Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
Twee op de drie Nederlanders wonen binnen 5 kilometer van treinstation (CBS webmagazine - 14 feb 2011)

Twee op de drie Nederlanders wonen binnen 5 kilometer van treinstation

CBS webmagazine - Ingeborg Deerenberg, Marijn Zuurmond en Chantal Me - 14 feb 2011

Nederlanders woonden in 2008 op gemiddeld 5,1 kilometer van het dichtstbijzijnde treinstation. Voor twee op de drie ligt het dichtstbijzijnde station binnen een afstand van 5 kilometer.

Afstanden het grootst in Zeeuws-Vlaanderen

Er zijn grote verschillen binnen Nederland in de afstand tot het dichtstbijzijnde station. Voor inwoners van Noord-Holland is deze met gemiddeld 3,5 kilometer het kleinst; voor inwoners van Zeeland met gemiddeld 17,3 kilometer het grootst.

Inwoners van sommige buurten hoeven gemiddeld maar een paar honderd meter af te leggen naar het dichtstbijzijnde station, terwijl de afstand in andere buurten tientallen kilometers bedraagt. Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen wonen gemiddeld het verst van een station. Veel buurten in de gemeente Sluis liggen gemiddeld bijna 60 kilometer van een station in Nederland. Om dit te bereiken moeten reizigers via de Westerscheldetunnel naar het treinstation Goes. Overigens wonen inwoners van het stadje Sluis op ongeveer 10 kilometer van station Knokke in Belgiƫ.

Belangrijk overstapstation gemiddeld twee keer zo ver

Met een afstand van gemiddeld 10,5 kilometer wonen Nederlanders gemiddeld ruim twee keer zo ver van een overstapstation als van het dichtstbijzijnde station. Voor 23 procent van de bevolking is er geen verschil: het dichtstbijzijnde station is ook een belangrijk overstapstation.

Voor de inwoners van de buurt Nieuweschans Nieuwbouw in de gemeente Reiderland is het verschil in gemiddelde afstand tussen het dichtstbijzijnde station en een overstapstation ruim 48 kilometer. Ze wonen om de hoek van station Nieuweschans ((1,0 kilometer), maar behoorlijk ver van het overstapstation Groningen.