Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Loppersum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Loppersum

Telegrafische verkorting: Lp
lijnkmjaar
Groningen- Delfzijl25,9331884
Geopend op 15 jun 1884

treinstation in gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw (1883)Type Loppersum Parallelstaand middendeel met aan beide zijden een verschillend eindgebouw haaks op het spoor.

adres: 

Stationslaan 8
9919AB Loppersum
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,6 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Loppersum

44 afbeeldingen

26 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 19 feb 2021 zijn omrand.

1910 (2)
1950 (1)
1960 (1)
1970 (10)
1980 (6)
1990 (4)
2000 (13)
2010 (6)

station aan de lijn Groningen- Delfzijl omvang van het vroeger goederen emplacement is nog zichtbaar. prachtig origineel stationsgebouw doet dienst als gemeentekantoor en verzekeringsbureau.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (9)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Rene Wubs 14 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het gebouw is niet meer in gebruik als station. Tegenwoordig is het in gebruik als een verzamelkantoor met momenteel 4 bedrijven die ruimte huren. We krijgen echter geregeld bezoek van mensen die vragen hoe laat de bus vertrekt en waar je een kaartje kunt kopen. de grote wachtruimte van weleer wordt nu gebruikt voor vergaderingen, presentaties, feesten en zelf etentjes. Het wordt verhuurd op dagdeelbasis aan derden. de aanpak van het interieur had hoofdzakelijk te maken met het opnieuw aankleden van vloeren, wanden en plafonds. De houten betimmeringen in de grote zaal en in het middenstuk (vermoedelijk uit de jaren 60) zijn voor 90% vervangen. De structuur is niet aangepast; helaas is de oorspronkelijke structuur van het middendeel verdwenen. En de voormalige beheerderswoning doet niet meer denken aan een woning. achter nieuwere betimmeringen heb ik, geplakt tegen het dakbeschot, goed leesbare kranten aangetroffen uit de bouwperiode (1882 / 1883 - 1884) momenteel wordt er een maquette gemaakt van het station in zijn oorspronkelijke toestand door een jonge enthousiasteling die meer stationsgebouwen documenteerd. De kleine schuur links van het station hoort bij het station. inmiddels zijn er hekken geplaatst op twee plekken om te voorkomen dat personen rond het gebouw kunnen lopen. 25 en 26 juni 2011 open kantoor 10-17uur.
Gertjan Stamer16 jan 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 1987 eilandperron verlengd westwaarts en tevens verlegging wissel westzijde en dus langer spoor 2, er gaan dan halfuursdiensten rijden en hier wordt gekruist. Per 28 Mei 2000 rijden hier NoordNed-treinen. Laat najaar van 2001 sloop fietsenstallingen en bouw nieuwe overkapte kluizen en klemmen, gereed in Januari 2002. In November inleggen van 2 betonnen reistassen in bestrating van het smalle eilandperron, erg apart! In 2007 sloop van kleine gebouw aan westzijde tbv parkeerterrein en bow van nieuw trafogebouw (najaar 2007). Wadlopers worden ongeveer in zomer 2007 vervangen door nieuwe treinen genaamd Spurt, ook Arriva.
Rik1 okt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ze zijn tot heden alleen bezig geweest met het schilderen van het pand. Zowel de binnen en buitenkant. De platen zijn er voor weg gehaald en de eerste ramen zijn alweer beschadigd. En volgens deze website http://www.stationloppersum.nl/ zou sinds vandaag het stationsgebouw loppersum weer verhuurd moeten zijn.
Wim Mensinga22 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
De krakers hebben het station verlaten en keurig netjes achter gelaten. Het gebouw zou nou weer opgeknapt worden. De binnenkant van het station is in het verleden afgetimerd met triplex wat echt niet lijkt. Gr Wim
Antwoord webmaster:
ja dit waren echt vriendelijke krakers die het beste met het gebouw voor hadden en gewoon een statement wilden maken. laten we hopen dat er nu eindelijk actie komt en dat het gebouw weer een publieke functie krijgt.
Y. Bruinsma2 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo, Station loppersum. had laatst dit stukje gelezen en vindt dat er triest. ben er zelf van de week eens gaan kijken en wat een mooi station kan het zijn. maar nu het dichtgespijkerd is met al die grafiti ziet het er echt niet uit. ik zou er wel wat moois van willen maken. en dan dus voor iedereen toegangkelijk. ik zou er een dansgelegenheid van maken. met een keer per jaar een groots dansfestijn waarbij de gasten met stoomtrein arriveren. dus mochten ze er nog niet uit zijn. zoals het er nu uitziet is geen verbetering. en ik zou het dan met andere stations verbinden. heb zelfs al een naam hoe ik het dan zou willen noemen. heeft een beetje te maken met een lokatie in de regio. meer weten? groet, Y. Bruinsma
Antwoord webmaster:
ik heb je opmerking hier bij station Loppersum geplaatst, dan kunnen meer mensen het lezen. inderdaad is het zoals het nu is geen gezicht. maar ik heb gehoord dat ze plannen hebben. of wellicht hebben ze die alleen verzonnen om de krakers eruit te krijgen.

Heb je al contact opgenomen met de krakers? Hun mailadres staat in een bericht op mijn pagina over station Loppersum.

Wim mensinga11 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Onlangs is dit station gekraakt. De krakers hebben goede bedoelingen en willen het station behouden.
Antwoord webmaster:
inderdaad. ik heb het van ze vernomen. goede actie!
Rik6 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wegens te lange verpaupering en tegenwerking van NS-Vastgoed om een nieuwe huurder te vinden. Is het stationsgebouw afgelopen zaterdag gekraakt. Graag zijn wij opzoek naar mensen met idee├źn / input. Om het station weer een nieuwe sociale functie te geven voor buurt en omstanders.
Antwoord webmaster:
belachelijk dat het zover moet komen. het enige oorspronkelijke stationsgebouw aan de spoorlijn moet zeker blijven behouden. veel succes.
vereniging dorpsbelangen loppersum 16 apr 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station Loppersum wordt bedreigd door leegstand en door niet gebruikt worden. Staat te koop. Verpaupering ontstaat. Station is inmiddels "preventief" dichtgespijkerd, om glas te beschermen en inbraak te voorkomen. vr.gr. fred ottens, vz
Antwoord webmaster:
bij deze heb ik het bericht ook hier geplaatst.
Jan Boon13 nov 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Posthistorisch gezien is het station Loppersum van groot belang geweest. Zie: http://www.po-en-po.nl/loppersum/lop1.html Ik ben nog op zoek naar een poststuk met het haltestempel Loppersum. Wie helpt? Jan Boon

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Station Loppersum
Site over de nieuwe toepassingen van station Loppersum.
Vertrekstaat 1891 (13)
Vertrekstaat 1911 (16)
Vertrekstaat 1929 (23)
Vertrekstaat 1940 (13)
Vertrekstaat 1957 (38)
Vertrekstaat 1971 (39)
Personeel op dit station

Nieuws

NS spant kort geding aan tegen krakers station Loppersum (18 mei 2009)
VVD: laat Loppersum station overnemen van NS (20 apr 2009)
Loppersum: krakers over twee weken weg volgens gemeente (24 apr 2009)
Krakers station Loppersum negeren oproep NS (15 apr 2009)
NS stelt krakers Loppersum ultimatum (12 apr 2009)

Ouder nieuws over Loppersum

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 46)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 45)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 98)

Stations in de omgeving

Eenum (2,2 km)
Stedum (4,1 km)
Oosterwijtwerd (4,8 km)
Tjamsweer (5,6 km)
Middelstum (7,1 km)
Appingedam (7,7 km)
Meedsterweg (8,8 km)
Uithuizermeeden (9 km)
Roodeschool (9,4 km)
Uithuizen (9,6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/loppersum