home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

stopplaats Gouda tram - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats Gouda tram

lijnkmjaar
Gouda- Schoonhoven0,51914 - 1942
Geopend op 16 nov 1914
Gesloten op 24 aug 1942

treinstation buiten gebruik
Provincie: zuid-holland

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 9,2 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Gouda tram

2 afbeeldingen

0000 (0)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (8)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
P. Meijer.28 jul 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Zie de tekening Gouda -Schoonhoven Gouda (juni 1918) op SporenplanOnline (SS emplacementstekeningen uit de periode 1900 - 1920.
Heimen Stoffels27 okt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Wellicht nog leuk om deze foto toe te voegen van de opening? Je ziet het platform en de tram/trein klaarstaan tezamen met de toenmalige burgemeester enzo. Is vooral ook leuk omdat er nog geen foto op Stationsweb staat van Gouda Tram vr 1939. [http]nieko.home.xs4all.nl/trein01.htm
Ton Anders24 jun 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
het lijkt mij dat de stopplaats inderdaad voor de jan van der heidenstraat was .op de foto zie je de sigarenfabriek die op de vossenburgkade stond. ik denk dat het spoor door gelopen heeft tot de eerste kade en daar afgeslagen is , omdat dit in het verlengde van de halte/station hoek karnemelksloot is/was.
Hans Driesen1 dec 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De trein vertrok wel degelijk van het station aan de jan van der Heijenstraat. ik heb een foto gescand van een oude krant uit 1914 van de openening van de lijn. Als je de foto bekijkt zie je het zelfde gebouw als bij de foto uit 1930 Ik weet nog dat dit gebouw er gestaan heeft. Ik zal de scan door mailen naar Wichor Bramer
Antwoord webmaster:
Inderdaad de tram vertrok daar wel, maar het was niet station gouda jan van der heijden.
Sjoerd Eeftens23 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De tramlijn begon naast het hoofdspoor van Gouda naar Woerden bij een stootjuk. Daar was het perronnetje. Dan was er een verbindingswissel met dat hoofdspoor dat normaal niet gebruikt werd, want de tram eindigde bij Gouda Tram, niet te Gouda. Dat kon aanvankelijk wel want er was toen ook een kort zakspoor aan de oostzijde, zoals dat er nu nog een aan de westzijde ligt. Na het overloopwissel kwam er een driesporig tramemplacement, waar de tramloc kon omlopen nadat de passagiers bij het perronnetje waren uitgestapt. Na het omlopen werd de tram teruggezet langs het perronnetje zodat de passagiers konden instappen. Er was een eenvoudige watervoorziening, geen kolenpark. Het depot was te Schoonhoven.
Antwoord webmaster:
aha dank, ik heb er nu Gouda tram van gemaakt. ik heb altijd gedacht dat de trams naar schoonhoven gewoon van het station vertrokken. dank voor de verduidelijking.
Co van der Horst (Stolwijkersluis)22 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
hier vind je een afbeelding van een kaartje van de stoomtram: geen Jan van der Heijdenstraat.
Antwoord webmaster:
ja dat kan wel zijn, dat het er op een kaartje niet op staat wil niet zeggen dat het er nooit is geweest, als je een kaartje had waar het wel op stond was het anders. op een kaart uit de moderne tijd staat de spoorlijn naar schoonhoven niet ingetekend, maar dat betekent niet dat hij er nooit is geweest.
Sjoerd Eeftens22 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wie de Jan van der Heijdenstraat te Gouda enkele luttele meters naar het noorden zou doortrekken stuit op de spoorlijn Utrecht - Gouda, exact ter plaatse van het beginpunt van de voormalige tramweg Gouda - Schoonhoven. Het is dus dezelfde locatie als de beginhalte die toen Gouda Tram heette. De halte was van het NRS/SS stationsplein af bereikbaar door enkele tientallen meters te wandelen. In de officiele naamgeving volgens de SS/NS-dienstorders komt de naam Jan van der Heijdenstraat niet voor en voor zover ik kan nagaan ook niet in dienstregelingen. De eerstvolgende halte was Karnemelksloot. De lijn was overigens meer aangelegd als lokaalspoorweg dan als tramlijn; er waren echte perrons en geen stoepjes. Tekening 111 in de NVBS-railatlas.
Antwoord webmaster:
betekent dat dat de spoorlijn niet op het station begon, maar alleen aan het perron van deze halte stopte? of heeft het later wel vanaf het station gelopen.
Jeffrey van Geenen21 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik woon in de Jan van der Heijdenstraat en weet dat de stoomtram naar Schoonhoven tussen de Jan van der Heijdenstraat en de Jan Luijckenstraat afboog van de spoorlijn Gouda - Utrecht. Maar ik heb nog niet eerder gehoord van een stoomtramhalte in of bij de straat. Ik wist niet beter of de eerste halte (na station Gouda) was Gouda Karnemelksloot. Heb je hier meer informatie over?
Antwoord webmaster:
misschien was het een tijdelijke halte, dat de trams toen nog niet door konden rijden naar station gouda. anders zou het inderdaad niet echt logisch zijn om op zo korte afstand van twee haltes nog een stopplaats aan te leggen. misschien dat iemand van de bezoekers hier nog meer over kan vertellen.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Stations in de omgeving

Gouda Goverwelle (900 m)
Gouda Karnemelksloot (2,7 km)
Gouda (2,8 km)
Beijerscheweg (3,9 km)
Hekendorp (4,3 km)
Ammerstol (5,9 km)
Moordrecht (6,6 km)
Waddinxveen (7,6 km)
Bodegraven (8 km)
Zuidplaspolder (8,2 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/goudajanvanderheijdenstraat