Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Bobeldijk- Berkhout - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats Bobeldijk- Berkhout

Telegrafische verkorting: Bbd
lijnkmjaar
Alkmaar- Hoorn201898
Geopend op1 okt 1898
Gesloten op15 mei 1938
Heropend op15 mei 1940
Gesloten op24 nov 1940

treinstation buiten gebruik
Provincie: noord-holland

tot 1 jan 1900Bobeldijk
stationsgebouw (1898-1964)Laag gebouwtje van stijl en regelwerk met bakstenen als vulling.

adres: 

Bobeldijk
Berkhout
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 bezoeker heeft dit station het cijfer 10 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Bobeldijk- Berkhout

5 afbeeldingen

De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 okt 2020 zijn omrand.

1920 (2)
1960 (1)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (4)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Jan Koster15 apr 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik ben geboren in 1946 dus in mijn herinneringen kan ik dit station nog voor me halen. We woonden zelf bijna direct aan de spoorlijn in het doodlopende gehucht " t veld" nu veldhuizerweg. De man die het onderhoud aan de lijn moest doen ken ik me ook nog herinneren. Arie Verschie. Hij woonde in het huis direct naast de spoorlijn. Dus aan de andere kant van de rails richting Hoorn aan de rechterkant. Ik heb nog veel herinneringen aan het spoor. Je mocht er natuurlijk niet langs lopen. Maar Jantje heeft dat vaak gedaan. Bij ons huis lang de spoorlijn fietsen naar de overwegwachter van de Grootweg. Pff dan moest je langs de ramen van die overwegwachter. Spannend hoor. Een cent op de rails leggen om te kijken wat er mee gebeurde. Ook wel eens een steentje ( Foei Jan ) Mijn vader had bouwland en ik moest altijd als jochie helpen. De treinen waren de klok. 9,25 uit Hoorn Koppies tijd. 12.05 uit Alkmaar middag. 3.05 uit Alkmaar theetijd. En hehehehe eindelijk de trein van 6.05 uit Alkmaar avondeten en niet meer werken. Als de trein lang kwam ging ik als een gek heel hard werken. Ik hoopte maar dat er ooit iemand in de trein zou zitten die dat zou zien en de kinderbescherming zou gaan bellen. Nooit gebeurt hoor. Ik weet nog dat als er circus in Hoorn was dat dit ook per trein vanuit Alkmaar langs kwam. In de open wagen zag je de wilde dieren staan. Het bouwland van mijn vader was voor het grootste gedeelte aan de overkant van de spoorlijn. Dus we moesten altijd dat onbeveiligde pad oversteken. Ook waren de slootkanten van de spoorlijn een pracht plaats om eenden eieren te zoeken en later ook lijntje te leggen om paling te vangen. Toen ik te werk ging naar Wognum was de kortste weg dat paadje langs de spoorlijn naar de Grootweg. Het overwachtershuis was al gesloopt en daar waren al halve automatische spoorbomen. Maar het mocht natuurlijk niet. Dus altijd in het donker zonder licht op de fiets er langs. Je ogen waren gewend aan het donker en je kon je paadje net goed genoeg zien. Geen probleem want je denkt toch dat je de enige ben die dit doet. Maar op een ochtend fietste ik nog met een slaperig hoofd in het donker richting de grootweg. Maar plotseling komt van de tegenovergestelde kant Arie Steur op de fiets. Die had bij een boer in Bobeldijk geholpen met melken. Arie en ik schreeuwden van schrik toen we tegen elkaar opknalde. Wat moesten we later lachen. Meer informatie over dit station vond ik op onderstaande website. http://www.stationsweb.nl/station.asp?station=bobeldijk
Antwoord webmaster:
leuk, dat je meer informatie over dat station vond op die website stationsweb, maar op welke website dacht je dan dat je dit bericht intikte?

wel een mooi verhaal trouwens, ook dat je hoopte op iemand van de kinderbescherming, prachtig!

Paul Kuiper10 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Victor, Dit zal vrijwel zeker dezelfde Nico van der Ben zijn geweest. Diens schoonfamilie (mijn voorouders "Kuijper") kwam uit Texel/Den Helder. Paul Kuiper
Antwoord webmaster:
dank voor het gebruik van de reageerknop, nu krijgt victor ook bericht.
Victor9 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens de mij beschikbare informatie heeft Bobeldijk-Berkthout maar twee haltechefs gehad, te weten J.P. Jansen van 1-10-1898 tot 30-4-1923 en J. Vastbinder van 1-5-1923 tot 31-12-1943. Nicolaas van der Ben is o.a. stationschef geweest in Aalten (1903-1907), Heerhugowaard (1907-1910) en Purmerend (1920-1928). Voordat hij chef werd in Aalten, was hij commies op het station te Den Helder. Kan natuurlijk dat hij vanuit die functie wel op de halte Bobeldijk-B. "gedetacheerd" is geweest; dat kan ik verder niet nagaan.
Antwoord webmaster:
dan kje wel, ik heb deze gegevens over genomen op mijn database, ik wil het eigenlijk nog een keer helemaal goed van je overnemen. zal ik wel een keer moeten langskomen denk ik.
Paul Kuiper7 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op de foto uit 1900 staat aan de linkerzijde (vooraan, in uniform) de stationschef. Deze stationschef was de zwager van mijn overgrootvader en heette Nico van der Ben. Hij was getrouwd met Niesje Kuiper die geboren is in 1877. Toen ik in 1992 een verre oud-tante in Zuid-Afrika bezocht, herkende zij deze stationschef als zijnde haar "oom Niek". Erg bijzonder om dat te ervaren. Op een originele foto (ansicht uit 1900) staat geschreven: "Groeten, Guurtje Kramer" (of "Kuiper"). Deze Guurtje is hoogstwaarschijnlijk mijn bet-overgrootmoeder. Ik ben op zoek naar deze originele ansicht, wie kan mij helpen ??? Veel dank alvast !
Antwoord webmaster:
misschien dat iemand hier het inderdaad weet. Ik heb Nico van der Ben toegevoegd aan het personeel dat op dit station heeft gediend.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1911 (14)
Vertrekstaat 1929 (22)
Vertrekstaat 1940 (14)
Personeel op dit station

Literatuur

De Nederlandse Stations in oude ansichten. Deel II H.G. Hesselink (pag. 130)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 165)

Stations in de omgeving

Zuidermeer (2,3 km)
Zwaag (3,7 km)
Hoorn (3,7 km)
Zwaagdijk (3,7 km)
Wognum- Nibbixwoud (3,9 km)
Westerblokker (3,9 km)
Avenhorn (4 km)
Spierdijk (4,4 km)
Wijzend (4,7 km)
Hoorn Kersenboogerd (5,5 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/bobeldijk