen dan alleen op afbeelding 7, nu heb je meer kans op een reactie. Heb je misschien nog oude foto's van de woning of van het station? al veel oud bewoners en families hebben afbeeldingen uit hun familiealbum ingescand en opgestuurd.
Roel H.6 aug 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
ook infomatie mbt Herkenbosch: www.eisenbahn-in-dalheim.de/ijzerenrijn.htm
Jos Heemels18 jul 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
afstand Herkenbosch - Roermond was 6km. Overigens: Prachtige site. Proficiat!

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


IJzeren Rijn
Website met vooral veel foto''s (helaas in nogal onhandige Flash schermen) en wat informatie over station Melick- Herkenbosch en Vlodrop.
Vertrekstaat 1891 (8)
Vertrekstaat 1911 (12)
Vertrekstaat 1929 (12)
Personeel op dit station

Nieuws

De complexe historie van de IJzeren Rijn (7 okt 2003)
Herkenbosch door de eeuwen heen (25 jul 2003)

Literatuur

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 51)

Stations in de omgeving

Roermond (3,5 km)
Swalmen (6,8 km)
Linne (6,9 km)
Buggenum (7,7 km)
Maasbracht (8 km)
Haelen (8,5 km)
Vlodrop (8,7 km)
Reuver (12,6 km)
Baexem- Heythuysen (12,7 km)
Echt (13,5 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/melickherkenbosch