Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Rotterdam Hofplein - afbeelding 21 station Rotterdam Hofplein

stationsgebouw II (1956)
In Rotterdam kwamen sedert 1953 vier nieuwe (of vernieuwde) stations tot stand: Noord, Zuid, Hofplein en Centraal. De moeilijke situering van Hofplein werd met doortastend vernuft overwonnen: een ruime stationshal werd geplaatst vóór de spoorbaan Dordrecht-Rotterdam Centraal en een korte tunnel en trap geven van deze (loketten)hal toegang tot het Hofplein-perron, de dienstvertrekken en het restaurant, met zijn zitje buiten en zijn hoog uitzicht over de omgeving. De hal zelf valt op door haar kleurwerking en haar rijke afwisseling van materialen. Wanden van gele en van rood-Groninger baksteen, een wit, geel en blauw beschilderd cassettenplafond, blauwe pilaren vóór de hoge glaswand en toegangen tot de tunnel in geaderd witmarmeren omlijsting met daartussen travertinplaten. Toch doet het geheel geenzins overdadig aan. De vormgeving is strak en doelmatig, kalm en waardig.


Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 7 gegeven.
Bron: Fotocollectie Nationaal Archief
Meer afbeeldingen van Fotocollectie Nationaal Archief

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Bert van der Meer18 apr 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
De bovenleidingsportalen links op de foto zijn van het zgn. hoogspoor (het viaducht richting Rotterdam Zuid). Hier is goed te zien dat dit viaduct sttation Hofplein doorsneed en scheidde in een laag en hoog deel. Deze hal is dus tegen voornoemd viaduct aangebouwd. Het bovengedeelte van station Hofplein is hier niet te zien.
Bert van der Meer18 apr 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het nieuwe "hoofdgebouw". Na het gereedkomen hiervan is het plaatskaartenkantoor vanuit de bovenhal verhuist naar een van de bogen onder het "hoogspoor". Verder had deze hal geen wezenlijke functie.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1951

1953

1956
1957