Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
halte Assel - foto's en omschrijving op stationsweb

halte Assel

Telegrafische verkorting: Asl
lijnkmjaar
Amsterdam- Zutphen78,11876
Geopend op15 mei 1876
Gesloten op15 mei 1935
Heropend op1 mrt 1943Heropend voor Duitse Weermacht.
Gesloten op17 sep 1944

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

stationsgebouw (1875-1972)Middendeel met haaks staand dak, zijbeuken met parallel lopende daken. Verwant aan Heilo.

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
13 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,6 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Assel

13 afbeeldingen

10 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 25 okt 2020 zijn omrand.

1900 (1)
1930 (1)
1940 (1)
1950 (2)
1960 (4)
1970 (1)

Tegenwoordig staat op de plaats van de voormalige halte Assel een eethuisje met die naam.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (19)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
KEES WEIMER30 apr 2023
Reageer op deze vraag/ opmerking
Beste Mijn overgroot opa en oma hebben ook hier gewoond en was toen station chef. Mijn vader heeft daar veel gelogeerd bij zijn opa en oma en zeer leuke herinnereingen aan. Ook vertelde hij dat er in de oorlog jonge duitse soldaten hebben schuil gehouden. mijn overgroot opa en oma heten fam keizer. is daar is meer over bekendt. complimenten voor de rest van de site. ik hoop van u te horen mijn vader is nu 87 jaar dus als er iets meer overbekend is hoor ik dat graag.
Antwoord webmaster:
waarschijnlijk heeft Het Utrechts Archief meer informatie over je familie. zij hebben het oude ns archief.
maarten van teeseling24 nov 2022
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Goedemorgen, we zijn bezig met een film over Hoog Soeren en Assel. Niks commercieels. Mogen wij enkele station Assel-foto's kosteloos gebruiken? maarten, 0653 32 09 36
Kees van Dijk2 nov 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn ouders hebben ook in Assel gewoond. Van ongeveer 1957 tot 1970. Daarna is dit spoorhuis afgebroken. Zij hebben gewoond tussen de weg naar Kootwijk en het spoor, bij de spoorweg overgang. Ik ben er zelfs geboren. Andere namen die ik zijn Bouwman en Groothedde. Groothedde woonde bij de zandafgraving richting Kootwijk.
Jan van Middendorp22 feb 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking
Voor mij is de vraag of en waar informatie is te vinden over namen van bewoners van de verschillende spoorhuizen. En dan met name aan de lijn apeldoorn naar barneveld.
Antwoord webmaster:
je zou bij Het Utrechts Archief kunnen kijken, zij hebben de oude spoorarchieven in bezit.
Nico Crama6 dec 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking
Men heeft mij geattendeerd op de reactie van Rob den Boer d.d. 9 juni 2011 bij de vermelding van Station Assel op de website Stationsweb.nl. Als maker van de betrokken film ben ik met name ge?nteresseerd hoe Rob den Boer aan deze (correcte) informatie is gekomen over een vrij onbekende film die in 2011 ruim veertig jaar oud was. Voor mij was het leuk dit te ontdekken - ik wist niet meer dat het stationnetje Assel heette - maar de herkomst van de informatie intrigeert me. Is hij naast een spoorliefhebber ook een filmliefhebber? Dank voor uw reactie en vriendelijke groet, Nico Crama Zie < http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Nico_Crama >.
J.Michielsen29 jun 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik weet niet of iemand hier in geintersseerd is maar wij logeerde in 1964 bij een van de overwegwachters een zekere Matty en zijn vrouw Toos. Hun huis is er niet meer maar ik heb nog een foto van de oude halte Assel
Sjoerd Eeftens5 mrt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wachtpost 77 stond bij overweg km 81.246 tussen Assel en Apeldoorn. Wachterswoning 77 stond ten zuidoosten van de overweg. Er staan nu vier lichtseinen bij die overweg, maar er hebben vroeger geen seinen gestaan en dan was er dus geen sprake van een Blokpost maar van een Wachtpost voor de overwegbediening. Post I bij de oostelijke wissels te Assel stond bij km 78.550, bij km 86.4 stond de post Aansluiting Loolijn. Daartussen lag Blokpost 78 bij de overweg km 82.673, die lag dus beter halverwege Assel en Apeldoorn. Hier stonden wel bediende armseinen en een bloktoestel.
Wim Huijsman2 mrt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Kan iemand mij vertellen of het eerste station Assel in 1876 is gebouwd exclusief voor gebruik door Koning Willem III. Het is een voor die tijd enigszins voornaam huis / gebouw. Verder was er in die tijd geen of nauwelijks bewoning in dat gebied. Het huis is later afgebroken. Een foto ervan is te zien via http://www.oud-apeldoorn.nl/dorpen/assel/index.html (het huis met plat dak. Verder de vraag waar stond blokhuis 77? Dank en groet, Wim Huijsman Kootwijk
Antwoord webmaster:
ik weet het niet, maar misschien iemand anders hier? ik weet dat er een boek over deze lijn is verschenen, misschien staat daar iets in. ik heb het niet bij de hand nu. zal er, als ik er aan denk, later eens naar kijken. herinner mij anders even.
Johan Bouman3 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Als een van de laatste bewoners van station Assel kan ik u zeggen dat het stond tussen het spoor en de weg aan de eettent kant. vr. groet, johan
Antwoord webmaster:
eh ja dat weet ik. maar als je er hebt gewoond heb je wellicht nog foto's van je oude huis? zie je kans om ze in te scannen en op te sturen? het is altijd leuk om (vaak unieke) foto's van oud bewoners van stationsgebouwen te ontvangen.

ah ik begrijp nu dat je reageert op diegene die die vraag over die locatie had gesteld, jammer dat je dan niet gebruik hebt gemakat van de link reageer op deze vraag, dan had hij meteen antwoord in zijn mailbox gekregen.

Jan Moree20 sep 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Graag zou ik willen weten wat de exacte plaats is waar het stationnetje heeft gestaan, dit omdat ik het na wil bouwen op een modelspoorbaan. Ben onlangs nog daar geweest bij eethuis, Aan de overkant van de spoorbaan staat een bord dat dit de plaats is waar het station heeft gestaan, is dit echt zo ? Ik hoop dat iemand mij hier iets over kan vertellen.
Antwoord webmaster:
volgens mij wel, je kunt het op de foto's een beetje zien hoe de weg loopt, maar ik heb er geen tekeningen van. misschien op www.sporenplan.nl, of mail heb anders.
Dineke Jongejan16 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn voorouders Hermanus Vels en Jacomina Schimmel, woonden in het huis van 1880 tot 1887. Zij gingen daar wonen nadat ze getrouwd waren en kregen er 3 kinderen. 1n 1887 ging Herman met de pompwagen over het spoor naar Apeldoorn om boodschapen te doen of materiaal op te halen. Hij kreeg een hartaanval en is gestorven op het spoor. Ik weet dat zij opnieuw getrouwd is , maar dat huwelijk was niet goed. Haar broer kwam haar vanuit Tonden elke week eten brengen. Ze kreeg nog 2 kinderen van deze man.
Rob den Boer9 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station Assel is te zien in de openingsscene van de film 'Het Oponthoud' van Nico Crama uit 1967, gebaseerd op het verhaal 'Het Oponthoud in Walsoorden' van Hubert Lampo, die ook het scenario van de film schreef. De letters ASL zijn tot tweemaal toe in de film te zien terwijl het verhaal zich oorspronkelijk in Zeeuws-Vlaanderen afspeelt.
Antwoord webmaster:
grappig, ken nu al wel meer stations die in films hebben gefigureerd, uit mijn hoofd dronrijp en herkenbosch.
Gertjan Stamer6 mei 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sloop stationsgebouw in 1972 alsmede verwijderen emplacement(je). Halte Assel,het zeer geliefde eethuis staat een stuk verder dan oude station,wanneer dit is gebouwd is mij onbekend,aan overzijde spoor gaat men links(richting Apeldoorn)en zien we informatiebord over het gewezen station,meestal verstopt in het groen.
Henk30 dec 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens een artikel in Railmagazine van december 1993 begon men in december 1918 met de aanleg van het smalspoorlijntje van Assel naar Radio Kootwijk. Aanvankelijk wilde men de bouwmaterialen voor het radiostation over de weg aanvoeren maar de gemeente Apeldoorn was erg traag om een vergunning af te geven voor het doortrekken van een verharde weg van Assel naar de bouwplaats van het radiostation. Dus werd het een smalspoorlijntje. De normaalsporige lijn van Kootwijk [aansluiting bij Km 75]naar het radiostation werd in 1920 aangelegd en werd gebruikt voor goederen voor het radiostation zoals steenkool. In 1920 werd het smalspoorlijntje dan ook overbodig en gesloten.
Antwoord webmaster:
Ik heb je reactie op mijn site geplaatst bij dit station, daar kunnen meer mensen het lezen dan alleen in het contactformulier dat je had gebruikt.
kees kooij12 okt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
De halte lag veel westelijker dan het huidige schakelstation Assel, namelijk bij km 78,1
Antwoord webmaster:
dank je, ik heb het verbeterd.
rein v.d.schaaf8 sep 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ca.100 jaar geleden hebben mijn overgrootouders van vaders kant hier gewoond.Mijn overgrootmoeder bediende de spoorbomen en mijn overgrootvader was voorman van een onderhoudpoeg,die zich bezig hielde met het onderhoud van een bepaald traject tussen Apeldoorn en Barneveld.Ik heb jarenlang gezocht naar een foto van dit gebouwtje.
Antwoord webmaster:
dan val je hier met de neus in de boter want je hebt er meteen 8 gevonden. Die van het utrechts archief kun je zelf gemakkelijk in groot formaat bestellen via de link die er bij staat. misschien leuk voor aan de muur? jammer dat je zelf geen foto's ervan hebt. foto's van oud bewoners (of hun familie) zijn vaak erg leuk en uniek. mocht je nog eens iets tegen komen, laat je het me dan weten?
Victor Lansink18 okt 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
De halte Assel werd in 1876 geopend en op 15-5-1935 gesloten. Kortstondige heropening t.b.v. de Wehrmacht in 1943-1945.
m.huyboom22 apr 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
halte assel werd vooral gebruikt door koning willem III die vanafhier met een koets naar zijn jachtslot ging het aardhuis.Dit is een mooi uitzicht punt op de veluwe waar nu nog een bezoekerscentrum is.
bram bouman9 aug 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Leuk deze foto's van Assel, want ik heb hier 20 jaar gewoond. Mijn vader werkte n.l. bij de spoorwegen. Wist u ook dat er nog een gemetselde put net naast het oude station in de grond zit. Deze is zelfs 36 meter diep. Mijn vader heeft hem destijds dicht gegooid met troep omdat hij zo gevaarlijk was voor de kleine kinderen. Groetend Bram Bouman

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1929 (9)

Nieuws

Treinhaltes bij Terschuur, Stroe en Kootwijk (1 okt 2003)
Apeldoorn knooppunt van spoorwegen met 7 haltes (18 okt 2003)
Boek over geschiedenis van Veluwse spoorlijn (26 aug 2003)

Literatuur

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 150)

Stations in de omgeving

Apeldoorn (6,5 km)
Het Loo (7,1 km)
Kootwijk (7,2 km)
Zwanenspreng (7,2 km)
Beekbergen (8,2 km)
Apeldoorn De Maten (10,4 km)
Apeldoorn Osseveld (10,9 km)
Teuge (11,6 km)
Duistervoorde (12,3 km)
Vaassen (12,4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/assel