Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Geldrop - foto's en omschrijving op stationsweb

station Geldrop

Telegrafische verkorting: Gp
lijnkmjaar
Eindhoven- Weert6,1271913
Geopend op1 nov 1913
Gesloten op15 mei 1938
Heropend op24 nov 1940

treinstation in gebruik
Provincie: noord-brabant

stationsgebouw (1912-1974)iets eenvoudiger uitvoering van Weert. Hoofdgebuw met hoogopgaand dak en hoge terugstaande vleugel. Klokgevel wijst de ingang aan, wachtkamers op het perrongebouw architect: G.W. van Heukelom
perrongebouwen (1913)Na afbraak van het stationsgebouw op het voorplein is de dienst verplaatst naar de reeds bestaande perrongebouwen.

adres: 

Parallelweg 2
5664AC Geldrop
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
15 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,5 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Geldrop

79 afbeeldingen

46 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 20 okt 2020 zijn omrand.

1910 (3)
1920 (1)
1930 (2)
1950 (2)
1960 (1)
1970 (4)
1980 (1)
1990 (4)
2000 (35)
2010 (26)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (21)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Willy van Doorn25 okt 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ook ik ben hier geboren in 1945,ik was de derde van de vijf die hier geboren is. Wij woonden in die tijd daar met 3 gezinnen te weten,mijn Oma,ome Sjaak en tante Klaartje en wij, de fam.van Doorn Het was een prachtig huis met vele kamers Om bij de slaapkamers te komen moest je,een groot zolderluik omhoog duwen omdat er in de winter teveel warmte naar boven ging. Ik weet dat t.o het station een restaurant was van de fam. Bogers,hier was ook een kegelbaan bij. 2 van Oma,s zonen , ome Piet en ome Wim hebben hier nog lange tijd geoberd.Wij noemden hun de pinquins om ze in de officiele zwarte pakken moesten oberen. Volgens mij hete het officieel Hotel Restaurant de la Station.
Antwoord webmaster:
Leuk, veel oud-bewoners van stations hebben de weg naar stationsweb gevonden. Misschien heb je nog mooie foto's van je oude woning die je op stationsweb zou willen plaatsen? Je kunt ze per mail opsturen als je reageert op deze mail. Foto's van oud bewoners zijn vaak erg bijzonder en zeldzaam.
Daniel31 okt 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Deze sporen werden gebruikt door goederentreinen, de Losweg ernaast (deels onderbroken) verraadt ook al de vroegere functie van dit stuk. Beide zijsporen hebben geen bovenleiding (meer) en zullen verdwijnen in de nabije toekomst.
Stefan Van Rijsingen27 jul 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
Ik ben benieuwd. Weet iemand de gedachte achter de 2 (inmiddels gesloten) zijsporen naast het perron richting Weert? Er is er 1 geelektrificeert maar de andere niet. Heeft dit iets te maken met spoorlijn 18 (Eindhoven-Houthalen)? Vriendelijke Groet, Stefan
manon18 jun 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hier ben ik geboren op 15maart 1956. Mijn moeder de dochter van de geweldige vrouw johanna wijlaars-vrijsen, mijn oma.woonde hier samen na haar huwelijk met mijn vader ad van gils en hebben hier samen 3 kinderen gekregen. De herinneringen aan deze tijd zijn zeer gelukkig. De foto laat niet zien dat we een tuin hadden, dat op de spoordijk frambozen, lupines, bramen en andere mooie giften van de natuurop een groeiden. groeiden. In dat huis woonden ook tante Rinie , en waarschijnlijk ook ome henk die hoofdconducteur was. Tragisch is geweest dat mijn oma, na haar hele leven te hebben gediend voor. " het spoor" weg moest uit het haar zo vertrouwde huis, vertroeteld door haar dochter Rinie en Sjaak.die toen bij haar inwoonden. Het mooie stationshuis is nu gesloopt. Wat is er over. ? Een tunnel , een fietsenstalling en een soort van zwart afdak van waar ooit een prachtig huis heeft gestaan.
manon18 jun 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Voor marieke . Lieve marieke ik ben op 15 maart 1956 geborenop de parralelweg, en mijn broer rob op 16 juli 1957.. nn Daarna zijn wij verhuisd naar de lakenstraat. Toen ik eenmaal kon fietsen ben ik nog vaak op dw parralelweg geweest. Heb vaak met jou gespeeld, later ook met hanneke, maar toen waren jullie ook al verhuisd. ( jouw mama is mijn peettante). Groetjes. Manon
Marieke Beelen - Verkennis22 dec 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dan moet jij iemand van de familie Timmermans zijn. Ik ben de oudste dochter van Jacques Verkennis. Geboren in 1964. Toen mijn zus geboren werd, in 1970, moesten we verhuizen omdat het pand afgebroken werd.
E.P. Mol-Gieles13 aug 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Sinds gisteren weet ik dat het honderdjarig bestaat Station Geldrop inderdaad gevierd gaat worden. Contactadres: A. Josiassen, Stationsstraat 44, Geldrop 5664 AT. Men sprak over eind oktober; u spreekt over 1 november 2013? Er worden bijdragen zoals foto's en verhalen gevraagd. Mogelijk hebt u nog iets. Bij voorbaat vriendelijk dank. E.P. Mol-Gieles, Stationsstraat 54, 5664 AT Geldrop. e-mailadres: epmol@onsbrabantnet.nl. Uiteraard kunt u ook gewoon per mail antwoorden.
Antwoord webmaster:
Ik spreek zelf nergens over, maar dat bericht wel. Ik heb zelf niets, maar wellicht de vraagsteller wel.
hannie vermeulen van doorn1 jul 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
ook ik ben hier geboren zo als zovelen,mijn oma woonde hier met 13 kinderen mijn ooms en tantes.Velen van die kinderen zijn bij oma ingetrouwd en daar zijn zeer veel kinderen geboren.Ook mijn ouders hebben daar gewoond totdat het vijfde kind was geboren.Ik ben heel veel in dat mooie huis geweest en heb daar nog steeds hele mooie herrinneringen aan.Ik heb het altijd eeuwige zonde gevonden dat ze dit mooie gebouw gesloopt hebben.
W.M. van Alphen19 nov 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
OP 1 nov. 2013 bestaat het station Geldrop 100 jaar. Zijn daarvoor festiviteiten gepland? Misschien kan mijn vereniging, Modelspoorclub Oost Braband daar een leuke bijdrage geven. Wie kan mij daar wat over vertellen?
Antwoord webmaster:
ik niet, stationsweb plant dat soort festiviteiten niet.
Ren31 okt 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn vader was hier stationschef in het begin van de jaren '60. Ik ben er in 1963 geboren, en een van mijn zussen in 1960. Wij woonden rechts, boven de toegang tot de hal en tunnel. Naast ons woonde de familie Verkennis. In 1966 zijn we verhuisd naar een dienstwoning op Amsterdam Muiderpoort, want mijn vader werd stationschef in Weesp.
Antwoord webmaster:
Leuk, weer een oud bewoner. Heb je misschien nog foto's van je oude woning die je zou kunnen inscannen?
Piet Beimans12 aug 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
De naam Wijlaars komt me heel bekend voor. Wij woonde ook op de parallelweg en mijn vader was een van de stationsbeambten. Is er soms iemand in de familie Wijlaars die nog iets weet wat er gebeurde tijdens en na de bevrijding op en rond het station. m.v. gr. Piet Beimans.
w wijlaars24 jul 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hier heeft mijn oma gewoont en ijn vader met zijn broers en zussen boven de loods van van gent en loos
Antwoord webmaster:
wat leuk. hebben jullie in jullie familiealbum nog foto's van het station? altijd leuke en bijzondere foto's.
cj.gruijters2 okt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
MIJN VADER WAS PLOEGBAAS EN WIJ WOONDE VANAf 1928 in ee van de spoorwoningen helaas zijn beide nu afgebroken en kan geen foto's meer achterhalen heeft iemand die m.gr.
Antwoord webmaster:
ik heb ze zelf niet, maar misschien dat in Het Utrechts Archief iets te vinden is? zij hebben de oude spoorwegarchieven in huis.
Gertjan Stamer17 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Website ProRail geeft aan dat er een lift voor station Geldrop wordt gebouwd en dat vanuit een wand die nu fietstunnel is,men start in Januari 2011 en in September 2011 moet het gereed zijn. Zeer opvallend dat men deze kosten maakt voor dit zeer kleine station,men kan via overpad aan zuidzijde ook met rolstoel/kinderwagen het perron bereiken-die zal dan tzt wel worden opgeheven.
Antwoord webmaster:
laat ze dan eerder iets in gouda doen, daar heb je namelijk geen overpad en moeten reiziger zich maar behelpen. maar daar komt binnenkort ook iets geloof ik, 2012 ofzo.
R.C. de Jong19 jan 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vanaf 1966 woonden wij op de Beekwijde, maar ik zat als kind op de basisschool in de Stationsstraat. Ik kwam dus elke dag onder het tunneltje door, en langs dit prachtige gebouw (aan de overkant stond toen ook nog een eveneens erg mooi leegstaand hotel dat ook is gesloopt). In het oude stationsgebouw was ook de bewaakte fietsenstalling en een fietsenmaker. Heel jammer dat het laat in de jaren 60 is gesloopt, waarna er inderdaad een nieuwe fietsenstalling is gebouwd, en de overkapping van het tunneltje is verbreed om ook de trap naar het perron te overkapppen, die eerst via het oude stationsgebouw werd bereikt. Ik herinner mij inderdaad nog de bewoners op de 1e verdieping. Je keek vanaf het perron op hun terras, en in hun kamer.
Antwoord webmaster:
het station is bij mijn weten in 1974 gesloopt, niet laat zestiger jaren.
Gertjan Stamer26 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op de plek van het gesloopte stationsgebouw bouwt men najaar 2002 nieuwe overkapte fietsenstallingen. NS loket sluit per 1 September 2003 en jarenlang kunnen mensen niet meer in de wachtruimte cq WC...in het begin van 2007 interne verbouwingen tbv Autorijschool en opent in Februari 2007,inclusief drankautomaat,WC,zitruimte...
Marlou Verkennis11 feb 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Geweldig! Ik weet mij nog te herinneren dat ik op een schommel zat in de kamer waarlangs het spoor liep. Mijn oom en tante + twee nichtjes zeiden wat tegen me maar ik hoorde absoluut niets toen een trein langs kwam, voor hun heel gewoon mij altijd bijgebleven. Ook gingen de kopjes in de kast zo op en neer dat het op een aardbeving leek. Met een lange trap bereikten we het huis wat een zonde dat dit pand moest wijken!
Antwoord webmaster:
Inderdaad erg jammer dat dit is afgebroken, en dat terwijl er niets voor in de plaats is gekomen. Hebben jullie in de familie misschien nog oude foto's van dit gebouw die op mijn site geplaatst zouden kunnen worden?
Ted Fievez13 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
In de nachten van 19 en 20 september 1944 hebben een groot aantal bewoners van de Korte Parallelweg in de "tunnel" van het station geschuild voor het mogelijke oorlogsgeweld.
milco30 okt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
dit is een eilandperron
Antwoord webmaster:
inderdaad, vroeger stond er een gebouw voor, maar dat is gesloopt.
H. van Lieshout11 jul 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik woon nu al weer jaren in het westen van het land. Ik kan mij echter goed herinneren dat ik als jochie van een jaar of 5 rond 1955 een optocht heb gezie, door via de woonkamer van de vorige bezoeker op de schuine overkapping boven de deur te gaan zitten. Inderdaad zonde van de sloop!
Marieke Beelen25 nov 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Tot mijn grote verbazing lees ik hier iets over iemand die op het station is geboren. Dat moet dan wel een neef of nicht van me zijn want ik ben daar zelf ook geboren, in 1964. Ik woonde daar met mijn vader, moeder en oma. Onze buurman werkte inderdaad bij de NS. Mijn zus is daar nog net geboren, kort voordat, tot groot verdriet van ons allen, dit prachtige gebouw werd gesloopt.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1929 (12)
Vertrekstaat 1957 (39)
Vertrekstaat 1971 (80)
Personeel op dit station

Nieuws

Postkantoren gaan treinkaartjes verkopen (19 jul 2001)
Verwarde Geldroppenaar stichtte stationsbrand (12 jul 2002)
Brand station Geldrop (11 jul 2002)
Loket NS-station Geldrop gaat dicht (31 jan 2003)

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 116)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 109)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 258)

Stations in de omgeving

Tongelre (2,9 km)
Nuenen (3,5 km)
Heeze (4,1 km)
Heeze (oud) (5,4 km)
Eindhoven (5,6 km)
Gestel (6,5 km)
Philipsdorp Zuid (6,8 km)
Aalst- Waalre (7,2 km)
Eindhoven Strijp-S (7,3 km)
Helmond t Hout (7,7 km)
Er is geen station geselecteerd.
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/geldrop