Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
halte Uitwierde - foto's en omschrijving op stationsweb

halte Uitwierde

Telegrafische verkorting: Uw
lijnkmjaar
Groningen- Delfzijl361884
Geopend op 15 jun 1884

treinstation buiten gebruik
Provincie: groningen

wachtpost (1884-1950)De wachtpost met nummer 35 deed niet dienst als stationsgebouwtje bij de stopplaats Uitwierde. Die lag bij wachtpost 36.

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
3 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 8,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Uitwierde

2 afbeeldingen

2 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
1930 (1)
1940 (1)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (2)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Jan Wagenaar14 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De vroegere Halte Uitwierde lag, zoals Bert Peihak ook al opnerkte, niet bij Wachthuis 35, doch iets verder richting Delfzijl, bij Wachthuis 36, aan de zuidkant van het spoor (hier schuin tegenover, aan de noordkant van het spoor is tegenwoordig een manege). Op een oude topografische kaart is de Halte Uitwierde ook duidelijk te zien. Langs deze halte liep ook de Biessumermaar, een watervebinding tussen de Fivel/Damsterdiep en het dorpje Biessum, dat ten Noorden van de spoorlijn lag (Uitwierde, waar de halte naar genoemd werd, lag overigens nog iets Noordelijker en verder weg van het spoor dan Biessum). Het spoor kruiste de Biessumermaar met een brug, zo te zien op de oude kaart. De weg of het pad langs de halte en de Biessumer Maar heette Rietweg. Van dit alles zal wel weinig of niets meer terug te herkennen zijn, want in latere tijden werd de N360 aangelegd en deze loopt tussen Appingedam en Delfzijl dicht langs en parallel met het spoor. Ook werden nieuwe wijken en wegen aangelegd in Delfzijl, waardoor er veel 'op de schop' is gegaan. Een paar honderd meter verderop naar Delfzijl, ligt tegenwoordig de halte Delfzijl-West
Antwoord webmaster:
Ik heb je opmerking verplaatst naar het station, daar gaat het eigenlijk over (hoewel het deels een reactie op Bert PeihakĀ“s verhaal is natuurlijk.
Sjoerd Eeftens14 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Bert Peihak en Jan Wagenaar hebben gelijk: de stopplaats Uitwierda werd geopend in 1886; de naam werd in 1923 Uitwierde; gesloten in 1930, dit alles volgens de dienstorders. Het perron lag bij km 36.000, maar het is mij niet bekend of het ten zuiden of ten noorden van de lijn lag. De wachterswoning 36 stond ten zuiden van de lijn, bij km 36.050. Woning 35 stond aan de noordzijde nabij km 35.0, waaraan je kunt zien dat er ongeveer elke km een woning stond. De laatste woning langs de lijn is 38, bij overweg km 38.122 ten oosten van Delfzijl.
Antwoord webmaster:
Dom van me, ik zie nu pas dat ik iets anders beweer in de tekst bij de afbeelding en het gebouw. ik heb dat nu hersteld. dank voor de aanwijzingen heren.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (13)

Stations in de omgeving

Delfzijl West (800 m)
Delfzijl (2 km)
Appingedam (2,3 km)
Farmsum (3 km)
Tjamsweer (4,3 km)
Weiwerd (4,4 km)
Oosterwijtwerd (5,1 km)
Tjuchem- Meedhuizen (6,1 km)
Eenum (7,6 km)
Wagenborgen (8,6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/uitwierde