Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
Alternatief ‘stationsplan’ Pijnacker (Telstar - 21 apr 2011)

Alternatief ‘stationsplan’ Pijnacker

Telstar - 21 apr 2011

Terwijl het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad voorstelt om het station zo snel mogelijk te slopen – met eventueel behoud van waardevolle elementen voor de mogelijke herbouwversie – komt het Pijnackerse bedrijf Concept4Vastgoed van Peter Compagne, Ton en Arend van Triest, met medewerking van AVT design, met een totaal nieuw plan waarbij het station wordt overkapt met een glazen kas en verder boven het spoor een slanke transparante toren van elf hoog.

AVT design is het architectenbureau van Arend van Triest. Het voormalige station wordt dus ‘overkluist’ met glas wat als voordeel heeft dat er een wintertuin met terras ontstaat. Het gevolg van ‘de transparante jas’ is dat het oude stationsgebouw niet al te zeer hoeft te worden aangepast aan de bouwkundige (isolatie)eisen van nu. De wintertuin en het stationsgebouw bieden ruimte voor horeca en een ‘historisch Pijnacker museum’.

In de slanke toren die geheel staat boven de spoorlijn, wordt het appartementenprogramma ondergebracht, zoals ontwikkelaar Marinol dat zou gaan realiseren op de huidige locatie van het station. Het gaat om dertig appartementen, zeventig procent vrije sector en dertig procent sociaal. Ook zouden er deels kantoorunits (plan heeft een grote flexibiliteit) in de toren kunnen worden ondergebracht. Het parkeren wordt halfverdiept opgelost. Het plan is zeer duurzaam door gebruik te maken van zonnepanelen op de daken en door te werken met Warmte Koude Opslag; er wordt gestreefd naa een optimale Energie Prestatie. Een ander kenmerk van het plan is het zogenaamde “dubbel grondgebruik”.

Compagne en de Van Triesten realiseren zich dat het plan laat komt: de gemeente is eerder al een contract aangegaan met ontwikkelaar Marinol, maar de heren zijn graag bereid om met de gemeente en Marinol in overleg te gaan over het plan. Ze hebben het plan vorige week gepresenteerd aan wethouder Nico Oudhof. Die vond het een creatief en interessant plan, dat echter niet past binnen de huidige politiek/bestuurlijke realiteit. Intussen hebben ook alle raadsleden het plan ontvangen.

Gekoppelde stations

Pijnacker