Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Hungerink- Mettray - omschrijving op stationsweb

stopplaats Hungerink- Mettray

lijnkmjaar
Arnhem- Leeuwarden30,2181865
Geopend op1 jan 1890
Gesloten op16 dec 1918

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die dit station een waardering geeft.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Hungerink- Mettray

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (8)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Coen Vijge10 feb 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Een beetje laat voor een reactie, maar toch: basvb heeft gelijk. Volgens de 1:1000 tekeningen van het Utrechts Archief (aanleg van de lijn) is er sprake van twee stopplaatsen. Hungerink-Mettray bij de overweg bij km 30.2 en stopplaats Eefde bij km 31.1. Het betreft aantekeningen met potlood gemaakt op de beheertekeningen ten behoeve van de aanleg van dubbelspoor (of een tweede spoor).
Erard Jansen19 mrt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Uiteenzetting van naam Mettray. Deze naam stond voor een opvanghuis met een agrarische achtergond. De naam komt uit Frankrijk en werd meegenomen in 1851 door een zekere Suringar die met nederlands geld Nederlansche Mettray stichtte. Tegenwoordig is het een justiele instelling onder de paraplu van Rentray. Groot-Hungerink ligt vrijwel aan de spoorlijn Zutphen naar Deventer bij treinviaduct Meijerinkstraat en na de aftakking naar de lijn naar Winterswijk. De Zutphen-Deventer lijn had in vroeger tijden een stoomtrein die b.v. ook in Joppe stopte. De stoomtram liep waar nu de Zutpenseweg en de Deventerweg is richting Gorssel en Epse naar Deventer. Hemelsbreed liggen Groot-Hungering en Mettray zo'n 800 mtr uit elkaar.
Harry10 jul 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
(G)Erard heeft gelijk. De halte is terug te vinden op historiekaart.nl jaar 1920
Erard Jansen12 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De stopplaats Hungerink/Mettray heeft inderdaad in vroeger tijden bestaan aan de kruissing van de huidige spoorlijn Zutphen - Deventer. Het huidige Hungering is een tehuis voor geestelijk gehandicapten. Mettray echter is geen plaats maar en tehuis voor voor jongeren die het al moeilijk genoeg hebben in deze maatschappij. Vroeger noemde men het een gesticht, zoals zovele tehuizen werden genoemd, waarvan men niet precies wist wat er aldaar gebeurde.
basvb26 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Stopplaats was naast een gebied (boerderij/huis?) genaamd Groot Hungering. En er was verderop een plaatsje Mettray, echter de verschillende kadasterkaarten laten 1 km van elkaar af twee stopplaatsen zien. Op de kadasterkaart uit 1913 van Almen staat een stopplaats bij de plek waar tegenwoordig de meijerinkstraat het spoor naar Deventer kruist (op de kaart van Almen van 1907 staat hier WH 18 (wachthuisje 18?) maar geen stopplaats.) Het station op de kadasterkaart 1913 Almen ligt ongeveer bij MP 30,2. Op de kaart 1911 Eefde ligt bij MP 31,35 een Stopplaats waar tegenwoordig de Zutphenseweg het spoor naar Deventer kruist. 2 stopplaatsen op een klein stukje van elkaar af maar ik zie er maar een terug op deze site. Hier boven deze pagina staat km 30,2. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Stopplaats_Hungerink-Mettray staat 31,3. Kan het zijn dat er hier onder 1 naam sprake is van 2 stopplaatsen eentje bij de gebouwen Groot Hungering, en eentje bij het dorpje Mettray?
Antwoord webmaster:
nee in de dienstregelingen staat maar een stopplaats genoemd, hungerink- mettray. wat de locatie precies was weet ik ook niet. meestal neemt wiki dit van mijn site over, dus waarom dat afwijkt weet ik niet.
Sjoerd Eeftens13 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dat was de naam van een internaat dat in de buurt lag. Ik meen me te herinneren dat het een tuchtschool was. De stoomtram van Zutphen via Gorssel naar Deventer kwam er vlak langs. Geen idee of er nog gebouwen van over zijn.
Antwoord webmaster:
ok, weer wat geleerd. toch een vreemde naam inderdaad.
Heimen Stoffels12 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Opmerkelijke naam voor een Nederlands station. Iemand enig idee waar de naam vandaan komt?
Antwoord webmaster:
hoezo? het zijn toch gewoon dorpjes in de buurt? Oh nee, nu zie ik het ook. ik dacht altijd dat het gewoon twee dorpjes waren. misschien waren het landhuizen die daar lagen?
Gertjan Stamer3 jan 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Stopplaats heette toch ooit Eefde?
Antwoord webmaster:
stopplaats eefde lag aan de andere lijn. deze diende ook voor het dorp eefde maar had, om verwarring te voorkomen een andere naam.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (10)

Stations in de omgeving

Nieuwstad (Gld) (1,2 km)
Eefde (1,3 km)
Zutphen (2,2 km)
Hoven (3,2 km)
Warken (4,2 km)
Voorst- Empe (4,7 km)
Voorstonden (5,1 km)
Gorssel (5,2 km)
Het Vosje (6,3 km)
Epse (7,3 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/hungerinkmettray