Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Berkum - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats Berkum

Telegrafische verkorting: Ber
lijnkmjaar
Arnhem- Leeuwarden80,31867
Geopend op1 okt 1867
Gesloten op1 jun 1923

treinstation buiten gebruik
Provincie: overijssel

tot 1 nov 1904Dalfsen
wachterswoning (1866-1940)

adres: 

Hessenweg
Berkum
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,5 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Berkum

3 afbeeldingen

3 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 12 sep 2011 zijn omrand.

1970 (3)

Aan de lijn Zwolle- Meppel lag tot de aanleg van de NOLS een halte genaamd Dalfsen. Toen deze plaats door aanleg van laatstgenoemde lijn een station dichter bij de dorpskern kreeg kreeg dit nieuwe station de naam Dalfsen en werd de oude halte Berkum genoemd (op 1 november 1904).

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (7)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Martijn30 jun 2023
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
De 3e foto (woning plus brug) is bij de Maatgravendijk, aan de Zwolse kant van de IJssel. Het rechter deel van de brug is eind jaren '90 vervangen. De stopplaats was aan de overzijde van de Vecht, bij de Hessenweg. Verwijzend naar de reactie van Sjoerd Eeftens (14-10-2010) was de stopplaats bij woning 66 en staat woning 65 op genoemde foto. Mijn eigen reactie van 13-10-2010 mag uiteraard geheel genegeerd worden.
Heimen Stoffels24 feb 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Hoe kan het eigenlijk dat de foto's gedateerd zijn op 1970 met als aanduiding "Wachterswoning" als volgens de algemene informatie alhier de woning al in 1940 is gesloopt?
Harry13 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dalfsen en Berkum liggen zo'n 14 kilometer uit elkaar. Men nam het lekker ruim in die tijd :) De halte lag op de huidige kruising spoor-Hessenweg, en idd niet bij de overweg Maatgravenweg. Wie naar Dalfsen wilde kon overstappen op de stoomtram. Die mazzelaars mochten als bonus onderweg ook nog eens twee keer tol betalen. Wilde iemand de andere richting op, kostte dat niets extra's. Men kwam dan ook uit in Berkum-Poepershoek, of, in het verlengde daarvan, een begraafplaats. Leve de vooruitgang :)
Antwoord webmaster:
ach ja, dat was wel bij meer haltes langs die lijn het geval. dedemsvaart ligt ook vrij ver af van de plaats die nu die naam draagt, maar die was er toen nog niet. wel liep er daar ook een tramlijn langs de dedemsvaart. ik wist niet dat er vroegers ook een tram naar dalfsen was geweest.
chris ten brinke22 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
webmaster, op het aangeklikte schoolkaartje zie je alle namen van de bewoners van de boerderijen. De boerderij die op het kaartje van het stationsweb staat werd bewoond door ''van leusen''Het stationnetje berkum wordt op het schoolkaartje aangegeven met een vraagteken. (in de zuidwesthoek van de kruising spoorlijn met de DALFSERWEG. chris mijn reactie was en is bedoeld als aanvullende info voor de webmaster. Canada is groot, en ik heb geen enkel contact met Jan Brand, wellicht is een foto via de ''schoolwebmaster '' te bemachtigen.
Antwoord webmaster:
ja ik heb het inmiddels door, maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat kaartje bevat een paar links, maar die zijn erg klein, en je kunt nergens op het kaartje zien waar de link zich bevindt. Je moet te plaatse bekend zijn om het te weten, of gewoon maar met de muis over de kaart lopen om te kijken of je een handje ziet verschijnen. Bedankt voor je aanvullende info, die plaats ik hier op de site, ik zou niet weten waar ik het nog meer zou moeten plaatsen. Ik ben geen zaken te weten gekomen die ik nog niet wist die ik hier nog ergens op mijn site zou moeten vermelden.
chris ten brinke21 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
op de site www.plankenloodsje.nl (afgebroken school)en vervolgens op de foto's omgeving school is de exacte plaats aangegeven van de stopplaats berkum. inderdaad stond bij de overgang maatgravenweg een seinwachtershuisje maar de spoorlijn volgende richting meppel stond het noordelijke seinwachtershuisje ten n.o.van de overgang middelsloot zie zelfde kaartje. links van deze overgang boerderij Heide en het spoorhuisje werdt bewoond door de familie brand. op de schoolfoto '40/'41 onderste rij 4e van links zit Jan brand nu 78 jaar en wonende in canada. Gewoon leuk voor de webmaster om even naar te kijken. p.s. de thans genoemde hessenweg was tot ongeveer 1946 Dalfserweg.
Antwoord webmaster:
ik kan het niet goed zien op het kaartje Zijn er nog foto's van de spoorgebouwen? Misschieb dat Jan Brand die heeft?
Sjoerd Eeftens14 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station Berkum, feitelijk een haltegebouw, stond links (west van spoor) bij km 80.3, nabij de huidige overweg 80.357, tegenover wachterswoning 66, die rechtsvoor de overweg stond. De nog altijd lange Vechtbrug ligt tussen 79.669 en 79.841. Bij 79.623, ten zuiden van de Vecht, was en is ook een overweg. Links ervoor stond wachterswoning 65, links erachter stond blokpost Vechtbrug, bij 79.634. Bij deze overweg lag, in tegenstelling tot wat Martijn zegt, dus niet de halte. Die lag ten noorden van de Vecht.
Antwoord webmaster:
ok ik heb het weer aangepast. dat bewijst maar weer eens dat ik niet zomaar op ieder commentaar tot verbetering in moet gaan zonder de juiste bronnen (jou bijvoorbeeld) te hebben geraadpleegd. dank voor je oplettendheid.
Martijn13 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De halte was niet bij hectometer 81,54. Hectometer 81,5 is een eind over de rivier de Vecht, richting Meppel. De overweg in de Maatgravenweg is bij hectometer 79,6. Zojuist zelf langs gekomen. Wellicht een idee dit aan te passen?
Antwoord webmaster:
ok heb ik bij deze gedaan. dank.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (11)
Vertrekstaat 1911 (11)
Personeel op dit station

Stations in de omgeving

Marshoek- Emmen (2,9 km)
Herfte- Veldhoek (3 km)
Dalfsen (6,3 km)
Zwolle (6,4 km)
Zwolle Veerallee (6,8 km)
Ittersum (6,8 km)
Laag Zuthem (7,2 km)
Dedemsvaart (7,6 km)
Herculo (7,9 km)
Rechteren (8,3 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/berkum