Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
Van NOLS tot STAR : historische schets van museumspoorlijn Veendam - Stadskanaal - Musselkanaal Terug naar literatuuroverzicht

Van NOLS tot STAR : historische schets van museumspoorlijn Veendam - Stadskanaal - Musselkanaal - Anneke Huyser
Utrecht: De Wijze Kater, 2002
ISBN: 90 5111 002 2

Door middel van interviews, gesprekken, bestaande teksten, persberichten en bij het uitzoeken van foto's, werd de rode draad van het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de historische Gronings- Drentse Spoorwegmaatshappij Stadskanaal- Ter Apel- Rijksgrens (STAR) en de huidige Stichting Stadskanaal Rail (STAR) duidelijk.

Dit boek is geenszins volledig, maar geeft een korte schets weer van de geboorte van Neerlands langste museumspoorlijn en van het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers en (vrijwillige) medewerkers en oud-medewerkers, ondanks tal van hindernissen die moesten worden genomen.

Uit de duizenden foto's die ter beschikking werden gesteld, was het een hele opgave om hieruit een selectie, van de uiteindelijk in het boek opgenomen foto's, te maken. Hierbij is vooral gekozen voor historische of gedenkwaardige feiten, op 'mooie plaatjes' en afbeeldingen die het STAR-materieel en het gastmaterieel zo goed mogelijk weergeven.