Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
architect: Koen J. van Velsen - stationsweb

Koen J. van Velsen

(geb. 1952)

Aannemerszoon Koen van Velsen start in 1977 zijn architectenpraktijk in Hilversum. Hij ontwierp begin jaren tachtig zijn eigen woning en architectenbureau in het centrum. Tegen de eeuwwisseling realiseerde hij naast zijn woning een nieuw kantoorgebouw. Architect Van Velsen houdt zich bezig met architectuur, interieur, stedenbouw en landschap. Koen van Velsen volgde opleidingen aan de LTS en MTS. In 1983 voltooide hij zijn studie aan de Academie van de Bouwkunst. Van Velsen werkte voor de start van zijn bureau bij Van der Pol, Blom, Assendelft en Koning (1971-77). In 2009 werd hij de nieuwe Spoorbouwmeester.

Hij kreeg diverse prijzen voor zijn werk, onder meer de Mart Stam prijs 1989 van de Gemeente Amsterdam, de Rietveldprijs voor het Universiteitsmuseum in Utrecht (1997), diverse prijzen voor Groot Klimmendaal in Arnhem (2010) en de BNA-kubus 2002 voor zijn gehele oeuvre. Ondanks de vele prijzen voor zijn gebouwen en publicaties over zijn werk mengt hij zich niet in het architectuurdebat. Architectenbureau Koen van Velsen heeft pas sinds kort een eigen website.

Van Velsen werkt slechts aan één groot project tegelijk, omdat hij ervan is overtuigd dat elke opdracht om een eigen aanpak vraagt. Hoogtepunten in het oeuvre zijn de bibliotheek in Zeewolde, de bioscoop op het Schouwburgplein in Rotterdam, de Nederlandse Film- en Televisie Academie in Amsterdam en Groot Klimmendaal bij Arnhem. Hij heeft geen duidelijk herkenbare persoonlijke stijl. Wel is er een ontwikkeling in het werk van Van Velsen te zien van een drukke, gefragmenteerde, deconstructivistische stijl met veel verschillende materialen en vormen tot een meer sobere, modernistische vormgeving. Hij ontwierp ellipsvormige gebouwen: een woongebouw in Hilversum en een bank in Terneuzen, maar ook balkvormige gebouwen als de uitbreiding van het stadhuis in Terneuzen.

Hij ontwierp eerst een complex, deconstructivistisch, gebouw als de bibliotheek in Zeewolde die bestaat uit meerdere in elkaar geschoven elementen. Later ontwerpt hij ondermeer Kennispoort in Eindhoven en de uitbreiding van het Raadhuis in Terneuzen. Dit zijn gebouwen uit een volume met uitkragingen, opbouwen en insnijdingen In dit latere werk maakt hij veel gebruik van bakstenen en steenstrips. Een terugkerend element in het werk van Van Velsen is de patio.

officiële website: www.koenvanvelsen.com.

Ontworpen stations door Koen J. van Velsen

2012 Breda Stationsgebouw IV Nog aanwezig