home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station Zwijndrecht (oud) - foto's en omschrijving op stationsweb

station Zwijndrecht (oud)

lijnkmjaar
Rotterdam- Breda33,1641872
Geopend op1 nov 1872
Gesloten op1 jan 1895

treinstation buiten gebruik
Provincie: zuid-holland

stationsgebouw I (1872-1976)Type SS nieuw type 4e klasse midden risaliet met drie ramen, dak haaks op de spoorbaan, met twee lage vleugels met het dak parallel aan de spoorbaan architect: K.H. van Brederode

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
3 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Zwijndrecht (oud)

4 afbeeldingen

3 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 21 okt 2020 zijn omrand.

1950 (1)
1960 (2)

Aan de Oude Stationsweg, ten noorden van de Bootjessteeg in Heer Oudelands Ambacht was een station gebouwd, "De Pieterman". Deze plaats was gekozen omdat het dan centraal gelegen was op Oost-IJsselmonde. Maar zelfs voor de omringende gemeenten als Hendrik-Ido-Ambacht en Heerjansdam was deze plek moeilijk bereikbaar. Het eerste station van Zwijndrecht lag op een zeer ongunstige plaats ver van het dorp. Al in 1895 is het vervangen door een nieuw station dichterbij het dorp.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (5)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Laurenz Edelman23 nov 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Ik vermoed dat Vels het oude brugwachtershuis bedoelt. Dit huis stond bekend onder de naam "Het witte huis". Het stond tussen het spoor en de verkeersbrug in. Het leek wel wat op een station en was ook eigendom van de NS. Als je naar Dordrecht fietste kwam je hier inderdaad ook langs. De laatste jaren dat het er stond was het pand gekraakt, dat zou een vlag met een vraagteken kunnen verklaren. Het werd eind jaren 80 gesloopd.
c.van drongelen. 29 jan 2019
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Het station was op die ongunstige plaats gebouwd om de treinen, die hier stopten, gelegenheid te geven voldoende vaart te maken om het hoogteverschil met de spoorbrug te nemen. De spoorbrug lag nl. een stuk hoger dan de spoordijk in Zwijndrecht.
Michiel Kreuze30 jun 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
De website van de cultuurhistorische vereniging in Zwijndrecht geeft aan dat het station De Pieterman (aan de Oude Stationsweg in Zwijndrecht = station Oud Zwijndrecht) in 1976 is gesloopt. Het "nieuwe" station Zwijndrecht werd in 1966 gesloopt nadat in 1965 het huidige (toen nog 2-sporige) station in gebruik werd genomen. Ik ga er vanuit dat de data die daarop worden genoemd de correcte zijn. Waar Vels langs is gefietst zal wel altijd een raadsel blijven (vooral ook omdat daar waar station De Pieterman stond een doodlopend pad is) en station Barendrecht dat op dit gebouw leek al in 1973 is afgebroken.
Michiel Kreuze30 jun 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
De link naar de pagina van de historische vereniging Zwijndrecht: [http]www.swaen.org/geschiedenis%20zwijndrecht/verkeer%20&%20vervoer/spoor.htm
vels19 mrt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station is helemaal niet gesloopt in 1976.Maar veel later.Ik heb namelijk in dordrecht op school gezeten en fietste daar elke dag langs.Op het gebouw heeft al die tijd een vlag met een ? gestaan. Binnen zag je duidelijk dat het een station geweest is.
Antwoord webmaster:
leuk dat je dat hier post zonder geldig mailadres (f.r.vels zonder 2 en provider zegt natuurlijk niet veel), kan ik het niet controleren en ga ik het niet veranderen. Ik heb blijkbaar bronnen gehad die als sloopdatum 1976 aangaven. veel later kan het niet zijn, want in 1980 stond het er zeker niet meer. anders was het wel door lodewijk paddenborg gefotografeerd voor zijn fotoboek. je hebt het ook bij het verkeerde station geplaatst, want het ging om zwijndrecht (oud) dat gesloopt is in 1976. Ik heb het nu voor je verplaatst.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (18)
Personeel op dit station

Stations in de omgeving

Zwijndrecht (1,3 km)
Dordrecht (3,4 km)
Dordrecht Zuid (4,7 km)
Barendrecht (6,2 km)
Dordrecht Stadspolders (6,8 km)
't Visschertje (7,8 km)
Sliedrecht Baanhoek (8,2 km)
Willemsdorp (9 km)
Rotterdam Lombardijen (9,3 km)
Dubbeldam (9,5 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/zwijndrechti