Henk Kuiper heeft gelijk. Te Ter Apel Rijksgrens was wel degelijk een omloopspoor. Ik heb zelf ooit een artikel over de Star geschreven in Op de Rails waarin dit beschreven staat. Ik kende er geen foto van maar de foto bevestigt de emplacementstekening volledig.
Ik herinner me de discussie tussen een getuige van toen en enkele anderen. De getuige meende zich te herinneren dat de treinen tussen Ter Apel en Ter Apel Rijksgrens heen getrokken reden en terug geduwd. De tegenstanders wisten van het omloopspoor en brachten in dat er in het grenstraject dan twee beweegbare bruggen geduwd werden bereden, wat zij als zeer onwaarschijnlijk betitelden.
Wat de foto betreft: rechts buiten beeld ligt het andere wissel en op de achtergrond bij het stationsgebouw ligt een derde wissel, dat weer in het linkerspoor uitkomt.
Volgens de tekst zou er geen mogelijkheid tot omlopen zijn bij dit station.
Gezien de wissels op deze foto zou dat toch mogelijk moeten zijn geweest, of is dit een ander station?
blijkbaar is die aanname niet juist geweest. ik zal die tekst aanpassen. je leest hem overigens overal.
Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.
naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:
* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station
of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.