Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Arnhem - afbeelding 190 station Arnhem

stationsgebouw I (1850)
Met de bouw werd in 1843 begonnen en werd in 1845 geopend. Op 14 mei van dat jaar werd officieel de eerste trein van de Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij in Arnhem welkom geheten. Het witgepleisterde gebouw had een hoge middenrisaliet (vooruitspringend middendeel). Dit middendeel werd bekroond met een fronton (driehoekig bovenstuk). Aan weerszijden van het middendeel een korte lage vleugel. Op beide vleugels was een terras vanwaar men een prachtig uitzicht had op het park Sonsbeek en de Betuwe. Via een balkon aan de voor- en achterzijde stonden de terrassen met elkaar in verbinding. De grote zaal in het middendeel, die grensde aan de terrassen, diende als stationsrestauratie, maar werd teven gebruikt voor het geven van café-chantants. De overige bovenlokalen dienden als vergaderruimte. Door ruimtegebrek verdwenen de terrassen na enkele jaren en werden de zijvleugels met één verdieping verhoogd tot dezelfde nokhoogte als het middendeel. Het gebouw stond op de plek waar tegenwoordig (2007) de ingang van de tijdelijke stationspassage is. Iets ten oosten dus van de stationsgebouwen uit de perioden 1867-1945 en 1954-2006.

Afbeelding toegevoegd op 3 nov 2010

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Gelders Archief
De catalogusnummers geven niet altijd direct toegang tot de betreffende foto. Soms worden er meerdere records gevonden en moet de juiste nog worden opgezocht in de resultaten.
Fotonummer 1544 - 648-230
Meer afbeeldingen van Gelders Archief

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1850