Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats De Haar - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats De Haar

Telegrafische verkorting: Har
lijnkmjaar
Amersfoort- Kesteren361886 - 1944
Geopend op1 jan 1887
Gesloten op15 mei 1926

treinstation buiten gebruik
Provincie: utrecht

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
9 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,4 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Haar

1 afbeeldingen

1 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 5 mei 2012 zijn omrand.

1980 (1)

De Haar was een halteplaats bij wachterswoning 35, aan de Spoorlijn Kesteren - Amersfoort. Op deze halte stopten alleen in de dienstregeling aangegeven treinen op verzoek. In 1899 werd een Abri met plaatskaartenkantoor gebouwd. Er werd ook een enkelsporige aansluiting gemaakt die de Veenendaallijn moest verbinden met de Rhijnspoorweg tussen Utrecht en Arnhem. Er werd ook een seinhuis gebouwd dat er tot 1927 heeft gestaan, maar de aftakkingswissels van de Rijnspoorweg naar de Veenendaallijn zijn nooit aangelegd. De Haar was een halte aan de vrije baan en was niet in het blokstelsel opgenomen. De wachter en diens vrouw bedienden alleen de overwegbomen en verkochten de plaatsbewijzen.

In 1927 werd de halte gesloten voor het reizigersvervoer en stopten er geen reizigerstreinen meer op de Haar. Het noordelijke spoor van de verbindingsbaan werd iets verlegd en ingericht als losspoor. Op de plaats van het zuidelijke spoor werd een losweg gemaakt. Er is daar ook een kolenloods gebouwd. Op de losweg werden jarenlang steenkolen gelost. In de loop der jaren zijn het seinhuis en de halteinrichtingen opgeruimd, nog voor 1938. Bij aanleg van de nieuwe Veenendaallijn verdween het losspoor en de losweg werd afgegraven. Ook de overweg ten westen van wachtpost 35 verdween. Wel kwam een nieuwe AHOB spoorwegovergang net ten oosten van woning 35. Net als vele andere wachterswoningen verkocht ook de NS deze woning. Inmiddels is woning 35 nog steeds aanwezig en wordt bewoond door particulieren.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (3)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Niels Karsdorp1 okt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
In het boekje "Tram en trein tussen Eem en Rijn, deel I Zuid-Oost Utrecht" (ISBN 90 6471 259 X) staat op bladzijde 68 dat de halte in 1889 een houten abri kreeg. Wat het juiste jaartal was weet ik niet. Tevens staat in datzelfde boekje op bladzijde 69 een stukje uit de Amerongsche Courant van 22 juni 1887 met dienstregeling waarin de halte "Overberg" wordt genoemd. Heeft de halte wellicht eerst Overberg geheten en later in de Haar hernoemd? Of betrof dit journalistieke vrijheid van de Amerongsche Courant?
G v d Zandschulp27 nov 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens nmij was het ool de losplaats van de plaatrselijke meeboer . Dat was J Antoniedes. De kolenboer hete A Davelaar.
Gertjan Stamer6 mei 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Kasteelheer Godard van Aldenburg Bentinck heeft deze treinstop bedwongen bij de MESS,in ruil voor grond.Grote veranderingen ter plaatse eind 70'er jaren met reactivering Veenendaallijn.Er is ooit nog verzoek/sprake geweest om voor dorp Overberg een halte te maken...dat is niet gebeurt.
Antwoord webmaster:
nee dat is ook wel een behoorlijk klein dorp om een halte voor te maken. Die was er zelfs bij de eerste aanleg van de spoorlijn niet.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Stations in de omgeving

Heuvelsche Steeg (1,6 km)
Woudenberg- Scherpenzeel (3,5 km)
Maarsbergen (4,1 km)
Veenendaal West (5 km)
Veenendaal (6,6 km)
Veenendaal Centrum (6,6 km)
Maarn (6,8 km)
Veenendaal- De Klomp (7,3 km)
Leusden (7,4 km)
Maarn (oud) (8 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/dehaar