Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Abcoude - foto's en omschrijving op stationsweb

station Abcoude

Telegrafische verkorting: Ac
lijnkmjaar
Amsterdam- Utrecht- Arnhem10,7251843
Geopend op 18 dec 1843

treinstation in gebruik
Provincie: utrecht

tijdelijk stationsgebouw (1843-1871)verbouwde directiekeet
stationsgebouw I (1871)Rechthoekig gebouw. Begane grond en anderhalve verdieping. Zonder vleugels of aanbouwen.
stationsgebouw II (1977-2007)Nieuw entreegebouw even opzij van het oude. Aan een onderdoorgang. Wachtruimtes op overdekt perrongebouwen. architect: C. Douma
stationsgebouw III (2006)in het kader van de spoorverdubbeling is een nieuw station in gebruik genomen, een kleinere uitvoering van Amsterdam Bijlmer ArenA.

adres: 

Geinplein 1
1391JN Abcoude
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 4,9 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Abcoude

118 afbeeldingen

66 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 9 jan 2021 zijn omrand.

1890 (1)
1900 (2)
1910 (3)
1940 (2)
1950 (5)
1960 (3)
1970 (18)
1980 (12)
1990 (3)
2000 (37)
2010 (30)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (19)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
sjan lapien18 aug 2019
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
ligt station op loopafstand van centrum ?
Qwenny van Hengel29 apr 2019
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Beste Jos, lees net jouw berichtje, mijn opa dhr vsn Hengel heeft ook op het ststion van Abcoude gewerkt. Mijn oudste broer Joop van Hengel is geboren op Gein noord Nr 4. Gister daar geweest, maar denk dat de huidjes zijn afgebroken. Heeft u info of goto? s ervan? Mvg Qwen
M.H. van de Putte = dHr;8 mrt 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het Heel Mooiste en mede Oude,(Oudste,) Station van Dit; Toenmalige En Nu Huidige; Stads Dorp; Abcoude. Kwam in deze Regio Al Als jongeman; *c.a; 15 jaar*met mijn Vader/Pa; en Moeder/Ma; naar Abcoude. Quellijnstraat 68hs,/Ruyschstraat 30, Amsterdam.Dan had je een Heel Mooie Landelijke Omgeving? Ben nu; 66 jaar en heb bijna Alles zien Veranderen?! Eigenlijk Mis Ik nog De oude situatie met De Tw,*2* Spoorweg-overgangen? Kwam later Het Bellen Geluid Bij?! Hoeveel Jaar dit Geduurd heeft, Weet Ik Helaas Niet?! De Nieuwe Situatie Van Dit Nieuwe;Station Abcoude.Heb Ik wel Vrede M? De Bouw van de Tunnel was wel een mooie uitvoering. En men ziet nu een Heel Mooie ver-anderde landschaps situatie? Jammer dat er Geen G.V.B.-Metro Stations;Abcoude/Baambrugge, erbij gebouwd is? Hoop dat men deze op een snelle wijze aan de; Molenkant/Boerderijenkant nog aangelegd Zal worden Gebouwd?
jos van Norden-Goorkate7 aug 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn ouders hebben tijdens de oorlog 40/45 op station Abcoude gewoond.Mijn vader was stationchef. Ze kwamen daar met 4 kinderen.2 zussen van mij zijn daar tijdens de oorlog geboren. Nade oorlog werd het station verbouwd en zijn we naar de kerkstraat verhuisd waar ik ben geboren.
Rien Leemans14 mei 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er is hoop voor het oude station! Zie [http]www.spaarhetgein.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=168:indrukwekkende-herontwikkelingsplannen-oude-station&catid=1:latest-news.
Marten Fonda27 dec 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
This station needs an update very badly. Some photos of a train climbing up to the station would be of interest. Alo the reason for a viaduct instead of a bridge. Best wishes.
Antwoord webmaster:
i don't post photo's of trains. the station has been moved because of the doubling of the tracks. they couldn't have four tracks on the old bridge. that's when they decided to build a n auaduct.
silvia koehler17 jul 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
17-7-11 Het oude Station van Abcoude ik woon nu 23 jaar in het stations pand met veel woon genot.het kleine huisje tegen over het pand word ook bewoond en het is niet tekoop ook niet in de toekomst.het panden zijn niet van de gemeente maar van de NS en het is nu wel tekoop af gelopen vrijdag zijn er 7 gegadige geweest.de hele verbouwing van de nieuwe verbinding naar het nieuwe station heb ik mee gemaakt en er ook veel foto's van gemaakt.het aller mooiste van het wonen hier is de oude locomotieven die met veel grijze rook voor bij kwamen dat is dan ook wat ik erg zal missen. Silvia
Antwoord webmaster:
Ik snap even niet waarom je je zelf lijkt tegen te spreken, je zegt dat het niet te koop is, en later dat het nu wel te koop is en er gegadigden zijn wezen kijken, heb je misschien nog oude foto van het station die nog niet ip deze site staan? Altijd leuk om uniek materiaa van de bewokners te krijgen.
ALexander5 apr 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
@truus van schaik: huisje staat sinds kort te koop!
Antwoord webmaster:
ik zal het haar mailen.
truus van schaik15 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het huisje naast het station.klein vrijstaand huisje is dit ook te koop??? graag antwoord via de mail
Antwoord webmaster:
er heeft iemand gereageerd, blijkbaar is het nu wel te koop inderdaad. ik denk dat je het wel op funda kunt vinden.
Gravendaal26 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De naam Abcoude bevat de eerste vijf letters van het alfabet.
Antwoord webmaster:
ja is leuk, maar dat heeft niet zoveel met het station te maken toch
Hannes Minkema17 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Toen mijn vrouw en ik vijftien jaar geleden begonnen rond te kijken op de woningmarkt, viel mijn blik ook op dit geweldige gebouw. Ik ben dol op het spoor en zou er bepaald geen bezwaar tegen hebben in een voormalig stationsgebouw te wonen. Het gebouw lag er toen wat troosteloos bij, maar ik zag wel mogelijkheden om het voor bewoning door meerdere gezinnen geschikt te maken. Uiteraard was dit ijdel gedroom; de gemeente wil er iets anders mee dan bewoning. Nu, vijftien jaar later, merk ik dat er nauwelijks enige vooruitgang geboekt is met de bestemming van dit pand. Onbegrijpelijk! Het is prachtig en ligt geweldig. Hoe kan Abcoude zo slordig met zijn architectonische schatten omgaan? Wat is er de zin van dat zo lang niemand van dit pand geniet?
Antwoord webmaster:
inderdaad doodzonde. Ik kan me niet voorstellen dat er nu makkelijker een bedrijf in gaat zitten nu het station verplaatst is. De klandizie die het station in de buurt zou opleveren is nu weg. Ik kan me wel voorstellen dat he pand vrij prijzig is.
Gertjan Stamer27 sep 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Opening van het 3e stationsgebouw van Abcoude is per onbekende datum in 1977,de perrons zijn naar het oosten verlegd en in 1992 verlengd richting Utrecht.In 2001 worden woningen gesloopt aan de noordzijde van de nabijgelegen overweg tbv 4-sporigheid cq bouw Geintunnel(Nov/Dec).30 Juli 2002 wordt oostpunt eilandperron sporen 4 en 5 volledig aan gort gereden door Strukton-trein en in September ligt er een tijdelijke eindpunt op plek oude perronpunt. Sluiting NS loket per 6 Januari 2003 en de verpaupering slaat genadeloos toe!In voorjaar 2004 verwijderd met perronoverkappingen en staat de reiziger lekker in de tocht en de regen.In Augustus 2004 verrijst 700 m westelijker de nieuwe halte;bouw van liftschacht en overkapping en in zomer 2005 perronbouw en leggen van de rails. Opening nieuwe halte Abcoude in April 2006-10 December 2006-16 April 2007,de laatste is de uiteindelijke datum,het perron is dan al weer herbestraat!en een tijdelijk zijperron verrijst aan noordoostzijde vanaf 16-20 April 2007,het oude station behoudt nog even sporen 1 en 2;dit tot 21/22 April 2007 en uiteindelijk nieuwe halte open op 23 April 2007 en op 25 April is er de nieuwe eindelijk in gebruik!!! Sloop stationsgebouw uit 1977 in October 2007,het heeft er dus 30 jaar gestaan.
kees smit13 okt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Waar ligt het nieuwe station Abcoude? Prachtig weer vandaag. Ik fiets met wind in de rug naar Abcoude. Eindelijk weer eens die mooie route langs de Vecht en de Angstel, met al die oude landhuizen en theekoepels. Het is alsof je controleert of alles er nog is, en of er weer nieuwe huizen en gebouwen bijgekomen zijn. Op schema kom ik in Abcoude, ik heb tien minuten, dus er kan weinig misgaan. Ik rij de Stationsstraat in, maar tot mijn schrik is er geen station meer. Ja, ik wist dat het oude gesloten is vanwege de nieuwe tunnel, maar waar is het nieuwe? Ik fiets zo hard mogelijk terug, en neem de parallel lopende straat aan de andere kant van het Gein. Nee ook hier geen station, maar ik ben wel vijf minuten kwijt. Gelukkig zie ik iemand. Ik moet terug, en dan de eerste zijstraat nemen. Die zijstraat is heel lang, en heel in de verte ligt het nieuwe station te blinken. Gauw gauw naar de automaat. Een kaartje Utrecht CS plus een fietskaartje. Ik wil pinnen maar dat lukt niet. Een NS-employé neemt de regie over. Die bejaarde moet ik even helpen, denkt hij. Intussen begint mijn telefoontje in mijn rugzak al voor de derde keer te rinkelen, en voor de derde maal proberen omstanders me over te halen, de telefoon op te nemen. Nee, zeg ik, ik moet de trein halen, dat telefoontje komt wel. De lift is stuk (ik verzin vandaag echt niets), dus ik moet mijn fiets de hoge trap op sjouwen. De trein is vijf minuten te laat, wordt er omgeroepen, maar omdat ik intussen ook vijf minuten te laat was, komt de trein juist aanrijden. Ik had nog net tijd om Elsje terug te bellen dat ik over een half uur thuis zou zijn. Dat zij gebeld had, begreep ik meteen. In de trein hoorden we dat er een ongeluk gebeurd was bij Gouda. Wat heb ik daarmee te maken, dacht ik. Maar toen drong tot me door, dat ik in een treintje zat dat bij Breukelen afbuigt naar Woerden en dan via Gouda naar Rotterdam gaat. We moeten allemaal in Breukelen uitstappen, en naar Utrecht verder rijden. Voor mij komt dat toevallig goed uit, en pas in het journaal zag ik dat het om een ontspoorde Thalys ging.
Antwoord webmaster:
ik heb alleen het hoofdverhaal geplaatst, met al die reacties eronder was het wat erg druk en onleesbaar geworden.
Douwe Brouwer18 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station

jij grote witte dame
toont meer dan het vermoeden van
het naderend verval

je hebt de beste tijd gehad
van dienstregelingen, uitzwaaien
en eindeloos wachten
van eindelijk thuis komen
en nu echt moeten gaan

op sporen verdiept en verbreed
snelt de trein
zijn oude liefde voorbij
op weg naar een
nieuwbakken vlam
op amper 500 meter

in graffiti en zielloze bielzen
de telefoon kapot
in een verwilderde cel

loopt je spoor dood
als kwam er nooit meer een trein
die je meeneemt
naar verder of later

Antwoord webmaster:
Dank voor dit kunstwerkje.
N. van der Veer13 dec 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
In het spoorhuis van Abcoude ben ik geboren in jan 1976. Ben erg benieuwd of er meer mensen in dit gebouw geboren zijn. Vriendelijke groeten .
Antwoord webmaster:
dan is dit inderdaad wel de plek om je te melden. al veel oud bewoners van stations hebben op deze site van zich laten horen, alleen voor zover ik weet nog geen abcoudenaren.
Paul24 jun 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het oude station is volledig buiten gebruik, dat is in april gebeurd. Het nieuwe station bestaat uit een eilandperron net voor de nieuwe vierspoorige tunnel - de helling begint al aan de zuidkant van het perron. Omdat het stationsplein op de plaats van de oude sporen komt, kon pas begonnen worden met de aanleg daarvan, nadat de oude lijn buiten gebruik werd gesteld. Voorlopig loop je over betonplaten om het station te bereiken. Het nieuwe station ligt ongeveer 700 meter ten noorden van het oude station, tegenover een nieuwbouwwijk en een bedrijfsterrein. Er is nog ruimte voor enige bebouwing direct tegenover het station, en de bouw van woningen start binnenkort. Aan de oostkant (weide zonder bebouwing) is geen uitgang. Met de sloop van de oude perrons heeft men blijkbaar geen haast, er zit een bewaker in een keet om het terrein te bewaken, tot het zover is. (Het oude station uit 1871 is beschermd, en was al lang niet meer als station in gebruik).
arnold van de klundert8 feb 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik zag je antwoord aan iemand die iets vroeg over het aantal sporen bij Abcoude, omdat de trein daar vier minuten in beide richtingen stilstaat om de intercity-treinen te laten passeren naar Amsterdam en Utrecht. Je leest het al het gaat om TWEE richtingen, dus zijn er VIER 'perrons'of VIER toegankelijke sporen, maar er is nog een vijfde, een opstelspoor. Abcoude kent dus VIJF sporen en geen DRIE. Overigens wordt het het komende jaar spannend rondom het station Abcoude. Er ligen heel wat plannetjes: nieuwe functies voor het gebouw: filmhuis, restaurant,culturele tempel etc. aanleg (doorgand) fietspad, extra bug daartoe over het Gein,fietspad po het oude talud, verkoop stationssterrein t.b.v. woningbouw? Afijn als ik er aan denk zal ik jullie op de hoogte houden groet, arnold groet succes met je site!
milco.22 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
hartelijk dank. ik snapte het al niet. er zijn maar 2 sporen maar ze staan toch 4 min. stil. kunnen de stoptreinen net zo goed bij elk station 4 of meer min. stilstaan.
milco19 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
hoeveel sporen heeft dit station? ik lees wel eens bij 9292ov.nl dat er soms treinen 4 minuten stilstaan. maar zo een groot statino is het toch niet?
Antwoord webmaster:
3 perronsporen. de stoptreinen staan stil om de achteropkomende intercity te laten passeren.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1868 (12)
Vertrekstaat 1891 (22)
Vertrekstaat 1911 (24)
Vertrekstaat 1929 (21)
Vertrekstaat 1940 (33)
Vertrekstaat 1957 (42)
Vertrekstaat 1971 (83)
Personeel op dit station

Nieuws

Opruimen oude fietsenstalling station Abcoude (7 jun 2007)
Nieuw station Abcoude (19 okt 2004)
Spoorlijn tussen Utrecht en Amsterdam in weekend verbouwd voor toekomstig treinverkeer : ’Spoorverdubbeling is net piramidebouw’ (7 mei 2001)

Literatuur

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 156)

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 39)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 40 en 154)

Abcoude en het spoor (1843 - 1993) C.J.W. Gravendaal en W.W. Timmer

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 38)

Stations in de omgeving

Amsterdam Holendrecht (4,6 km)
Vreeland (4,8 km)
Amsterdam Bijlmer ArenA (4,9 km)
Oukooperdijk (6 km)
Weesp (6,1 km)
Amsterdam Arena (6,3 km)
Diemerbrug (6,3 km)
Duivendrecht (6,4 km)
Diemen Zuid (6,6 km)
Overweg langs de Diemen (6,7 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/abcoude