Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Den Helder Zuid - foto's en omschrijving op stationsweb

station Den Helder Zuid

Telegrafische verkorting: Hdrz
lijnkmjaar
Amsterdam- Den Helder (Nieuwediep)3,3631865
Geopend op1 jun 1980

treinstation in gebruik
Provincie: noord-holland

stationsgebouw (1980)Type port-a-cabin Een eenvoudig noodgebouwtje dat snel opgebouwd en uit elkaar gehaald kan worden.

adres: 

Waterkeringsweg 1
1785HV Den Helder
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
26 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 3,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Helder Zuid

35 afbeeldingen

27 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 4 okt 2013 zijn omrand.

1980 (3)
1990 (2)
2000 (16)
2010 (20)

Gelegen aan de Ritmeesterweg te Den Helder. Loket gesloten op 01-04-03.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (10)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Jordy de Koning9 jan 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Dit is misschien wel een erg late reactie, maar misschien toch handig eens op de site neer te zetten. tegenwoordig wordt er niet meer van spoor gewisseld, maar wordt spoor 2 alleen nog 's ochtends vroeg gebruikt voor de 827 en 829 naar maastricht, deze heeft 's ochtends 2 ritten vanuit den helder welke op station zuid de IC den helder kruisen, daarna vertekt deze IC alleen nog van Schagen in de spits en Alkmaar daarbuiten. De meest waarschijnlijke reden dat er in 2011 van sporen gewisseld werd was voor roestrijden, om te voorkomen dat er teveel roest op de sporen ontstond, wat toen nog elke 12 uur moest gebeuren. Dit is later teruggesteld naar 24 uur.
Henk 5025 aug 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Al voor de opening werd er gesproken over bebouwing rond het station. Daarna werden er allerlei grootse plannen bedacht, zelfs met een woongebouw over de spoorlijn heen. Maar ook na ruim 30 jaar ligt Den Helder Zuid er nog steeds even desolaat bij.
Fritsje2345678914 jul 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Den Helder zuid is niet groot. Het is een 'basis' voor een station. Er zijn over het algemeen hier niet al te veel mensen die hier in/uit stappen. (exclusief alle schoolieren/studerenden personen) Ik zou de NS kunnen vertellen dat dit station een paar punten heeft waar aan gewerkt 'moet' worden. Zoals; - een mogelijkheid voor mensen met rolstoel en aangepaste fiets om in en uit te kunnen stappen. - Kaartautomaat an allebei de kanten van het station. Maar, voor de rest is dit een goed station. Voor een persoon die gewoon naar school/afspraak gaat. En ook voor iemand die af en toe de trein nodig heeft.
dottie farla5 sep 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Waarom wordt er steeds van perron gewisseld met vertrek en aankomst? Het is namelijk zeer onhandig. Als je opgehaald wordt en je hebt een aantal koffers dan moet je al die trappen af en weer op met de bagage. De ophalers weten nooit aan welke kant ze moeten zijn. Bovendien staan de kaarten automaten bij perron 1 en het is heel vervelend als je dan op perron 2 gaat vertrekken.
Antwoord webmaster:
geen idee hoor, ik verzin het ook niet. is inderdaad wel lastig voor reizigers denk ik, en een beetje onzinnig ook want aan de ene kant van het spoor is niets te beleven toch? stel de vraag aan de ns, probeer het eens via www.twitter.nl/ns_online. daar krijg je meestal het snelste antwoord.
Pieter Collet23 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sinds 13 december 2010, de invoering van het nieuwe rooster, vertrekken de treinen op het andere spoor dan de afgelopen 30 jaar. De trein naar Alkmaar vertrekt nu aan de west (nieuw-Den Helder)zijde en de trein uit Alkmaar naar Den Helder vertrekt nu aan de oost (Schooten)zijde
Tobi30 jan 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Je kunt aan zo'n station als Den Helder Zuid zien, waar een station eigenlijk echt voor bedoeld is; een wachtplek tussen bijv. de bus en de trein.
Han Lefering9 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De aanleg van het kruisingsspoor te Hdrz was een belangrijke capaciteits vergroting voor de enkelsporige lijn Hwd-Hdr.Voorheen kon er gekruist worden te Hdr en Ana.Afstand 9 km. Te Hdr en Ana AR-beveiliging met rijrichtingsknop te Hdr. Trdl Hdr bepaalde in welke richting de seinen op veilig stonden.Als trdl Ana een trein wilde laten vertrekken naar Hdr, dan moest hij toestemming vragen aan Hdr. Trdl Hdr draaide de rijrichtingsknop, waarna Ana het uitrijsein richting Hdr kon bedienen.Trdl Hdr kon dan niet een rangeerbeweging uitvoeren naar het hoofdspoor. Dit leverde vooral in de spits met extra treinen en zeker bij vertraging problemen op.Eigenlijk was er een blok van 9 kilometer.
Gertjan Stamer9 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Eind van 2001 start bouw overdekte fietsenstallingen aan beide zijdes van de perrons en net in 2002 alles gereed.NS loket sloot dus op 3 Februari 2003 en bleef nog lange tijd gesloten staan.Vanaf 14 December 2003 kruisen de treinen elkaar hier niet meer,dat gebeurt vanaf die datum in Anna Paulowna.Afvoeren NS loketgebouw in December 2004.Wat extra parkeerplaatsen erbij aan de oostzijde najaar 2005...weinig aantrekkelijke stop om een half uur lang(zo is de frequentie)allerlei zaken te zien/noteren.
NoLifer4 mrt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
jammer dat het gebouwtje niet bemand is oudere mensen en ook ik als 25 jarige voelen ons een stuk veiliger op die manier en hebben ook nog even een praatje en zou er niet 1 coupe in de trein gebruikt kunnen worden als rook coupe? zou wel zo eerlijk zijn tegenover de rokenden klant/pasagier vriendelijke groeten NoLifer
Antwoord webmaster:
er kan toch niet op ieder station iemand zitten! Daar is Den Helder Zuid wel een beetje te klein voor hoor. en dan zeker van de eerste trein tot de laatste, puur alleen voor de veiligheid? nogal duur verhaal zal dat worden. Je mag tegenwoordig nergens meer roken, en ik vind het zelf heerlijk dat er in de trein niet meer gerookt wordt. Als je wilt roken, kun je uitstappen en een trein later nemen. Maar ja ik ga er ook niet over, en verder niemand hier, wij zijn hobbyisten.
Peter Collet Den Helder11 aug 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op 21 aug.1987 werd een portecabin geplaatst voor kaartverkoop maar deze werd na 2 dagen alweer ver- wijderd omdat het ding totaal niet beveiligd was. o.a; plastic rolluiken voor de ramen !!! In sept.1987 werd de portecabin weer teruggezet, nu wel extra beveiligd en op 29 sept 1987 starte de kaartverkoop. Inmiddels weer gesloten maar hij staat er nog steeds. De glazen abri op het oostelijke perron is ook al de derde die er staat sinds de opening van de halte op 31 mei 1980. De eerste werd door de jeugd gesloopt in 1986, de tweede brandde volledig uit in jan.1992.

Iets ten zuiden van deze halte lag in 1943-1944 ook een halte welke betond uit een houten plankier en toegangspad naar de Doggersvaart.Enkele treinen stopten hier voor arbeiders en militairen welke tewerk waren gesteld op het militaire vliegveld De Kooy.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Panoramafoto station Den Helder Zuid.

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 203)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 116, 130)

Stations in de omgeving

Koegras (1,4 km)
Den Helder (2,6 km)
Breezand (5,5 km)
Anna Paulowna (7,9 km)
Oostpolder (10 km)
Oudesluis (11,2 km)
Schagen (16,7 km)
Schagerwaard (18,2 km)
Zijdewind (21,6 km)
Noord Scharwoude (24,3 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/denhelderzuid