Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Heerenveen - foto's en omschrijving op stationsweb

station Heerenveen

Telegrafische verkorting: Hr
lijnkmjaar
Arnhem- Leeuwarden137,1731868
Geopend op 15 jan 1868

treinstation in gebruik
Provincie: friesland

stationsgebouw I (1867-1983)Type SS Hoogezand etc vernieuwde uitvoering van type derde klas. Middenrisaliet met afgeschuinde hoeken architect: K.H. van Brederode
stationsgebouw II (1983)combinatie van station en busstation onder één kap. Bestaande eilandperron werd behouden. Erg langgerekt en een bouwlaag hoog. architect: J.A. van Belkum

adres: 

Trambaan 13
8441BH Heerenveen
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
22 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Heerenveen

80 afbeeldingen

57 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 jan 2021 zijn omrand.

1900 (4)
1910 (1)
1920 (3)
1930 (8)
1940 (2)
1950 (1)
1960 (1)
1970 (19)
1980 (6)
1990 (4)
2000 (10)
2010 (18)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (21)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
mvdw28 jul 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Voor degene die het oude stationsgebouw nog een keer "live" wil zien: In Zuidbroek staat z'n tweelingbroer (eigenlijk negenlingbroer, want in veel meer plaatsen stond zo'n precies hetzelfde gebouw).
leon9 feb 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Maar op Amsterdam CS hebben ze zelf een eigen vertrektijd wanneer ze gaan.
Antwoord webmaster:
sorry, maar ik snap niets van wat je hier mee bedoelt. bedoel je dat voor een groot statino als amsterdam een trein een aankomsttijd heeft die een paar minuten voor die van de vertrektijd ligt? dat is toch niet logische om zoiets in heerenveen te doen, want daar kun je geen andere aansluitingen mee halen. je kunt dan alleen de reistijd onnodig verlengen.
Lon1 feb 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo. In Heerenveen stoppen vaak veel treinen maar waarom gaan ze zo snel al weg
Antwoord webmaster:
waarom zouden ze daar langer moeten blijven staan, wat is dan het nut? als mensen zijn uitgestapt heeft de trein zijn werk gedaan, kan ie weer verder.
Wietze vd Berg2 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wat een schitterende nostalgische fotos! Dat huidige station ziet er toch werkelijk niet uit in vergelijking met het oude klassieke! Maar men meende in Heerenveen wel meer plat te moeten gooien begin jaren tachtig. Doodzonde! Verkeerde Burgemeester toen. Absoluut zonder historisch besef. Een Groninger meende ik'
H. van Leuveren13 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ja, nostalgie... deze foto's brengen me weer in herinnering die jongen/man uit Haskerhorne die voor de uitbater van het stations cafe met eerst met een blad en later met een wagentje langs de trein liep... koffie, chocolade, pepermunt en KUMGAU.. Nee geen verschrijving.. hij zei dit werkelijk.. vandaar onvergetelijk.... dit ie werkelijkheid.. hij was een zoon van de buren van mijn "oudtante" (zuster van mijn beppe) en ik woonde vlak achter het station...
Antwoord webmaster:
ik heb het bij het stations geplaatst, omdat het niet direct verband hield met die ene afbeelding, hier lezen meer mensen het. leuk verhaal.
Black-Heerenveen11 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Gistermiddag stond een groepje blinden/slechtzienden aandacht te vragen voor het sluiten van de info/ticket balie op het station Heerenveen. Door het uitreiken van zwarte kaartjes met het hyves http://Black-Heerenveen.hyves.nl Wat reizigersorganisaties niet lukte is ons wel gelukt. Bedankt voor de publiciteit. De verschraling van het openbaar vervoer moet maar eens een halt worden toegeroepen. De kaartjes worden duurder en de service minder. 19 juni sluit het loket wie koopt het laatste kaartje ?
patricia5 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ten eerste is er nog altijd een openbaar toilet voor passagiers op het station Heerenveen. Wel is deze goed verstopt in het halletje naast de bloemenwinkel. De sleutel van dit toilet moet dan ook worden afgehaald bij de bloemenwinkel. Tevens geef ik bij deze aan dat de nieuwe AH to go van plan is het loket voor treinkaartjes te gaan sluiten. Dit maakt het onmogelijk voor mensen een kaartje te halen die niet met de automaat overweg kunnen en niet met een ov-chipkaart kunnen omgaan. Zoals slechtzienden, blinden, rolstoelgangers en analfabeten danwel de ouderengroep. Hiertegen wordt op 10 juni 2011 om 16.00 actie gevoerd op het station in Heerenveen. Tevens is er een poll op hyves waarop gestemd kan worden. http://Black-Heerenveen.hyves.nl Intercitystation Heerenveen verliest zijn allure!
Michiel4 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Busstation Heerenveen was bij de opening een mooi en overzichtelijk station, nu is het een vies tochgat. Het heeft hoognodig een opknapbeurt nodig. En een toilet voor passagiers ontbreekt nu ook
Antwoord webmaster:
dat kan best, maar mijn site gaat over het treinstation niet zozeer over het busstation hoewel het er wel aan vast zit en tegelijk is ontworpen. Op de meeste treinstations heb je ook geen toiletten meer hoor, dus zo gek is dat niet.
kevin21 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
dat dacht ik ook ja. ik heb dus nu via de site van NS de plattegrond van zwolle, maar van heerenveen en deventer staan er niet bij, of doen het niet...
Antwoord webmaster:
Die van deventer was er wel, die had ik wel gekoppeld, maar doet het inderdaad blijkbaar niet meer. heerenveen is er nooit geweest. of daar een gedetailleerde plattegrond van bestaat betwijfel ik dan ook. waar gaat het je om?
kevin21 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
om de plattegronden van heerenveen en deventer, ik ga over een paar dagen met de trein naar mijn vriendin. en erg bekend ben ik niet op de stations.
Antwoord webmaster:
nou ja, zo ingewikkeld is dat toch niet dat je daar een plattegrond voor nodig hebt! volg gewoon de bordjes uitgang. je verdwaalt heus niet hoor.
kevin18 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
waar kan ik een plattegrond van het station van Heerenveen(friesland), deventer, en zwolle (overijssel) vinden? op internet he?
Antwoord webmaster:
deventer en zwolle staan hier gewoon op de site geplukt van de ns site, bij station zwolle en deventer (zoeken via de zoekmachine). hmm ik zie dat deventer het op dit moment niet doet. vreemd. anyway, de site van de NS lijkt me de meest logische plek om dit te zoeken toch?
Gertjan Stamer26 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Per 6 Januari 2010 ging Rijwielshop open en per 11 Januari 2010 opende een 104e AKO boekwinkel haar deuren-het vml restaurant is voor 3/4 deel ingericht als boekwinkel(overig deel bij bushaltes staat nog leeg).Station is een stuk levendiger met deze boekwinkel erbij...
Gertjan Stamer20 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Voormalig restaurant heeft 2 nieuwe blauwe openslaande deuren aan de westzijde en men is druk bezig met schoonmaken...de nis tussen restaurant en vml Wizzl is nu ruimte voor bloemen en planten van de nog steeds aanwezige bloemenshop.Rijwielshop open in Januari 2010 haar nieuwe ruimtes en heeft dus een enorm appartementenflat erboven met parkeerdek,alles in dezelfde steenkleuren blauwe verftinten..de lelijke Romneyloods op grasveld voor station gaat in voorjaar 2010 weer weg.Entree van nieuwe hoge gebouw was ooit entree van de Rijwielshop voor de verbouwing cq sloop.Wordt vervolgd in 2010...
Gertjan Stamer3 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het 2e stationsgebouw opent zijn deuren per Mei 1983. Het eerste stationsgebouw wordt gesloopt in de zomer van 1984. Officiele opening 2e stationsgebouw op 20 Januari 1984 door burgemeester Hellinga. Eind 90'er jaren gaat het NS loket over in de Wizzl. De Treintaxihalte sluit per 1 april 2004. Fietsenfabriek Batavus uit Heerenveen (zie ook Oudeschoot/ Heerenveen IJsstadion) bestaat 100 jaar in zomer 2004 en dus monument in wielvorm voorzijde stationsgebouw (in de bestrating). Nieuwe fitesklemmen zonder overkapping bij monumentale seinbordespaal en ook nabij Rijwielshop. Voorzomer 2008 verrijst op grote grasveld voorzijde een lelijke groene Romneyloods, dat wordt een tijdelijke Rijwielshop. Het stationsgebouw aan de noordzijde wordt eigenlijk gesloopt. Er komt een hoog flatgebouw bovenop en Rijwielshop wordt heringericht en station Heerenveen ziet er totaal anders uit (de noordzijde dan). Wizzl gesloten begin januari 2009 en wordt omgedoopt tot de 31e AH to go. Deze opent op 26 Januari 2009 en heeft zeer ruime openingstijden en ook NS faciliteiten. Opvallend is de sluiting van Cafe T ook wel bekend als stationskoffieshop in Januari 2009.
milco26 dec 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
wat is dan het verschil tussen een PLAN V en een PLAN T?
Antwoord webmaster:
plan V heeft twee bakken en plan T vier. (je zou het net andersom verwachten... dat zou veel logischer zijn, maar daarom is dit wel een handig ezelsbruggetje). verder weet ik heel weinig van materieel. dit is mij ook pas een jaar geleden ofzo door een collega verteld.
milco2 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
is het verboden om veel vragen te stellen???
Antwoord webmaster:
Nee hoor, maar ik denk dat 90% van de vragen van de afgelopen tijd van jouw kant komen. Dus wel opvallend.
Björn18 feb 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
milco: voor materieelvoorspelling zou je eens op somda.nl kunnen kijken. De stoptreinen in Heerenveen worden meestal gereden met Koplopers (ICM).
Antwoord webmaster:
bedankt, milco stelt veel vragen, dus is het lastig alles zelf te beantwoorden ;-)
milco10 feb 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
de stoptreinen die bij heerenveen ns komen, met wat voor treinen worden die gereden?
Antwoord webmaster:
geen idee, ik heb helemaal geen verstand van materieel, kan nog maar net een plan T van een plan V onderscheiden.
milco7 feb 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
komen hier ook stoptreinen
Antwoord webmaster:
ja, voor dienstregelingen enzo kun je beter bij de ns gaan kijken: www.ns.nl.
milco19 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
stoppen alle treinen die hier komen bij dit station?
Antwoord webmaster:
ja, ook de intercity.
robhofmeester26 mei 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
op de parkeerplaats aan de westkant staat ter herinnering een fraaie oude bordesseinpaal van Heerenveen

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1868 (7)
Vertrekstaat 1891 (14)
Vertrekstaat 1911 (22)
Vertrekstaat 1929 (25)
Vertrekstaat 1940 (9)
Vertrekstaat 1957 (36)
Vertrekstaat 1971 (75)
Personeel op dit station

Nieuws

Pleidooi spoor Sneek-Heerenveen (12 dec 2007)

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 31)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 167)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 69)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 173, 192-194)

Stations in de omgeving

Heerenveen IJsstadion (2,5 km)
Oudeschoot (3,9 km)
Stobbegat (5,1 km)
Wolvega (10,8 km)
Akkrum (10,8 km)
Peperga (15,5 km)
Grou- Jirnsum (15,7 km)
Willemsoord (18,1 km)
Sneek Noord (19,1 km)
Sneek (19,4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/heerenveen