Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Kruidbergerweg - omschrijving op stationsweb

station Kruidbergerweg

lijnkmjaar
Haarlem- Uitgeest5,8311867
Geopend op1 jun 1888
Gesloten op1 mei 1900

treinstation buiten gebruik
Provincie: noord-holland

wachtpost 6A

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
3 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 9,3 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Kruidbergerweg

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (4)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Gertjan Stamer16 jun 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Woning nummer 6 is onlangs drastisch uitgebreid en is een schande voor spoorhistorici...deze dubbele woning betaat nog steeds/Kruidbergerweg. Woning 7 zal wel gesloopt zijn...woning 8 is nummerloos te zien bij overweg halte Driehuis-Westerveld. Volgens mij heeft dhr Eeftens even klein foutje gemaakt...7 gesloopt, 6 nog aanwezig.Zie ook fotoalbum Facebook Vislijn onder mijn naam,Juni 2012.
Leo4 jan 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens mij is stopplaats Kruidbergerweg gewoon de voorloper van Santpoort-Noord. Op oude kaarten zie ik tenminste dat aan de noordzijde van wachtpost 6 de overweg van de Kruidbergerweg was. Met de aanleg van het nieuwe station is het stratenplan omgegooid, maar de Kruidbergerweg bestaat nog -gedeeltelijk- een eindje naar het oosten toe. Als je die weg in gedachten door zou trekken richting het spoor, dan kom je ongeveer bij de oude overweg uit.
Antwoord webmaster:
volgens jou wel maar volgens ons niet. kruidbergerweg lag er wel in de buurt, maar als je de reactie va nsjoerd eeftens leest lag het toch op een heel andere plek, namelijk aan de lijn naar westerveld, en niet aan de nieuwe lijn naar driehuis, waar santpoort noord nu ligt.
Martijn Poortvliet 25 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Als ik Wikipedia mag geloven zou het station tussen Santpoort Noord en Driehuis-Westerveld hebben gelegen. Kijk ik op jouw site dan staat bovenaan ook dat het station op de lijn Santpoort Noord-IJmuiden lag.

Ik zie echter ook de volgende tekst: geopend 1-6-1888. dienstwoning gebouwd 1867 bij km5.2 ,stopplaats (Duin en)Kruidbergerweg, geopend van 01-06-1888, halte op verzoek voor minister J.Th.Cremer tot 01-05-1900. Later is op de zelfde plaats in 1947 de wachtpost 6a gebouwd, ingang aan de Middenduinerweg, inmiddels gesloten, nog wel bewoond.

Nu loopt de Duin- en Kruidbergerweg voornamelijk parallel aan de spoorlijn. Bij de Nicolaas Beetslaan kruist een weg vanaf Duin- en Kruidbergerweg het spoor en was een station. Dit was volgens mij echter de halte Driehuis-Westerveld.

Een stuk naar het zuiden, kruist de Middenduinerweg het spoor, waarbij je op Streetview duidelijk kan zien dat daar ook een station/halte geweest is. Ik krijg het vermoeden dat een deel van de Duin- en Kruidbergerweg van naam veranderd is in Middenduinerweg. Dit vermoeden wordt bevestigd door de omschrijving op jouw website, waarin staat dat op dezelfde plaats wachtpost 6a werd gebouwd met de ingang aan de Middenduinerweg.

In het geval het station bij de (huidige) Middenduinerweg is geweest, dan zit het toch tussen Santpoort Zuid en Santpoort Noord in en dus niet tussen Santpoort Noord en IJmuiden?

Antwoord webmaster:
Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat je wel eens gelijk kan hebben. Ik heb je tekst hier op mijn site geplaatst, zodat meer mensen mee kunnen lezen en hun licht er over laten schijnen. Hopelijk komen we er met zijn allen wel uit.
Sjoerd Eeftens25 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Bij km 4.285 ligt links (gezien van km 0.0 te Haarlem) station Santpoort, na 1957 Santpoort Zuid. Enkele woning 5 stond/staat links bij km 5.5. Bij km 4.832 stond/staat links enkele woning 5B. Dubbele woning 6 stond pal links voor de huidige overweg bij km 5.290 en is afgebroken. Later kwamen hier enkele zg Ravensteijnwoningen, die er nog staan. Dit is de Middenduinerweg. Pas op: hier was dus niet de stopplaats! Van km 5.4 af is de baan in 1957 naar het oosten verlegd bij de opening van de Velserspoortunnel. Station Santpoort Noord ligt aan de nieuwe baan en dat was er voor 1957 niet. Ik volg nu echter het oude trace naar Velsen, dat overigens in het landschap langs de manege nog prima te volgen is met de fiets. Het verlaten trace loopt kaarsrecht naar Driehuis - Westerveld. Bij km 5.831 langs het oude trace was een overweg in de Duin en Kruidbergerweg. Links ervoor stond/staat dubbele woning 7, hier was tot 1900 stopplaats (De) Kruidbergerweg; perrons links en rechts voor de overweg, gezien van Haarlem, bij km 5.8 dus. De overweg in het huidige trace heet nu Kennemer Gaardeweg en ligt bij km 5.755, dwars over het emplacementje. Langs het oude trace kwam dan overweg km 7.117, perrons van Driehuis Westerveld links en rechts voor de overweg; dubbele woning 8 (nog aanwezig!) rechts voorbij de overweg. De overweg lag na de baanverlegging in de zijtak naar IJmuiden, km 0.915. De baanverlegging liep tot aan de oude km 6.9, nu ongeveer km 0.8.
Antwoord webmaster:
woning 6 is afgebroken zeg je? ik heb in 2003 nog foto's van een woning gemaakt bij volgens mij de kennemergaardeweg (als ik het vergelijk met google maps komt het ook overeen) en daar staat nummer 6 op. de oude overweg lag dus even ten noorden van die woning (de weg loopt daar ook nog heen zie ik op de kaart, maar buigt nu af op het oude stracee. in ieder geval lag de stopplaats kruidbergerweg vroeger ongeveer op de plek waar nu santpoort noord ligt.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Stations in de omgeving

Westerveld rouwstation (400 m)
Driehuis (700 m)
Westerveld (700 m)
Santpoort Zuid (800 m)
Santpoort Noord (800 m)
Velsen Zeeweg (1,3 km)
IJmuiden Julianakade (1,5 km)
Velsen- IJmuiden Oost (2,2 km)
IJmuiden Casembrootstraat (2,9 km)
Velsen Hoogovens (3,7 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/kruidbergerweg