Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Nieuwlandsche Polder - afbeelding 1 stopplaats Nieuwlandsche Polder

wachterswoning (1920)


Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
16 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 6,9 gegeven.
Deze afbeelding in hogere resolutie downloaden (1254 x 1044).

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Madelein van Baalen29 jun 2022
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik kan deze foto niet goed plaatsen. Volgens Jan Willem van Borselen in Sporen in Rotterdam, p 258 stond op deze plaats caf� Witlam. Ik heb hier een ansichtkaart van en zal hem proberen te uploaden. In ider geval de contouren van dit caf� verhouden zich slecht tot het gebouw dat links van het spoor staat op deze foto. Hier mijn poging tot uploaden: Oeps, dat lukt dus niet. Mail me er maar om.
Sjoerd Eeftens4 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wat de familie van Dennis zegt over het verleggen van het dubbelspoor is juist. De hoofdsporen zijn over enige afstand verlegd in verband met het aanleggen van een waterkering. Later gebeurde dat nog op enkele plekken. Daarvan doet deze foto echter geen verslag.
Antwoord webmaster:
jammer dat je geen gebruik hebt gemaakt van de knop reageer op deze vraag, want dan kreeg dennis zel meteen ook bericht van deze reactie. nu zal ik hem wel even mailen dat er iemand heeft gereageerd.

aha, dat kan hier niet zie ik nu pas. ik zal dat ook bij de afbeeldingen aanzeten, bij stations kon dat al wel.

Sjoerd Eeftens4 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dennis' vader heeft in zekere zin gelijk: er stond nooit een stationsgebouw bij Nieuwlandsche Polder. Bij de nog bestaande overweg km 21.380 stond aan de noordoostzijde wachterswoning 19B, zoals op de foto zichtbaar is. We kijken daar naar het westen in de richting van het emplacement Hoek van Holland. We zien nog juist het voorsein naast het rechter hoofdspoor van het inrijsein van HvH. Ook zien we langs het hoofdspoor naar Rotterdam het bloksein. We zien de perrons, aan de noordoostzijde en zuidwestzijde van de overweg. Uiterst links het nu opgebroken derde spoor naar De Haak Zanderij en naar enkele bedrijven. Een uiterst informatief plaatje dus en het bewijs dat hier een halte was.
Dennis Hoogendonk2 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik ben zelf geboren en getogen aan de Polderhaakweg. Het vermeende station, Nieuwlandse Polder, heeft er volgens mijn vader nooit gestaan (ik heb hem net gebeld). De naam zou trouwens ook opmerkelijk zijn. De polder ter plaatse is bekend onder de naam 'Oranje Buitenpolder' op 'Haakpolder'. Ook op oude kaarten die teruggaan naar 1644, toen de Oranje Polder is ontstaan, komt de naam 'Nieuwland' nergens terug. Wat ook niet strookt is dat er aan beide zijden van het spoor woningen zijn. Dat is bij ons nooit het geval geweest. Ter plaatse hebben tot ca 1975 resp 1985 2 en 1 spoorwoning gestaan. Beide woningen verschilden sterk. De woning die er het laatst heeft gestaan vertoont wel verwantschap met de woning die rechts op de foto staat. Als je de foto goed bekijkt dan zie je drie sporen. Mijn vader meende dat oorspronkelijk er een enkelspoor heeft gelegen. Dat oude spoor is in de jaren 20 vervangen door een geheel nieuw dubbelspoor. Dat zie je er nu naast liggen. De foto zelf vertoont nog een aardigheidje. Kijk je links naast het enkelspoor, tussen 2 telefoonpalen in, dan zie je achterkant van een tankwagon. Daar bevindt zich dus nog een extra spoor. Ook zie ik naast het rechterspoor , maar links van de woning, 1 vertikale spoorboom. Dit wijst er op dat de overgang belangrijk was. Links achter de 2 woningen zie ik een object met schoorsteen. Mij zou het niet verbazen als het om station De Haak zou gaan. In de jaren 20 lag dat in een veredeld zandverstuivingsgebied (net als de Haakpolder die in de jaren 60 is afgezand). Maar station De Haak lag bijna in Hoek van Holland, aan wat nu de Zekkenweg is. Ik ben toch benieuwd naar de bron van station Nieuwlandse Polder. Mijn familie, die er rond 1925 is neergestreken, heeft er geen weet van.
Antwoord webmaster:
Op een dienstregeling uit 1911 is te zien dat er tussen maassluis en HvH 3 stations waren, poortershaven, de haak en nieuwlandse polder. Er staan helaas geen afstanden bij. Blijkbaar heb ik de volgorde niet goed overgenomen op mijn site, want die is verkeerd, ik zal dat een keer aanpassen. Ik heb je opmerkingen ook op de site opgenomen, er zijn altijd andere bezoekers die meedenken, en wellicht krijg je een reactie.
Dennis Hoogendonk1 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik vraag mij af of de foto wel correct is. In 1900 was het spoor ter plaatse nog niet dubbel uitgevoerd. Mijn grootvader heeft ter hoogte van Poortershaven nog aan de spoorverdubbbeling meegewerkt.
Antwoord webmaster:
dan zal het wel later zijn. ik heb er nu 1920 van gemaakt. het blijft een beetje gokken vaak met die oude opnames.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1920