Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Driebergen- Zeist - afbeelding 48 station Driebergen- Zeist

stationsgebouw II (1967)
Van der Gaast ontwierp dit complex in samenwerking met M.W. van Markenhof. Allereerst werd een ruim voorplein met een entreegebouw en een reizigerstunnel aan de kant van Zeist uitgevoerd. Al in 1960 konden de reizigers hiervan gebruik maken. Opvallend in de plattegrond is de driehoekige vorm, waardoor het particuliere vervoer op een logische manier kan voorrijden. Tegenwoordig heeft dit entreegebouw geen loketfunctie meer. In 1962 werd het nieuwe ontvangstgebouw aan de zijde van Driebergen officieel geopend. Het overhuivende dak van het stationsgebouw rust op ranke pijlers. De perronoverkappingen zijn licht en transparant door het gebruik van dezelfde pijlers in combinatie met glas. Toepassing van eenvoudige materialen geven het het karakter van een forensenstation dat goed past in de bosrijke omgeving. Het ontvangstgebouw wordt gecompleteerd door een slanke toren waarop een klok en het NS-logo. Het sluitstuk is ook hier een vergroot en gemoderniseerd voorplein dat in 1963 in gebruik werd genomen. Binnenin het ontvangstgebouw is veel veranderd. De wanden waren schuin geplaatst om de looplijnen naar het perron aan te geven. Onder de loketten waren keramische tegels aangebracht, naar een ontwerp van Hans de Jong. Dit kleurige, glanzende oppervlak sloot goed aan bij de moderne glanzende materialen van treinen en wegvervoer. De wandschildering was ontworpen en uitgevoerd door J. Rodrigo. Nu is er aan de linkerkant een Wizzlwinkel gevestigd met een servicebalie voor de kaartverkoop. Aan de rechterkant is de restauratie gehandhaafd.

loket

Afbeelding toegevoegd op 20 sep 2008

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 6,5 gegeven.
Bron: Het Utrechts Archief
In de beeldbank veel foto's over de Nederlandse Spoorwegen. Met de link op het catalogusnummer komt u direct bij het juiste bestand en kunt u eenvoudig een afdruk of jpg bestand bestellen.
Fotonummer 152415
Meer afbeeldingen van Het Utrechts Archief

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1960


19611962
1963


1967