Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Hengelo FBK stadion - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats Hengelo FBK stadion

Telegrafische verkorting: Wbk
lijnkmjaar
Zutphen- Enschede- Gronau (grens)471866

treinstation bij speciale gelegenheden
Provincie: overijssel

tot 15 mei 1936De Waarbeek
perron (1980)Een klein perronetje is nog steeds aanwezig.

adres: 

Kuipersdijk
Hengelo
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
7 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 4,6 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Hengelo FBK stadion

10 afbeeldingen

8 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 10 okt 2020 zijn omrand.

1990 (1)
2000 (2)
2010 (7)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (13)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Martijn28 mrt 2023
Reageer op deze vraag/ opmerking
In de eerste helft van 2022 is de overweg Kuipersdijk teruggebracht tot de 2 hoofdsporen, waarbij ook het perron van Hengelo FBK Stadion is opgebroken.
Antwoord webmaster:
jammer. was een mooi overblijfsel uit oude tijden.
Frodo6 apr 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
De stoeltjes en prullenbakken zijn inmiddels verwijderd. Het gebied achter het perron wordt omgebouwd tot een (mooi) park, met de fietssnelweg F35 erdoorheen. Ik gok dat het perron dan ook zal verdwijnen. Het Akzo spoortje wordt zeer binnenkort weer in gebruik genomen, maar nu als fietsspoorweg. Bij het FBK stadion komt de starthalte, en het spoortje zou naar de Zuivelhoeve fabriek in Twekkelo lopen (Waar recent nog niets te zien was....)
Mike16 jun 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Klopt vindt dat ook wel grappig 1x langs gesjeesd en toen zag ik al iets wat een station moest voorstellen en dat was dit dus
Frodo13 jul 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dit station staat nog steeds in de NS planners! Als je "hengelo" invult in de actuele vertrektijden, komt "Hengelo FBK Station" als een van de suggesties. Als je zoekt krijg je de volgende melding: "U zocht iets op NS.nl maar door een technische storing kunnen wij u helaas tijdelijk niet helpen." :-)
Sjoerd Eeftens17 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Voor zover het gaat over het huidige perronnetje van De Waarbeek, klopt het wat Josbert schrijft. Maar vroeger is het wel degelijk anders geweest. Op 15 mei 1927 werd de stopplaats (de) Waarbeek geopend langs de beide hoofdsporen van Hengelo naar Enschede en wel bij de nog bestaande onbeveiligde overweg 47.422, Bospad, volgens dienstorder 1975. De stopplaats werd overwegend gebruikt door reizigers naar een nabijgelegen badinrichting. Op 15 mei 1936 werd de stopplaats gesloten volgens dienstorder 3111. De beide perrons lagen ten noordwesten (naar Enschede) en ten zuidoosten (naar Hengelo) van de overweg. Er was daar geen wachtpost; de overweg werd ook niet bediend door wachtpost 40/41 bij km 46.983. Als ik mij niet vergis werd de huidige stopplaats gemaakt voor stadionbezoekers, langs het uithaalspoor van emplacement Hengelo.
Antwoord webmaster:
aha, mooi je hebt de verplaatste pagina gevonden. ik had ze uit het hoofd menu gehaald omdat dat erg lang werd, en omdat niet veelmensen er iets aan hebben (behalve mijn vaste klanten dan). de meeste opmerkingen snijden alleen hout in de context van het station.

dank voor je uitleg, klopt helemaal.

Josbert16 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station ligt niet aan doorgaans spoor, maar aan twente spoor 340, ofwel hengelo spoor 40. Vanaf Hengelo perronspoor 3a (ofwel twente spoor 303a) is het te bereiken via electrische trein. Deze moet dan wel via een onbewaakt opsteltrerreingebied rijden waar een spoor vrij moet zijn en de machinist wellicht wat wissels handmatig moet omleggen. (Dit kan ook vermeden worden door de trein niet via station Hengelo, maar via rangeeremplacement Hengelo te laten rijden.) Verder kan die trein dan 'op zicht' het tweede onbewaakte gebied inrijden, het spoor richting de fabieken van Akzo op, alwaar het te lage perron zich bevindt. Deze trein kan vervolgens niet langer dan twee bakken zijn.
Antwoord webmaster:
ja echt groot en druk is het er niet
Neil13 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik zie dat perrontje altijd vanuit de trein van en naar enschede. weet iemand hoe het gebouw van deze halte er uit zag? alvast bedankt!
Antwoord webmaster:
het had geen gebouw. hmmm, deze opmerking heeft natuurlijk ook niets met de originele vraaf van de vraagsteller te maken. jammer, dan krijgt hij nu een bericht waar hij niets aan heeft.
j.heuvel14 jul 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Attractiepark de waarbeek, via welk station in hengelo is die te bereiken per spoor??
Antwoord webmaster:
voor reisinformatie moet je bij 9292ov.nl zijn. ik moet het zelf ook opzoeken.
Jarred26 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik zit hier bijna elke week op dit stationnetje te chillen met vrienden. ik weet niet waarom dit de waarbeek wordt genoemd maarja was voor mij ook niet bekend. maar het spoor voor het perronnetje is vernieuwd en liggen nu betonnen bielsen onder. die andere 2 sporen worden nog gebruikt voor de treinen naar drienerlo-enschede
gerard smit 20 mei 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Om te beginnen, moet ik zeggen , dat het werkelijk een mooie site is. Naar mijn informatie was er tot begin jaren 1930 tussen hengelo en enschede een halte De Waarbeek. Echter niet op de plek waar nu de halte fanny blankers coen is, maar meer richting enschede. Men kon dan door een bos (nu wijk veldwijk) naar theehuis De Waarbeek lopen. In de jaren ca. 1931/1935 is aan de zuidkant van dit bos en de daar aangelegde engelse tuinen met vijvers van de fabriekant Hulshof Pol het zg. Twente-Rijn kanaal gegraven. Een deel van deze vijvers is nog steeds onderdeel van het recreatiepark De Waarbeek. Vanaf het tijdstip dat het kanaal hengelo-enschede werd gegraven is de halte De Waarbeek aan de spoorlijn hengelo- enschede komen te vervallen. Groeten gerard smit
Heinz Andresen28 nov 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking

Historie

Sinds 1981 wordt jaarlijks in Hengelo de belangrijkste internationale atletiekwedstrijd van Nederland georganiseerd. De oorspronkelijke naam hiervoor was Fanny Blankers-Koen Games, ter ere van de beste Nederlandse atlete, die tijdens de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles won. In 1983 werd de wedstrijd officieel erkend door de IAAF (International Association of Athletics Federation). In de periode 1987 tot 2000 is de naam Adriaan Paulen Memorial (APM) gebruikt in herinnering aan Adriaan Paulen, voorzitter van de KNAU en van de IAAF. In 1994 werd de Grand Prix II status bereikt. In 2000 werd Fanny Blankers-Koen door de IAAF gekozen tot beste atlete van de 20ste eeuw en dit was aanleiding om terug te keren naar de oorspronkelijke naam “de FBK-Games”. De wedstrijd kan zich sinds enkele jaren rekenen tot de beste 15 Grand Prix wedstrijden in het totale mondiale wedstrijdcircuit en is in 2003 dan ook door de IAAF de Grand Prix status verleend. Het evenement dat vanwege een verworven topsponsorschap vanaf 2003 de naam THALES FBK-Games draagt, wordt gehouden in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo.

In de periode 1987-1990 is de Halte FBK-stadion ingericht en gebruikt worden, alleen tijdens de wedstrijden was er een pendeldienst van Hengelo Centraal naar de Halte Stadion en het ligt aan de spoor naar de AKZO-Nobel zoutfabriek, de voormalige “Chloorlijn” net voor de Spoorwegovergang aan de Kuipersdijk. De perron was te bereiken via de Parallelweg LS.

dennis24 nov 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
dit mooie station voor de fbk games
Huub3 okt 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Even het volgende stopplaats de Waarbeek en Fanny Blankers Coen liggen mogelijk dicht bij elkaar maar de Waarbeek ligt aan de Twekkelerweg 327, volgens mij aan de lijn Hengelo – Boekeloo (nabij wp18 Twekkelo km32.4) en Fanny Blankers Coen (voor heen Veldwijkstation) aan de Kuipersdijk aan de lijn Hengelo Enschede er zijn dus twee stopplaatsen de Waarbeek geopend +/- 1865 tot 1927 als (seizoen) stopplaats wanneer de stopplaats Veldwijkstation is geopend weet ik niet in +/- 1990 werd het pas Fanny Blankers Coen na dat zij met de gouden medailles was thuis gekomen en dat zou je via google kunne vinden. en anders zou Victor uitkomst kunnen brengen. Laat me weten als je de uitkomst hebt ik ben benieuwd. groeten Huub

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1929 (38)

Stations in de omgeving

Hengelo GOLS (900 m)
Hengelo (1,2 km)
Hengelo Oost (1,6 km)
Hengelosche Bad- en Zweminrichting (1,7 km)
Twekkelo (2,3 km)
Enschede Kennispark (3,4 km)
Tuindorp- Nijverheid (4,4 km)
Hengelo Gezondheidspark (4,5 km)
Usselo (4,8 km)
Boekelo (5,8 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/dewaarbeek