Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Harlingen - foto's en omschrijving op stationsweb

station Harlingen

Telegrafische verkorting: Hlg
lijnkmjaar
Harlingen- Leeuwarden- Groningen- Nieuweschans1,0751863
Stiens- Harlingen301904 - 1935
Geopend op 27 okt 1863

treinstation in gebruik
Provincie: friesland

stationsgebouw (1863)Type SS 3e klasse Heeft verwantschap met het type tweede klasse. Hoge middenrisaliet die vrijwel gelijk is aan het middendeel van een middenrisaliet van een tweede klasse station. Aan weerszijden hiervan een korte v...lees verder
architect: K.H. van Brederode

adres: 

Stationsweg 6
8861GA Harlingen
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
16 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Harlingen

89 afbeeldingen

61 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 jan 2021 zijn omrand.

1890 (1)
1900 (6)
1910 (5)
1920 (2)
1930 (3)
1940 (1)
1950 (1)
1960 (3)
1970 (19)
1980 (3)
1990 (6)
2000 (12)
2010 (27)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (17)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Ronald van den Broek11 apr 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn moeder heeft tussen 1930 en 1945 in Harlingen gewoond en ik heb in een brief gevonden dat dit in een grijs geverfde planken spoorweghuis moet zijn geweest. Verder stond in de brief dat deze tussen "trein en tram" lag. Heeft iemand misschien een foto van dit spoorweghuis, ik zou daar heel blij mee zijn.
Max Popma 2 jan 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Googelend naar informatie over de geschiedenis van de Haven van Harlingen en de spoor- en tramverbindingen daarheen kwam ik bij de zoekresultaten de volgende tekst tegen "... Momenteel ben ik bezig aan een stukje geschiedschrijving 150 jaar haven-en spoorweggeschiedenis "Harlingen als schakel in de verbinding tussen Engeland en ..." Ik vermoe dat die tekst ergens op je website zal voorkomen, maar kan hem niet vinden. Ik ben heel erg benieuwd neer degene die daar mee bezig is. Zou je me verder kunnen helpen? Bij voorbaat hartelijk dank! Met vriendelijke groet Max Popma stichting Mobiele Collectie Nederland
Antwoord webmaster:
bij harlingen haven staat een bericht dor loek van der heide waarin deze zinsnede vorokomt. als je op de naam klikt opent een mailtje naar de betreffende persoon.
Loek van der Heide26 nov 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Geachte Wigor Bramer, L.S. alle lezers vn de site, Graag had ik nog wat extra informatie over stations Harlingen, en Leeuwarden aangaande a. het aantal oersneelslden wanneer? b. opening/sluiting restauraties Al de veranderingen, wanneer? in Harlingen en Leeuwarden Dit, ivm met het voltooien van een fotoboek-brochure in okt 2013 by voorbaat dank Loek vd Heide
Antwoord webmaster:
sorry, ik weet dat niet, maar wellicht Het Utrechts Archief wel. zij hebben de oude spoorarchieven in huis, daar kun je vast meer vinden.
Loek van der heide15 okt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Harlingen, schakel tussen Engeland en Eurazi...... een nooit verwezenlijkt plan....... De havens als aanleg voor de eerste spoorwegen in Nederland na 1848...... In 2013 bestaat het spoor trajectdeel Harlingen 150 jaar. Met 'Tilburg-Breda' is 'Harlingen-Leer" (dld) het oudste 'van staatswege aangelegde spoortraject. De eerste optimistische verwachtingen op basis waarvan al in 1848 spoorwegplannen ontstonden, waren, mede naar aanleiding van de Amsterdamse havenlobby deels weggebt. Dit alles neemt niet weg, dat Harlingen het zelfde achterland heeft als Amsterdam, en, dat deze staatslijn 'B' nooit de kansen kreeg, die "Groot-Amsterdam-IJ-mond" wel kreeg. Aan de bloei van Amsterdam zijn in feite Harlingen, en later na 1900 Delfzijl volledig opgeofferd......(Bron Auke van der Woud in "een Nieuwe wereld"
Antwoord webmaster:
ging er iets mis? ik kreeg het bericht 3 keer binnen. maar een leuk verhaal. zou je een heel boek over kunnen schrijven (oh, dat is al gebeur less ik ;- ) )
wim20 apr 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 1868 is hier een locomotief ontploft . De stoker kwam hier bij om het leven . Zie ook het stukje op mijn site . http://spoornoord.webklik.nl/page/ontploffing-harlingen Wim
wim19 apr 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 1868 is hier een locomotief ontploft . De stoker kwam hier bij om het leven . Zie ook het stukje op mijn site .
Antwoord webmaster:
een link zou dan leuk zijn, maar aan de andere kant gaat mijn site niet over ongelukken.
T.D. Cramer5 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
bijgevoegd artikel spreekt voor zich.
Antwoord webmaster:
eh, bij zo'n bericht kun je geen artikel bijvoegen, hoe had je dat gedaan?
Teatse Vogelaar23 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Zijn er nog foto's van de oude stationsrestauratie? Mijn vrouw is samen met vriendin bezig om het oude station weer in gebruik te nemen. Ze willen een galerij maken van oude prenten en foto's. Opnames van het station zelf zijn uiteraard ook welkom. Teatse Vogelaar
Antwoord webmaster:
ik heb ze hier niet staan, maar misschien kun je via de site van Het Utrechts Archief een en ander vinden. zij hebben vrij veel fotomateriaal staan, en ik meen me te herinneren ook wel wat interieur foto's van harlingen.
melissa11 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wij houden een werkstuk over station harlingen maar wie is de maker van dit station of wie heeft het ontwerp bedacht? bedankt,
Antwoord webmaster:
je bedoelt de architect zeker, dat is K.H. van Brederode (staat ook op deze pagina).
jan loos18 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
is er een bewaakte fietsen stalling aanwezig?
Antwoord webmaster:
dat kun je vinden via de links aan de rechterkant van de pagina, voorzieningen op dit station.
Gertjan Stamer20 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Treinen stoppen nog steeds op spoor 1 maar nu wel iets meer naar het oosten(nabij de overkapte fietsenstallingen)en om te voorkomen dat men het afstapje nadelig ervaart is er een lang blank hek gezet tussen lage fietsenstalling en het hogere perron.Dat de treinen nu op een logischer plek stoppen geeft een prettiger overstap om de bus naar Harlingen Haven te halen,groot voordeel voor de trein/busreizigers.Restaurant in stationsgebouw ziet er steeds aantrekkelijker uit en is een verheugende zaak voor de reizigers per trein en bus.
Frans van den Eijnde18 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Nu de stationsrestauratie van station Harlingen weer open is en er ook weer een wachtkamer is het voor de reiziger ook weer een stukje aangenamer geworden. De restoratie van de 1e klasse wachtkamer van het station Harlingen, deze wordt in de oude stijl teruggebracht o.a. op riet gestucd plafond, is nagenoeg afgerond.
Frans van den Eijnde18 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het is misschien aardig om ook te vermelden dat het station Harlingen tijdelijk (1 avond) werd omgebouwd in station Leeuwarden. Station Harlingen werd als filmlocatie gebruikt voor "De hel van `63". Het station Harlingen werd dus even gebruikt als aankomststation Leeuwarden voor de deelnemers aan de elfstedentocht. Ik heb daar ook nog ergens digitale foto`s van. Die zal ik opzoeken en ook toesturen.
Gertjan Stamer3 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Per 30 Mei 1999 gaat stationsgebouw dicht. Sluiting NS loket en sluiting NS koffieshop. De lijn naar Leeuwarden gaat vanaf die dag naar NoordNed. Vanaf 2 September 1999 treinkaartjes enz te koop bij naburige Q8 benzinestation. Najaar van 2002 sloop oude fietsenstallingen en bouw van nieuwe overkapte kluizen en klemmen.
F. van den Eijnde21 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sinds mei 2009 is het stationsgebouw in Harlingen weer in gebruik genomen. In het gebouw is een uniek concept gerealiseerd dat recht doet aan de stijl van het gebouw. De begane grond is thans smaakvol ingericht als keuken showroom en daarbij worden sanitair, vloeren, kleinmeubelen en woonaccessoires aangeboden. Ook is de stationsrestauratie na 12 jaar leegstand weer in ere hersteld en kan de reiziger terecht voor reisinformatie.
Gertjan Stamer3 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Daniel Meeuwis van Totally Home nam contact met me op en deelt mee;open 3e week April 2009,woon- winkel annex koffiehoek.Er volgt nog meer tzt. Via deze weg hartelijk dank voor de reactie en info.
Antwoord webmaster:
wel beetje vreemd dat ie dan met jou contact opneemt en niet met mij. nou ja, zo komt het hier ook wel terecht.
Gertjan Stamer14 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Medio Maart 2009 bemerkte ik werkzaamheden in het 10 jaar geleden gesloten stationsrestaurant,zag tevens nieuw bord Stationrestaurant Harlingen in de hal staan...oud Hollandse inrichting...bijna 10 jaar geleden sloot de NS het loket/restaurant,zou leuk/nuttig zijn om het weer op te starten!.Tevens zijn sporen 1 en 2 allebei afgezet met stootjukken aan de westzijde dus naast het overpad voor perron spoor 2.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1868 (4)
Vertrekstaat 1891 (6)
Vertrekstaat 1911 (14)
Vertrekstaat 1929 (19)
Vertrekstaat 1940 (6)
Vertrekstaat 1957 (26)
Vertrekstaat 1971 (33)
Personeel op dit station

Nieuws

Vaker treinen Leeuwarden-Sneek : Provincie wil lightrailtreinen in Frysl├ón (23 okt 2003)
Actie voor behoud spoor naar Harlingen (5 dec 2003)
Studie: beter bus dan trein op Leeuwarden- Harlingen (5 nov 2003)

Literatuur

De Nederlandse Stations in oude ansichten. Deel I H.G. Hesselink (pag. 65)

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 22)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 25)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 58)

Stations in de omgeving

Harlingen haven (1,1 km)
Koetille (2,6 km)
Midlum- Herbayum (3,1 km)
Wynaldum (4,1 km)
Sexbierum- Pietersbierum (6,4 km)
Franeker halte (7,3 km)
Franeker (8,3 km)
Dongjum (8,7 km)
Oosterbierum (9,4 km)
Tzummarum (11,1 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/harlingen